rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Україна зацікавилися досвідом Хорватії з реінтеграції окупованих територій

Україна зацікавилися досвідом Хорватії з реінтеграції окупованих територій

Заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк у день незалежності Республіки Хорватія провела зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом цієї держави в Україні Аніцою Джамич.

Про це повідомляє інформаційне управління апарату парламенту.

Зазначається, що віцеспікерка українського парламенту подякувала Аніці Джамич за послідовну підтримку України з боку Республіки Хорватія у складний для нашої держави період протистояння агресору, боротьби за відновлення свого суверенітету і територіальної цілісності.

«Республіка Хорватія і дружній хорватський народ є яскравим прикладом самовідданої боротьби за свою свободу і гідність. Ми готові переймати ваш досвід у багатьох питаннях відновлення державного суверенітету, мирної реінтеграції окупованих та анексованих територій, повернення біженців, розмінування, гуманітарної допомоги», – підкреслила Кондратюк.

Сторони обговорили подальше втілення затвердженої парламентом Хорватії Національної стратегії співробітництва з розвитку та гуманітарної допомоги на період 2015-2020 років, якою передбачене надання гуманітарної допомоги Україні. При цьому Кондратюк висловила послу прохання прийняти ще цього року групу українських воїнів на реабілітацію в Хорватії.

У контексті майбутнього головуванням Республіки Хорватія в Європейському Союзі Аніца Джамич запевнила заступницю голови Верховної Ради в подальшій підтримці України в питаннях її інтеграції до ЄС та НАТО, реалізації конкретних проєктів, зокрема, освітніх. Своєю чергою, Олена Кондратюк порушила перед Послом питання правового і соціального захисту українських трудових мігрантів, які легально працюють у країнах Євросоюзу.

На виставці «Зброя та безпека-2019» презентували низку розробок аерокосмічного напрямку

Конструкторське бюро «Південне» на виставці «Зброя та безпека-2019» у Києві презентувало макети надзвукової авіаційної керованої ракети «Блискавка», трьох ракет-носіїв та космічного апарату дистанційного зондування Землі, а також деталі та зразки РКТ, виготовлені з використанням адитивних і перспективних технологій.

Про це повідомляє пресслужба КБ «Південне».

Виставка «Зброя та безпека-2019» триває у Києві з 8 до 11 жовтня 2019 року. В ній беруть участь понад 370 учасників, з них 48 – іноземних – із 16 країн світу (США, Польщі, Данії, Фінляндії, Бельгії, Білорусі, Австрії, Чехії, Туреччини, Німеччини, Італії, Латвії, Хорватії, Ізраїлю, Китаю, Казахстану).

На виставці національними павільйонами представлені США (9 компаній), Польща (5 компаній), Туреччина (14 компаній) і Чехія (3 компанії). Серед українських учасників – 36 підприємств, які входять до складу Державного концерну «Укроборонпром», 23 підприємства ГО «Ліга оборонних підприємств України», два підприємства Державного космічного агентства України та ще понад 130 державних і приватних підприємств.

Для Нацгвардії і ДСНС куплять 13 літаків Ан-178

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 8 жовтня підписав Меморандум з ДП «Антонов» про закупівлю літаків Ан-178 для системи МВС.

Підписання документа відбулося під час XVI спеціалізованої виставки «Зброя та безпека», – інформує пресслужба МВС.

«Зараз ми підписали попередні домовленості про постачання для системи МВС Ан-178. Це – український красень, який вперше буде використовуватися в Україні. Дев’ять літаків будуть працювати на потреби ДСНС. Ще чотири використовуватимуться Нацгвардією», – заявив Аваков.

Міністр наголосив, що 9 літаків, які плануються для підрозділів ДСНС, будуть використовуватися, зокрема, для пожежогасіння.

Чотири одиниці Ан-178, які отримає Нацгвардія – для перевезення вантажів та особового складу.

Зазначається, що перевагою цих літаків, зокрема, для ДСНС є багатомодальність, тобто, пожежний літак можна швидко переобладнати у медико-евакуаційний, вантажний або транспортний.

Окремо планується установка системи пожежогасіння контейнерного типу, яка буде генерувати маленькі водяні «бомби».

Також Аваков нагадав, що система МВС вже замовила у підприємства «Антонов» літаки Ан-142П.

Своєю чергою, голова ДСНС Микола Чечоткін підкреслив, що питання дообладнання авіапарку служби лишається актуальним.

«Нові літаки дають можливість нам виконувати свої завдання краще та оперативніше. Крім того, дають можливість працювати за кордоном, тому що надзвичайні ситуації не знають кордонів», – зазначив Чечоткін.

Міністр внутрішніх справ також закликав підтримувати вітчизняне літакобудування.

«Меморандум про придбання 13 Ан-178 для МВС – це база для руху вперед для цих моделей. Тільки-но Україна купує для себе, купують іноземці», – зазначив міністр.

Також президент ДП «Антонов» Олександр Донець заявив, що підприємство сподівається на подальше двостороннє співробітництво з МВС.

«МВС зробило важливий крок у державних замовленнях. Воно вперше замовило українські літаки для своїх потреб. Ми сподіваємось, що не зупинимось на літаках Ан-178 та Ан-142П», – зазначив очільник ДП «Антонов».

Кабмін планує врегулювати видобуток бурштину: у Раді зареєстрували три законопроєкти

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді три законопроєкти, що стосуються регулювання видобутку бурштину.

Відповідна інформація розміщена на сайті Верховної Ради.

Так, зареєстровано законопроєкти № 2240 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання видобутку бурштину», № 2241 «Про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо впорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину», № 2242 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу рентної плати за користування надрами для видобування бурштину».

Наразі тексти законопроєктів та супровідні документи до них не оприлюднені. Усі зазначені проєкти законів надійшли до Верховної Ради 8 жовтня і передані на розгляд керівництву.

Київ назвали одним із найпривабливіших для гастротуристів місць Європи

Столиця України потрапила до списку з восьми європейських напрямків, які варто відвідати охочим спробувати щось смачненьке.

Рейтинг опублікувало британське видання The Independent.

Автори стверджують, що київська гурманська культура – безперечно, недооцінена. Мандрівникам в українській столиці радять скуштувати не лише котлету по-київському, а й борщ, вареники, зокрема, синьо-жовті, а також – свинячі вушка.

Також рекомендують спробувати в Києві страви грузинської кухні.

Крім того, на думку британців, українські ресторани приємно дивують низькими цінами.

До списку також потрапили місто Марсель і регіон Прованс у Франції, іспанська Ібіца, італійські гірські курорти Курмайор та Альта-Бадія, грецькі Афіни та мальтійська Валетта.

За рік половина українських волонтерів «згорнули» діяльність

Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), представлені під час публічної дискусії на тему «Громадянське суспільство та громадяни: старі проблеми, нові виклики і перспективи» в Укрінформі.

«Волонтерською діяльністю протягом 2019 року займалися 9% громадян – фактично стільки ж, як у 2012 році (10%), але це значно менше, ніж торік (18%), і менше, ніж у 2017 році (12%), 2016-му (14%) і 2015-му (13%)», – зазначається в опитуванні.

Найактивніше волонтерством займалися у західному регіоні (14%), у центральному і східному (по 9%), а найменше – у південному (4%).

Разом з тим, соціологи уточнюють, що протягом останнього року 25% українців надавали певну благодійну або матеріальну допомогу іншим людям або громадським організаціям. У фонді «Демократичні ініціативи» та КМІСі зауважують, що цей показник є значно меншим, ніж 2018 року (38,5%), 2017-го (41%), 2016-го (14%) і 2015 (13%). Найбільше тих, хто надавав благодійну допомогу, виявилося в західному регіоні (44,5%), а найменше – у південному (6%).

Водночас, більшість громадян (50%) визнають, що громадські організації потрібні в їхніх містах чи селах, а 20% вважають, що вони не потрібні.

При цьому, дослідники підкреслюють, що, порівняно з травнем 2018 року, відсоток громадян, які бачать потребу у громадських організаціях, зменшився на 10%.

Лінія фронту: за день окупанти чотири рази порушили «тишу»

8 жовтня, від 00:00 до 18:00, окупанти чотири рази порушили режим припинення вогню.

«Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 82 мм, а також із гранатометів різних систем та стрілецької зброї», – повідомляє пресцентр штабу ООС.

Зазначається, що в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «СХІД» противник здійснив обстріл поблизу Водяного з напрямку Ужівки – з ручного протитанкового гранатомета та стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник здійснив 3 обстріли: поблизу Луганського з напрямку Лозового – з ручного протитанкового гранатомета; неподалік Світлодарська з напрямку Лозового – з гранатометів різних систем; поблизу Травневого з напрямку Доломітного – з міномета калібру 82 мм.

Повідомляється також, що втрат внаслідок ворожих обстрілів з нашого боку не було.

7 жовтня збройні формування Російської Федерації та її найманці 27 разів порушили режим припинення вогню.

Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також із гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Крім того, порушуючи Мінські угоди, противник двічі обстріляв ділянку розведення сил і засобів в районі населеного пункту Золоте з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

ДБР порушило справу проти Луценка

Ексмер Варшави Свєнчіцький вступив на посаду бізнес-омбудсмена України

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers