rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ В Азербайджані призначили нового прем’єра

В Азербайджані призначили нового прем’єра

Парламент Азербайджану затвердив кандидатуру Алі Асадова на посаду голови уряду країни.

Про це повідомляє Trend.

Повідомляється, що Асадов народився 30 листопада 1956 року в Нахчивані. У 1995-2000 роках був депутатом парламенту Азербайджанської Республіки.

Указом президента Азербайджану від 17 квітня 1998 року був призначений помічником президента з економічних питань, а в 2012 році – заступником голови адміністрації президента Азербайджанської Республіки.

Раніше повідомлялося, що прем’єр-міністр Азербайджану Новруз Мамедов подав у відставку.

Тисячі кліматичних активістів заблокували канадські міста

Унаслідок численних кліматичних протестів у кількох містах Канади у понеділок було ускладнено рух транспорту.

Як повідомляє кореспондент «Укрінформ», протести відбулися в Торонто, Ванкувері, Едмонтоні, Галіфаксі та Вікторії.

Організаторами масових акцій виступила група Extinction Rebellion, яка провела подібні акції в багатьох містах світу.

У Торонто – найбільшому місті Канади – протестувальники на кілька годин зупинили рух одним із мостів, спричинивши автомобільний затор. Подібну тактику вони використали й в інших містах, зумовивши ускладнення у русі автомобілів. Велосипедисти, пішоходи та громадський транспорт при цьому рухалися без ускладнень.

Хоча кількість учасників кожного з протестів становила лише кілька десятків осіб, у кожному з міст їм вдавалося блокувати рух протягом кількох годин.

Протести, здебільшого, відбувалися мирно, однак в Едмонтоні між учасниками дорожнього руху та активістами виникла словесна перепалка. Близько двох десятків активістів також були затримані у Торонто й Галіфаксі, однак незабаром звільнені з-під варти.

Подібні акції відбулися у понеділок також у Лондоні, Парижі, Мадриді, Амстердамі, Нью-Йорку, Буенос-Айресі, Перті, Сіднеї, Мельбурні та інших великих містах світу.

В Еквадорі – масові протести, уряд залишив столицю

«Виступаючи після протестів і блокад доріг у понеділок вночі, президент Еквадору Ленін Морено заявив у національному ефірі, що перемістив адміністрацію уряду з Кіто до портового міста Гуаякіль», – повідомляє France 24.

Внаслідок скасування давніх субсидій на пальне в Еквадорі вже 5 днів тривають масові протести: обурені громадяни заблокували автошляхи по всій країні, а влада запровадила надзвичайний стан у країні терміном на 60 днів. Масові акції паралізували роботу громадського транспорту в багатьох містах Еквадору. Близько 20 тисяч представників корінних народів і фермерів йдуть маршем на столицю.

З початку протестів один мирний мешканець загинув, а 77 осіб отримали поранення. Більшість із постраждалих – співробітники сил безпеки Еквадору. Під час протестів були затримані 477 осіб.

Субсидії на пальне були запроваджені в Еквадорі в 1970-х роках. Їх скасування є частиною пакету економічних реформ, за допомогою яких влада хоче побороти кризу в країні. Президент країни Ленін Морено заявив, що влада більше не може дозволити собі субсидувати покупку палива. З початку жовтня ціни на нього підскочили більш, ніж удвічі. Еквадор раніше отримав від Міжнародного валютного фонду позику в розмірі 4,2 мільярда доларів і зобов’язався у відповідь скоротити державні витрати. Програма субсидій коштувала бюджету 1,3 мільярда доларів щороку.

Морено внаслідок складної ситуації в Еквадорі запровадив режим надзвичайного стану терміном на 60 днів і скасував триденний візит до Німеччини.

У Німеччині вантажівка в’їхала у сім авто, поліція не виключає теракт

«У Лімбурзі чоловік на викраденій вантажівці 7 жовтня протаранив кілька автомобілів, поранивши дев’ять людей. Поліція перевіряє версію про можливий терористичний напад», – повідомляє телеканал ZDF.

За даними Bild, життя одного з постраждалих у ДТП наразі у небезпеці.

У Федеральній прокуратурі, яка відповідає за розслідування підозр у тероризмі, заперечили, що справа в її юрисдикції. Проте наголосили, що тримають її на контролі.

За кермом вантажівки був 32-річний громадянин Сирії, який прибув до Німеччини у 2015 році. Він викрав вантажівку неподалік від місця ДТП, викинувши водія з кабіни. Також відомо, що того дня зловмисник кілька разів намагався вкрасти автомобіль.

Підозрюваного затримали одразу після аварії, в якій він також постраждав. В його помешканні вже проведено обшук. Як пишуть німецькі ЗМІ, він фігурує у базах даних поліції через епізоди з наркотиками та насильницькі акти, але не класифікується як ісламіст.

Затриманий наразі не дає свідчень. У момент аварії він був, імовірно, під дією наркотичних речовин.

На виборах до парламенту Португалії перемагають соціалісти

«На парламентських виборах у Португалії, які відбулися у неділю, 6 жовтня, впевнено перемагає Соціалістична партія прем’єр-міністра Антоніу Кошти. За прогнозом телеканалу S.I.C., що базується на даних екзит-полу, соціалісти набирають від 36 до 40% голосів, опозиційна Соціал-демократична партія може отримати від 24 до 28%, Лівий блок – від 9 до 12% голосів, комуністи – від 5 до 7%, а християнські демократи – від 2,4 до 5%. Явка на виборах становила 48,5 – 52,5%, що є рекордно низьким показником, – зазначає агенція АР», – повідомляє Deutsche Welle.

Прогноз державного телеканалу RTP дає Соціалістичній партії від 34 до 39%. Як зазначає агентство dpa, соціалістам, вочевидь, не вдасться здобути абсолютної більшості – поки вони претендують на від 104 до 112 мандатів у 230-місному парламенті. У попередньому скликанні вони мали 86 місць. Соціалісти чотири роки тому сформували уряд меншості за підтримки комуністів та Лівого блоку.

Нагадаємо, опитування свідчили, що Соціалістичну партію нинішнього прем’єр-міністра країни Антоніу Кошти були готові підтримати близько 38% виборців.

Останніми роками уряд Португалії, яка пережила серйозну економічну кризу, дотримувався політики заощадження. Однак згодом Антоніу Кошта почав збільшувати соціальні та інші видатки. Завдяки туризму економічне становище країни покращується.

Прага денонсувала договір про побратимські зв’язки з Пекіном

«Міська рада у понеділок вирішила розірвати побратимський договір з Пекіном. Причиною є небажання китайської сторони проводити переговори з празьким керівництвом щодо вилучення пункту про визнання одного Китаю», – повідомляють Lidovky.

Угода була затверджена Прагою у лютому 2016 року попереднім керівництвом міста. Опозиція зі самого початку була проти її укладення. Чинне керівництво столиці ЧР закликало Пекін домовитися про вилучення цієї частини документу в січні. Китайська сторона негативно відреагувала, представники КНР кілька разів заявляли, що ставлення Праги шкодить чесько-китайським відносинам.

У мерії пояснюють свою позицію тим, що схвалення зазначеної частини договору є «нестандартним» кроком.

«Політична декларація не належить до угоди про співпрацю між столицями. Я не згодна з тим, що Прага повинна таким чином висловлювати свою підтримку авторитарному режиму в Китаї», – заявила радниця міськради Праги Хана Кордова Марванова. За її словами, відмовившись від вищезгаданої статті, Прага покаже незгоду з приводу порушення прав людини в Китаї.

Прем’єр-міністр Андрій Бабіш і міністр закордонних справ Томаш Петршичек поспішили наголосити, що уряд поважає політику одного Китаю, але не може впливати на кроки демократично обраного органу самоврядування.

Пекін тим часом, окрім публічних декларацій, відповів Празі тим, що почав скасовувати плановані виступи празьких ансамблів, таких, як Празька філармонія.

Слід зауважити, що суперечка щодо договору між Пекіном та Прагою – не перший неприємний момент у відносинах між двома країнами, які активно просуває президент ЧР Мілош Земан: торік Національне бюро з питань кібер- та інформаційної безпеки висловило застереження щодо продукції китайських компаній Huawei та ZTE. Китай заперечив усі звинувачення.

В Італії відновили безкоштовне відвідування музеїв раз на місяць

Італія знову зробила безкоштовним вхід до всіх державних музейних установ та археологічних пам’яток у першу неділю кожного місяця.

За інформацією The Local, скасування плати почне діяти вже зі 6 жовтня.

Як відомо, традиція безкоштовного відвідування музеїв раз на місяць діяла раніше, проте попередній уряд її скасував. Теперішнє Міністерство культури вирішило її відновити.

Можливість безкоштовного входу в першу неділю місяця поширюється на всесвітньовідомі пам’ятки, як-от Колізей, Помпеї, Галерея академії у Флоренції, королівський палац у Казерті та замок Мірамаре в Трієсті. Проте, ця акція не поширюватиметься на пам’ятки, якими опікуються місцеві органи влади, а не держава.

Загалом, можливістю безкоштовного входу в музеї з 2014 року, коли почала діяти акція, скористалися понад 15 мільйонів відвідувачів.

Нафта дорожчає на тлі побоювань щодо постачань

Нафта подорожчала у вівторок за рахунок підвищення цін на промислові сировинні товари напередодні, у той час як нестабільність в Іраку та Еквадорі спровокувала побоювання щодо збоїв постачань, які також підтримали ринок.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість грудневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures становить $58,85 за барель, що на $0,50 (0,86%) вище за рівень закриття попередньої сесії. За підсумками торгів, у понеділок ціна цих контрактів знизилася на $0,02 (0,03%) – до $58,35 за барель.

Ф’ючерс на нафту WTI на листопад на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) подорожчав на $0,43 (0,82%) – до $53,18 за барель. За підсумками попередньої сесії контракт подешевшав на $0,06 (0,11%) – до $52,75 за барель.

Інвестори зберігають обережність напередодні відновлення торговельних переговорів між США та Китаєм. США з 10 жовтня прийматимуть китайську делегацію в рамках нового раунду торговельних переговорів, – підтвердив у понеділок Білий дім.

Тривоги щодо збоїв видобутку в Іраку та Еквадорі виникли у зв’язку з антиурядовими протестами в двох країнах-членах ОПЕК. Протести проти заходів жорсткої економії в Еквадорі можуть скоротити видобуток на 59.450 барелів на добу, – повідомило у понеділок міністерство енергетики країни.

Еквадор, один із найменших членів ОПЕК, залишає нафтовий картель у наступному році через фінансові проблеми.

У Євросоюзі рекордно знизилося безробіття

Країни ЄС призупинять експорт зброї в Туреччину

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers