rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ До Міжнародного дня людей похилого віку: портрет пошукача 60+

Стереотипні уявлення про те, що навчання закінчується з отриманням диплома у 20 років, пік кар’єрного розвитку досягається у 40 років, а у 60 можна тільки сидіти вдома та в’язати шкарпетки, поступово втрачають актуальність.

Life-long learning – уже звичне для багатьох поняття, в 35 можна задуматись про перекваліфікацію та розпочати свій кар’єрний розвиток зі самого початку. А пошукачі так званого «третього віку» також хочуть професійно розвиватись і реалізовуватись.

До Міжнародного дня людей похилого віку, який відзначається 1 жовтня, експерти hh.ua|grc проаналізували, як змінились запити кандидатів віком 60+, яка робота їх цікавить та якими навичками вони володіють.

На українському ринку праці наразі спостерігаються два протилежні явища. По-перше, ейджизм ще залишається явищем, яке трапляється досить часто. Так, згідно з опитуванням, проведеним декілька років тому серед користувачів порталу hh.ua|grc, понад 50% респондентів упевнені, що на українському ринку праці гостро стоїть питання вікової дискримінації. Третина опитаних підкреслили, що складнощі з працевлаштуванням мають пошукачі передпенсійного віку. Адже існує стереотип, що люди старшого віку (50+) надто консервативні, менш мобільні й креативні, їм складно працювати з новими технологіями.

З іншого боку, збільшення тривалості життя, високі міграційні настрої серед пошукачів вікової групи 19-30 років призводять до того, що межі традиційного робочого віку невпинно розширюються. Так, за 5 років кількість резюме, розміщених пошукачами, які за класифікацією ВОЗ належать до похилого віку, зросла на 49%. Більше того, ця вікова група показала практично найдинамічніше зростання за аналізований період.

Виробництво, адміністративний персонал та будівництво – найпопулярніші профсфери з резюме кандидатів 60+. Окрім того, такі пошукачі цікавляться роботою водія, охоронця та керівника виробництва та відділів продажів. Порівнюючи пошукацькі запити 2019 та 2014 років, можемо відзначити, що почали частіше цікавитись роботою в сферах продажів, IT, безпеки тощо. А от частка резюме, розміщених у профсферах «Будівництво» та «Виробництво», зменшилась.

Зазнав змін і набір навичок, які декларують пошукачі. Якщо у 2014 році найчастіше писали про управління виробництвом, персоналом та проєктами, то у 2019-му на перший план вийшли користування ПК, організаторські навички та проведення переговорів.

Зарплатні очікування кандидатів 60+ років у 2019-му починались від 3000 грн. (на таку зарплату розраховували, наприклад, пошукачі, які цікавились роботою прибиральника або копірайтера) та сягали 130 000 грн. (програмісти, головні конструктори, керівники підприємств).

Нагадаємо, що згідно з опитуванням «HR-персона 2019», 31% респондентів-роботодавців зазначили, що в їхніх компаніях вживаються заходи з розширення меж працездатного віку співробітників. Така оцінка ставить цей напрям на останнє місце рейтингу ключових стратегій HR. Говорячи про конкретні заходи, які вживаються роботодавцями для розширення меж працездатного віку, абсолютна більшість респондентів декларувала готовність працевлаштовувати пошукачів різного віку, 14% заявили про наявність адаптаційних програм та надання консультацій із приводу кар’єри. А майже кожен десятий респондент повідомив, що в його компанії навчають і перекваліфіковують співробітників старшого віку.

Джерело: «HeadHunter Україна» (http://www.hh.ua)

Математиці – ні, емоційному інтелекту – так

Скільки готові платити роботодавці за знання англійської мови

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers