rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ Starship: Маск планує колонізувати Місяць і Марс

«Космічний гігант» компанії SpaceX зможе виводити в 1000 разів більше корисного навантаження, ніж усі нинішні земні ракети, разом узяті.

Схоже, «Tesla Ілона Маска» поступово з’їжджає зі «смуги невдач», і знову набирає «обертів». Місяць тому в селищі Бока-Чика (штат Техас, США) його компанія SpaceX успішно протестувала Starhopper (укр. «Зоряний стрибун». – Ред.) – перший прототип гігантського космічного корабля Starship (укр. «Зореліт». – Ред.).

А нещодавно в Америці презентовано дизайн, власне, самого корабля. Стало також відомо про кілька важливих подробиць. «Космічний корабель Starship є багаторазовим, його можна надсилати за будь-якою «адресою» в Сонячній системі. За один раз апарат зможе перевозити до ста (!) осіб і приймати на борт велику кількість вантажу, що важливо для будівництва міст-колоній на Місяці та на Марсі (...) Це звучить як безумство, але я думаю, що ми спробуємо вийти на орбіту менше, ніж за шість місяців», – заявив глава SpaceX, додаючи, що ці терміни залежать від успішної роботи над ракетою, яка наразі триває.

Title 
 Starhopper

Тож ми спробуємо коротко розповісти, що нового Ілон Маск «сповістив» про Starship і Super Heavy.

Маск переконує:
з екіпажем у відкритий космос до середини 2020-го – цілком реально

Starship (раніше ракета мала назву Big Falcon Rocket або BFR. – Ред.) матиме довжину 50 метрів і діаметр 9. Суха маса – 120 тонн, яку в SpaceX намагатимуться зменшити до 110. За задумом, він зможе доправляти у космос як екіпаж і пасажирів (до згаданих 100 осіб), так і корисний вантаж вагою до 150 тонн у будь-яку точку Сонячної системи. Перше випробування новинки – «стрибок» тест-ракети Starship Mk1 на висоту 20 кілометрів – очікують за 2 місяці, за пів року корабель виведуть на навколоземну орбіту, а ще за кілька місяців, можливо, у тому ж 2020 році на ньому вирушать у космос люди.

Що стосується безпілотних перельотів на Марс, то вони стартують уже в 2022 році. А ось перші ракети з колоністами мають полетіти на цю планету в 2024 році.

«Ми стоїмо перед вибором, яким буде наше майбутнє. Чи хочемо ми стати космічною цивілізацією, що живе на багатьох планетах, біля інших зірок – чи ми назавжди залишимося на Землі? Я б вибрав перше. Сподіваюся, ви зі мною погодитеся. А критичний прорив, необхідний для того, щоби стати космічною цивілізацією, – це зробити космічні польоти схожими на польоти авіаційні», – заявив Ілон Маск. І додав, що з часом вартість космічних перельотів для пасажирів повинна наблизитися до ціни авіаперельоту.

Технічно у першій версії ракети буде два ступені: другий – це, власне, Starship (саме в ньому перебуватимуть люди), а перший – ракета-носій Super Heavy, яка потрібна для подолання гравітації Землі. До речі, габарити Super Heavy не менш переконливі, а саме: довжина 68 метрів та 9 метрів у діаметрі, може бути обладнана різними комбінаціями двигунів марки Raptor, від 24 до 37 одиниць – залежно від завдання.

Один такий корабель при запуску із Super Heavy, як переконують у SpaceX, зможе літати на орбіту (тобто, туди-сюди) тричі на добу. За рік – понад 1000 разів або 150 тисяч тонн вантажу. І це при тому, що сумарна «навантажувальна» здатність усіх доступних ракет на Землі становить на сьогодні 200-300 тонн за рік. По суті, один Starship виводитиме за рік в 1000 разів більше корисного навантаження, ніж УСІ ЗЕМНІ РАКЕТИ, РАЗОМ УЗЯТІ (!). Звучить дуже по-ілонмасковському, тобто, фантастично. Утім, як лише дідько не жартує.

Власне, декілька слів про незвичний вигляд корабля з блискучої нержавіючої сталі, прикритої тонким шаром вогнетривкої прозорої кераміки (забезпечує термозахист). «Усі думають, що сталь важка. Ні! Взагалі-то – це найлегша конструкція. Думаю, що це – найкраще виробниче рішення в усій цій штуці (Starship). Нержавіюча сталь марки 301 при наднизьких температурах зберігає ту ж міцність, що й найкращі композитні матеріали або алюміній», – підсумував Маск.

У SpaceX щодо Starship плани не тільки космічні

Ще в 2017 році компанія SpaceX озвучила ідею використання двоступеневої версії носія як пасажирського суборбітального транспорту, який зможе доправляти людей у будь-яку точку планети лише за 30-60 хвилин. Передбачалося, що ракета спочатку буде злітати як зазвичай, а потім, після розділення, перший, стартовий ступінь сідатиме назад на космодром (скажімо, це буде морська платформа), а другий – з пасажирами на борту – прямуватиме до «прийомної» морської платформи десь на іншому кінці планети, де й здійснюватиме посадку. А далі – з морської посадкової платформи до міста пасажирів можна доправляти, скажімо, за допомогою швидкісного водного транспорту.

Title 
 Гвінн Шотвелл

У діалозі з одним зі своїх передплатників у «Твіттері» Маск поділився деякими думками на цю тему. Його співрозмовник зазначив, що сам по собі Starship (другий ступінь ракети), навіть з повними паливними баками не вийде використовувати як одноступеневу космічну систему. На такий «закид» Маск відповів, що додавання ще двох або чотирьох двигунів Raptor до Starship дозволить використовувати корабель для суборбітальних польотів на відстань близько 10 тисяч кілометрів при швидкості 20 Махів (6,9 кілометра за секунду або майже 25 000 кілометрів на годину).

Це, безсумнівно, нижче від обіцянки, яка звучала раніше, про «менш, ніж за годину в будь-яку точку планети», але, погодьтеся, все одно дуже швидко. Наприклад, політ між Нью-Йорком і Лондоном у такому випадку буде тривати лише близько 20 хвилин. Близько 40 хвилин буде потрібно на політ між Лос-Анджелесом і Токіо.

За словами Гвінн Шотвелл, операційного директора SpaceX, не виключено, що компанія зможе запропонувати сервіс суборбітальних гіперзвукових пасажирських перевезень уже в 2025 році.

Автор: Мирослав Ліскович

Джерело: «Укрінформ»
(https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/2790474-ce-kosmicnij-korabel-starship-z-nim-mask-planue-kolonizuvati-misac-i-mars.html)

Франція офіційно запроваджує додаток для розпізнавання облич

Китай розробляє новий космічний ко-рабель

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers