rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

У Чикаго триває страйк учителів

Школярі державних шкіл Чикаго станом на вівторок дев’ятий день поспіль були змушені пропускати навчання – через переговори щодо контракту між профспілкою вчителів Чикаго та міською владою.

Обидві сторони наголосили на прогресі, досягнутому під час перемовин за останні дні. Проте досі залишаються невирішеними кілька важливих питань, зокрема, наповнюваність класів, штатний розпис та час підготовки вчителів.

Jesse Sharkey, президент CTU, заявив у понеділок ввечері, що профспілка планує залучити до перемовин членів Палати представників Іллінойсу, якщо CPS зробить серйозну пропозицію.

Остання пропозиція міста – на $38 млн менша, ніж вимагає профспілка. Однак, Arnie Rivera, головний операційний директор CPS, каже, що різниця в пропозиціях, які обговорювали обидві сторони минулого тижня, наближалася до $100 млн на рік.

За даними профспілки, місто перерахувало майже $100 млн, які раніше були в міському бюджеті, до бюджету CPS. Про це на прес-конференції у ніч на понеділок заявила Stacy Davis Gates, віце-президент CTU.

«Отже, ми знайшли $100 млн, – розповіла Davis Gates. – Нам потрібні ще $38 млн».

LaTanya McDade, головний співробітник із питань освіти Chicago Public Schools, заявила, що у шкільному окрузі пропонують справедливий контракт, який спрямований на забезпечення того, що потрібно школярам для отримання повноцінної освіти. На її думку, округ повинен нести фінансову відповідальність.

У ніч на неділю міська влада повідомила, що Service Employees International Union Local 73, профспілка, яка презентує інтереси обслуговуючого персоналу, переглядає кінцеві умови потенційної угоди щодо контракту. Dian Palmer, президент SEIU Local 73, заявила, що SEIU підтримує акцію вимоги CTU.

«Потрібна комплексна угода з багатьох питань, щоб вчити наших дітей, це стосується не лише вчителів – сказала вона. – Це стосується всіх».

17 жовтня вчителі розпочали страйк, через що у школах було скасовано навчання для понад 300 тис. учнів.

Мер запевнила, що суттєвого збільшення податків наступного року не буде

Мер Чикаго Лорі Лайтфут розповіла, як наступного року планує заповнити дефіцит у бюджеті міста, який становить $838 млн. Вона запевнила, що «суттєвого» підвищення податків на нерухомість не відбудеться.

«Я – тут, аби сказати вам, що ми закрили дірку в бюджеті на суму $838 млн не завдяки значному збільшенню податку на нерухомість у 2020 році, – зауважила Лайтфут. – Натомість, дефіцит нашого бюджету було усунено за рахунок поєднання заощаджень та ефективності на загальну суму $538 млн, а також завдяки низці ретельно підібраних джерел доходу на загальну суму $352 млн».

Лайтфут також згадала про план, який вона оприлюднила у понеділок, щодо рефінансування $1,2 млрд за існуючим боргом міста. Це, за оцінками експертів, дозволить заощадити близько $200 млн.

Було вдосконалено процес стягнення податків і зборів від виробників, які мають бізнес із містом. Міська влада планує заощадити $25 млн, «переходячи до нової системи, яка забезпечить прискорення платежів і обслуговуватиме, відповідно, більше компаній».

Буде оновлено програму компенсації працівникам міста, а також програму Tax Increment Finance, т. зв. «TIF», яка допомогла місту заощадити $31,4 млн.

Лайтфут розповіла, що вимагає від усіх міських департаментів «уважно поставитися» до вакансій, що, в результаті, дає можливість зекономити $20 млн без звільнення працівників.

Ще однією сферою заощаджень стала реструктуризація різних підрозділів, зокрема, поєднання адміністративних функцій департаменту з питань надзвичайних ситуацій та комунікацій, департаменту поліції та пожежної служби Чикаго. Це дозволило заощадити $2 млн та працевлаштувати понад 160 копів та пожежників.

Лайтфут згадала і про законопроєкт про градуйований податок на передачу права власності на нерухомість, який стосується тих, хто купує чи продає житло. За її словами, ці зміни принесуть місту $50 млн цього року та додатково $100 млн щороку в майбутньому.

Ще потребує схвалення депутатів зміна структури податку на послуги казино. Лайтфут каже, що «обтяжлива» структура податків і зборів робить майже неможливим залучення інвесторів у цю сферу.

Вона також згадала про необхідність міста брати участь у пенсійній реформі штату.

«Якщо ми не отримаємо необхідний дозвіл (від депутатів – ред.), то будемо змушені робити болісніший вибір, коли йдеться про нові джерела доходів», – каже Лайтфут.

Мабуть, вона натякала на велике збільшення податку на нерухомість. «Але я маю повну впевненість, що ми зможемо співпрацювати з нашими партнерами у столиці штату, аби уникнути цієї ситуації».

У бюджеті, який презентувала Лайтфут, також передбачено $163 млн на відшкодування екстрених послуг від страхових компаній.

Вона також запропонувала збільшити податок на всю їжу та напої, які продаються у чиказьких ресторанах, з нинішніх 0,25% до 0,5%. Таким чином міська влада сподівається отримати близько $20 млн доходів.

Ще $7 млн надійдуть за рахунок підвищення тарифів на паркування у центрі міста, а також встановлення лічильників оплачуваного часу стоянки автомобілів у West Loop.

Дональд Трамп вперше
за час свого президентства відвідав Чикаго

У рамках поїздки президент Дональд Трамп взяв участь у зборі коштів у чиказькому Міжнародному готелі та вежі Трампа.

Окрім того, президент також виступив на конференції Міжнародної асоціації начальників поліції у Чикаго. У своєму виступі він згадав історію, яку раніше вже розповідав. Йдеться про розмову, яку він мав з невідомим поліцейським у Чикаго. Коп, як стверджує Трамп, сказав йому, що може «вирішити проблему вбивств» за один день.

Під час виступу Трамп вперше розкритикував супер-інтенданта поліції Чикаго Eddie Johnson, який проігнорував захід. На думку президента, Афганістан є безпечнішим, ніж Чикаго.

Розмову з копом Трамп цитував кілька разів у минулому. За його словами, розмова з поліцейським відбулася, коли президент був у Чикаго у 2016 році, під час своєї передвиборчої кампанії. Тоді його супроводжувала колона поліцейських на байках.

«Чикаго безліч разів потрапляло у новини, як і зараз, через усі вбивства та всі розстріли, а також усі ці жахливі речі, що відбуваються тут», – зауважив Трамп.

«Цей лідер копів був по-справжньому сильним на вигляд хлопцем. Потужний гучний голос, і він, безумовно, був керівником», – сказав Трамп, запитуючи: «Ми ж знаємо, що це означає?»

«Коли я сідав у літак, то запитав цього чоловіка – я дуже поважав його самого, бо бачив, яким він був. Він нічого не робив. Він не робив нічого поганого. Він був просто начальником. Він був шанованою людиною, – продовжив Трамп. – Я сказав: «Вибачте, підійдіть сюди. Що, до біса, відбувається в Чикаго?»

«Він відповів: «Все дуже невтішно, сер. Дуже, дуже невтішно. Не хочеться бачити, що відбувається у місті, а я так люблю це місто. Як мені це все не подобається». Я запитав його: «На вашу думку, в чому проблема?», і він сказав: «Нема підтримки від мера, а також від керівництва поліції. Вони бояться щось робити», – розповів Трамп.

Тоді він запитав поліцейського: «Ви – справжній чоловік. Як ви думаєте, скільки часу потрібно, щоб вирішити проблему з вбивствами у Чикаго?»

«Він поглянув на мене і відповів: «Один день, сер. Ці поліцейські – чудові, вони знають усіх поганих хлопців, сер. Вони точно знають, що робити. Ми могли б це виправити так швидко, що вам голова закрутилася б». За словами Трампа, коли він назвав ім’я цього чоловіка «комусь, хто займається Чикаго», відтоді коп більше не працював у правоохоронних органах.

Вперше цю історію Трамп розповів в інтерв’ю у серпні 2016 року. Тоді у поліції Чикаго заперечили Трампу: «Ніхто зі старшого командування CPD ніколи не зустрічався з Дональдом Трампом або представником його передвиборчої кампанії».

Супер-інтендант поліції Johnson так прокоментував історію, яку розповів президент: «Якщо є хтось, хто може зупинити злочинність за день, то я схилюся перед ним і накажу реалізувати його план, але це просто так не відбудеться».

Раніше Johnson заявив, що не буде відвідувати захід за участю президента у понеділок, оскільки вважає, що «цінності мешканців Чикаго є важливішими», ніж те, що скаже очільник країни.

«Є одна людина, якої сьогодні тут немає. Ми – в Чикаго, – сказав Трамп, подякувавши кільком членам IACP та учасникам конференції. – Я запитую: «Де він? Я хочу поговорити з ним» (мається на увазі супер-інтендант – ред.).

«Насправді, більше, ніж будь-хто інший, ця людина повинна бути тут, адже, можливо, він міг би чомусь навчитися», – зазначив Трамп у понеділок.

«Ось людина, котра не вважала за потрібне приїхати у своє рідне місто на зустріч начальників поліції, найбільш шанованих людей у країні, з президентом США», – продовжив Трамп.

«І ви знаєте, чому? Це тому, що він не виконує свої обов’язки, – продовжив президент. – Минулого року в Чикаго було вбито 565 людей. Відтоді, коли Eddie Johnson став начальником поліції, у Чикаго було вбито понад 1500 людей, а 13 067 осіб отримали поранення».

У своїй промові Трамп також назвав Чикаго «найгіршим містом-притулком в Америці». Він підкреслив, що міська влада «захищає злочинців на рівні, який мало хто навіть може собі уявити».

«Такі люди, як Johnson, ставлять злочинців та нелегальних іноземців вище за інтереси мешканців Чикаго, і це – його цінності. Відверто кажучи, такі цінності для мене – це ганьба», – резюмував Трамп.

«Хочеться, щоб Eddie Johnson змінив свої цінності і зробив це швидко», – сказав Трамп.

Востаннє Трамп відвідував Чикаго у вересні 2016 року під час передвиборчої кампанії у Polish National Alliance в Edgebrook, після чого взяв участь у зборі коштів у Bolingbrook. Він також був у Чикаго в березні 2016 року, але через протести було скасовано заплановану акцію в тодішньому UIC Pavilion в University of Illinois-Chicago.

Протести відбулися і цього разу. В акції біля вежі Трампа взяли участь близько 3 тис. осіб – як протестувальники, так і прихильники чинного президента.

Під час акції чотири особи було арештовано через порушення правил громадського порядку. За даними поліції Чикаго, всі правопорушники були взяті під варту за звинуваченнями у незаконному застосуванні сили проти іншої особи.

Трамп заявив про ліквідацію наступника ватажка ІДІЛ

Чикаго за тиждень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers