rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Як забрати велику пузяку? Останнє, що треба робити, – качати прес

Звертаюся до тебе, шановний читачу! Якщо тебе зацікавив заголовок, то я сміливо можу констатувати одне з двох: або ти любиш дізнаватись щось нове, прагнеш заповнити безкінечні гігабайти у своїй черепній коробці; або ж ти вже встиг стати солідним чоловіком з великою чи не дуже пузякою, і це тебе дратує настільки, що ти готовий попрощатись із нею.

Що би не штовхало тебе на складання літер у слова, а ті – у фрази в цьому тексті, доведеться на всю потужність активувати сіру речовину, адже я не маю наміру давати тобі просту відповідь на кшталт: «Качати прес треба так…». Тут ми з тобою, друже, ґрунтовно проаналізуємо все, що має стосунок до великої чи не дуже пузяки.

Що тебе чекає наприкінці статті?

Поставивши свій смартфон у режим беззвучності, не відволікаючись на буденні справи, з головою занурившись у цю статтю, на фініші ти отримаєш знання – зброю для боротьби з великою пузякою. А якщо тебе це не турбує, то в колі друзів ти зможеш тицьнути пальцем у живіт тому з них, у кого він найбільше розтягує футболку зі словами: «Я знаю, як це забрати».

Чому чоловіків турбує заокруглений живіт?

Причина 1. Це – негарно. Так, знаю, банально і примітивно, але ми, люди, прагнемо до естетики; ми ж – і соціальні істоти, мусимо подобатись іншим, щоб вдало комунікувати і досягати успіху в бізнесі чи в стосунках. Хоча… Правду кажучи, статус, інтелект, матеріальні можливості чоловіка у стосунках із жінками мають значно більше значення, ніж кубики преса на животі. Але гляньте на скульптури Мікеланджело, в нього всюди – плоскі животи, жодної пузяки. І в наш час кубики преса – це здоров’я, сила, краса, а пузяка нині – не модна.

Причина 2. Це – незручно. Пузяка ускладнює процес зав’язування шнурків, заняття сексом, пересування у просторі (це – вага, яку треба із собою носити завжди і всюди), підбір гардероба. Одним словом, мінусів – повно, а плюса –жодного. Та ні, один є. Раніше, у час нестачі провіанту, жінки визначали статус чоловіка за розміром пузяки: зміг наїсти пузо, отже, має багато їжі. Можливо, я когось здивую, але жінок з подібним стереотипним мисленням можна зустріти і в наш час, коли наїсти пузо може і безробітний.

Причина 3. Це – не здорово. Пузяка тісно пов’язана із серцево-судинними захворюваннями, а ССЗ – основна причина смертності в чоловіків.

Title 
 Фото: Unsplash

Що таке пузяка?

Чоловіче округле пузо утворене жиром. Справа у тому, що відкладення жиру в тих чи інших зонах тіла детерміновано генетикою і статтю. У жінок жир «любить» відкладатись на стегнах і сідницях. І це матінка Природа так вирішила, дбаючи про дітородну функцію жінки (жир зберігає тепло, захищає від механічних пошкоджень). Відкладення жиру в животі – істинно андрогенна (чоловіча) особливість. І тут природа все продумала: чоловік повинен мати необтяжені нічим зайвим кінцівки для того, щоб вполювати здобич та захистити сім’ю від ворогів та диких звірів.

Уважний читач, зауважив, що я написав: «…відкладення жиру в ЖИВОТІ…». Саме так, і це – не помилка, чоловічі пузяки утворені внутрішнім вісцеральним жиром, який відкладається у животі під м’язами разом із внутрішніми органами. Саме тому такий живіт – твердий на дотик.

Як утворюється велика пузяка?

Згідно з першим законом термодинаміки, енергія не береться нізвідки і не зникає в нікуди.

Для того, щоб функціонувати, людський організм використовує енергію. В нутриціології одиницею енергії є не джоуль, а калорія (ну так уже вважають). Білки, жири та вуглеводи – речовини, які містяться в їжі, несуть із собою в організм ці калорії.

А тепер уявімо, що ми – в казковому світі, й організм вміє говорити.

Чоловік зранку прокидається і питає свій організм: «Любе моє тіло, скільки калорій з їжею тобі подати через рот сьогодні?»

А організм мовить: «Ну, знаєш, господарю, бачу, ти сьогодні не будеш дуже активний фізично, весь день на роботі за столом сидітимеш, подай мені через рот 2500 кілокалорій, мені якраз вистачить на роботу мозку, серця, печінки, інших органів, і ще трохи твої бездіяльні мускули підгодую».

Минув день, наш представник сильних на планеті старанно виконував ранкові інструкції, і до вечора наїв рівно 2499 кілокалорій. План виконано! Але його «набрали» товариші, потягнули на пиво з піцою, де він наїв та напив ще 800 ккал.

Виходить 799 кілокалорій, які не потрібні організму. На жаль, згідно з першим законом термодинаміки, цих 799 ккал не можуть розчинитись в організмі, вони мусять бути використаними.

А тепер – увага: якщо організм не може використати калорії одразу, він їх зберігає на потім, і в чоловіків місцем збереження енергії часто виступає саме вісцеральна жирова клітковина, тобто, зайві калорії відкладаються у вигляді жиру в животі. Біда в тому, що це «потім» так і не наступає, настає новий день, який приносить нові зайві запаси жиру. Так і росте велика пузяка.

Що робить чоловік, щоб забрати пузяку?

Насамперед, купує абонемент у тренажерну залу, де нещадно качає прес. А користі з тієї затії нема, бо жир – у животі, а м’язи – зверху, і вони між собою ніяк функціонально не зв’язані. Качай, хоч лусни, живіт не зменшиться. Так, на качання преса та інші вправи організм витратить калорії, але і тут промах. Мудре тіло любить гомеостаз (рівновагу), і воно зовсім не любить якісь зміни. Якщо на фізичну активність було затрачено 300 кілокалорій, то організм підвищує апетит для того, щоб горе-фітнесист наїв тих 300 кілокалорій назад.

То як забрати пузо, невже нема виходу?

Ні, чому ж, вихід є. Вернімось до нашої казки, в якій чолов’яга нарощував пузяку за допомогою систематичного переїдання.

Нумо мислити логічно: якщо пузо збільшується винятково завдяки переїданню, то зменшити його можна винятково недоїданням. Тобто, коли організм просить 2500 кілокалорій, давати йому, наприклад, 2000. Дефіцит у 500 кілокалорій він буде намагатися компенсувати за рахунок пузяки.

В теорії – все просто, але ми – не в казці, з організмом не спілкуємось. Як дізнатись, скільки калорій потребує організм.

Є два варіанти, обидва – не ідеальні.

Метод проб і помилок. Коли вживається менше їжі, ніж зазвичай, і спостерігається за тим, чи зменшується пузяка.

Формула. Наприклад, формула Харіса-Бенедикта, яка рахує, скільки калорій потребує організм кожного, хоч рахує не ідеально. Нарахувавши собі потрібну калорійність, треба ще дізнатись, скільки калорій міститься у кожному продукті. А в цьому плані продукти суттєво різняться між собою: яблуко – 50 ккал; олія – майже 900 ккал. Тож доведеться рахувати і ще раз рахувати кожен спожитий кусок хліба.

Ну і хочу дати тобі певні рекомендації у плануванні пузякозменшуючого раціону.

Вживай багато овочів та фруктів. Овочі та більшість фруктів – низькокалорійні продукти, які містять у собі клітковину. Вони добре насичують, даючи мало енергії, це – саме те, що потрібно.

Їж багато білкової їжі (м’ясо, рибу, яйця та молочку нежирну). Білок на своє засвоєння витрачає багато калорій, будує м’язи і добре стимулює ситість.

Мінімізуй у раціоні солодке, борошняне, смажене та жирне, адже це все – їжа з високою щільністю енергії.

А тренуватись взагалі не треба?

Фізичні вправи – допоміжний засіб зменшення пуза, адже дозволяють худнути, навіть якщо вживаєш більшу кількість їжі: на вправи тратиться енергія організму, яку опісля можна відновити додатковою порцією стейка. Ну і якщо твоїм тренуванням стануть силові вправи, то на фоні широких плечей та мускулистих рук пузяка вже не так гидко виглядатиме.

Так, друже, знаю, складно. Рахувати продукти, обмежувати себе в їжі та ще виконувати вправи – не дуже приємні заняття (крім останнього), тому якщо в тебе ще нема пуза, добре задумайся над тим, що їсти треба, щоб жити, а не навпаки.

Джерело: «Егоїст»
(http://egoistmagaz.in.ua/2019/08/10/jak-zabraty-puzyaky/#more-3044)

 

Приціл під 45 градусів: навіщо потрібні додаткові прицільні пристосування?

Контузія

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers