rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Правильне харчування – це не дієта, а допомога своєму організму

Лікарі безперервно працюють над збереженням нашого здоров’я, а кухарі – над його руйнуванням; проте останні більш впевнені в успіху.

Д. Дідро

Здорове харчування дедалі більше набирає популярності. Чи то задля цікавості, чи для схуднення, чи для підтримки свого здоров’я, але люди охоче переходять на безалкогольний, збалансований спосіб життя.

Збільшене споживання овочів, фруктів, цілозернових продуктів, не жирних та з низьким вмістом жиру молочних продуктів, морепродуктів, бобових та горіхів; зменшене споживання червоного м’яса та ковбасних виробів, продуктів і напоїв із вмістом цукру та виробів з білої муки – це одні з багатьох умов правильного харчування. І, на перший погляд, це не так вже й важко! Але чому так важливо не зірватись на початку, як правильно вибирати потрібні продукти і чи доречно брати участь у марафонах здорового харчування? На ці та інші питання нам дала відповідь дієтолог та організаторка марафонів правильного харчування – Марія Соломон.

– Коли і як ти почала акцентувати увагу на правильному харчуванні?

– Прискіпливо ставитись до свого харчування я почала з13 років. Як і більшість дівчат, я хотіла схуднути, тому шукала золоту формулу. Спочатку вилучала певні продукти зі свого раціону, випробовувала різні дієти тощо. Але зараз можу з впевненістю сказати, що це все неправильно. Дієта – це певне обмеження, а здорове харчування – це обмеження всього шкідливого: солодкого, смаженого, жирів. Почала я правильно харчуватись із вилученням з раціону цукру та солодкого. Але із заміною на правильні солодощі: мед, цукор на фруктовій основі, замінники цукру. Зараз це є основою здорового харчування.

– Ти організовуєш марафони здорового харчування. Як це бути наставницею і чому варто брати участь у таких дійствах?

– Варто брати участь, це – точно. Бо дуже складно самій себе контролювати, складати собі програму харчування, слідкувати за всім. Саме тому і виникла ідея марафону для людей, які вирішили правильно харчуватись. Мені надзвичайно шкода тих, хто виснажує себе різними дієтами, а потім поспішають до лікарів через проблеми зі здоров’ям. Я дивуюсь дівчатам, які їдять тиждень гречку з кефіром, бо хочуть схуднути. Декілька разів я брала участь у безкоштовних марафонах. І хочу зазначити, що люди цим не мотивуються. Коли вже заплатять хоч якусь суму, то більшу мають відповідальність за участь. Тому я вирішила організувати платний (хоча ціна досить умовна) марафон. Я прописую меню на 21 день кожному індивідуально, ділюся з інформацією, консультую, контролюю результати, морально підтримую.

Title 

– Окрім теми харчування, чи важливою є моральна підтримка для твоїх учасників?

– Моральна підтримка потрібна обов’язково. Буває, що вже на третій день марафону дівчата пишуть, що хочуть солодкого або ще чогось. Проте, не тільки дівчата. Беруть участь і чоловіки. Поки що дуже рідко, але все ж буває. Підтримки потребують усі, а я зобов’язана це робити, бо ж, загалом, і збираю всіх охочих, щоб підтримати, спрямувати, навчити.

– Чому необхідно збалансовано харчуватись та що є головною умовою цього?

– Кожне вживання їжі повинно бути у певний час. На день приблизно прописується п’ять прийомів їжі. Навіть корисні продукти потрібно вживати у потрібний проміжок часу. Наприклад, не можна вживати зранку та перед сном гриби. Це – велике навантаження на наше травлення.

Варто зупинитись на перевагах правильного харчування:

– чиста, здорова шкіра;

– зміцнення імунітету. А солодке є однією з причин зниження стійкості організму. Мало хто знає, але коли людина хворіє, не варто лікуватись фруктами, навпаки, необхідно їсти овочі;

– покращення стану організму;

– можливість скинути зайву вагу;

– ну і це є турбота про своїх майбутніх дітей, адже неправильне харчування має вагомий вплив на планування сім’ї.

Зараз виробники дуже спекулюють на здоровому харчуванні. Значно підвищуються ціни на такі продукти. Ще неправильною є та позиція, яку підтримують деякі люди. Я про те, коли не можна поєднувати більшість продуктів між собою. Це – неправильно, адже таким чином ми надто полегшуємо роботу своєму травленню. Насправді можна поєднувати бобові та рибу тощо. Єдине, що я раджу дівчатам, це не вживати разом молочне та м’ясо.

– Кому не варто переходити на правильне харчування, або кого ти не включаєш у марафон?

Title 

– Не беру я тих, в кого є проблеми з травленням, шлунково-кишковим трактом тощо. Бо я – не лікар і не можу займатись лікуванням. Часто побутує думка, що не можна переходити на таке харчування вагітним та тим, хто на грудному вигодовуванні. Але це – не так. Маю таких учасниць, і все у них чудово. Бо харчування не обмежується тільки рослинними продуктами, і порції не зменшуються. Просто відбувається заміна на більш корисні плоди. Звичайно, я для них складаю зовсім інше меню, шукаю певну альтернативу.

– Чи доступне зараз правильне харчування в закладах Івано-Франківська?

– Так, є достатньо закладів, де можна придбати корисну їжу. Загалом, не обов’язково йти в спеціальне кафе. Будь-де можна замовити страву і попросити не додавати певний інгредієнт або замінити його. Я так роблю часто, і це зовсім не проблема.

– Багато людей вважають, що правильне харчування – це не смачно. Як є насправді?

– Напевно, це є найпоширеніший міф. Здорова їжа може бути дуже смачною. Я прописую учасникам рецепти різних страв, солодощів, які можна їсти. Немає такого, що кожного ранку каша і це називається правильним харчуванням.

– Опиши умовно меню на день людини, яка на збалансованому харчуванні.

– На сніданок можна сирники, омлет, запіканку, вівсяний млинець, але все з корисних продуктів. Може бути сир та хлібці, лаваш зі салатом. Але обов’язково на сніданок у продуктах має бути білок.

На перекус підійдуть фрукти, хлібці з авокадо тощо.

Обід має бути більш ситний. Підійде каша, цілозернові макарони, салат, риба, м’ясо.

Другий перекус: кефір, фрукти менш калорійні.

Ну і на вечерю (за 3-4год. до сну) підійде салат і якийсь білок. Вуглеводів перед сном не потрібно.

Найважливіше вибрати правильну мотивацію, вирішити, для чого необхідне правильне харчування та зважити все у своїй голові.

Фото Анастасії Заяц

Автор: Христина Ткачук

Джерело: ТРК «Вежа»
(https://www.vezha.org/pravylne-harchuvannya-tse-ne-diyeta-a-dopomoga-svoyemu-organizmu/)

Андре Тан вперше показав свою колекцію у Парижі

11 кімнатних рослин, які можуть бути отруйними для людей та тварин

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers