rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Інтерв’ю \ Віталій Кутний: «Чим більше людей користуються послугами Кредитної спілки «Самопоміч», тим більше ми можемо віддати громаді»

Нещодавно Кредитна спілка «Самопоміч» отримала нового керівника. Ми поспілкувалися з паном Віталієм Кутним, президентом та виконавчим директором установи, про сьогодення – і про майбутнє найважливішої фінансової установи нашої громади.

– Ви очолили таку велику Кредитну спілку «Самопоміч», так би мовити, стрижень української громади Чикаго. Отже, до Вас наші читачі та слухачі мають кілька запитань. Пане Віталію, будь ласка, розкажіть, яким Ви бачите майбутнє нашої найголовнішої фінансової установи? Що робитимете, щоб вона залишилася головною цеглинкою у підмурівку нашої громади?

– Майбутнє, звичайно, це – ріст. Насамперед, це – фінансова установа. Якщо переглянути історію за останніх 40 років, то побачимо, що в якийсь момент в Америці було 25 тисяч фінансових установ, банків, кредитних спілок. А зараз їх залишилося приблизно 10 тисяч. В Америці є цікава культура кредитних спілок, так званих банків, тобто, створюється маленький банк, він дає кредити маленькій громаді і, відповідно, допомагає цій громаді. Ми в Україні до такого не звикли.

Але зараз маленьким інституціям стало дуже тяжко працювати. Тому з 25 тисяч залишилося 10, бо всі малі відходять. Вони не банкрутують, але, змушені об’єднуватися з більшими, оскільки не можуть впоратися з викликами часу.

– Великі спілки «поїдають» менші…

– Так, і щоб ми не стали чиєюсь жертвою, щоб надалі надавати послуги нашим клієнтам, ми повинні зростати. Зараз маємо $600 млн в активах, раніше мали 400. Тому нам потрібно рости і рости. Наша ціль, наша місія – допомагати громаді, але, насамперед, маємо розвиватися фінансово.

– Нині багато українців мешкають у різних штатах Америки, і Ваша фінансова організація різними послугами допомагає багатьом вихідцям з України безболісно розпочати тут своє життя. За якими критеріями Рада директорів вибирає локації для відкриття нових кредитівок?

Title 
 Представники УФКС «Самопоміч»
та Фундації «Самопоміч» під час фестивалю
«Червона рута»-2019, Палатайн

– Дуже складне питання. Ми чуємо, що через нові технології нині закривають відділення. І тут треба знайти ту золоту середину, чи ми хочемо відкривати нову філію, тому що там поселяються українці, чи ми хочемо надавати віртуальні послуги, на які переходять інші фінансові структури, зокрема, через мобільний телефон, online. Так, ми зараз шукаємо варіанти, шукаємо можливі додаткові відділення на півночі Чикаго, бо туди переїхали багато людей з Української околиці у зв’язку із ситуацією, яка склалася, зокрема, зросла вартість будинків.

Люди виїжджають на північ. Ми теоретично розглядаємо можливість створення таких філій, але хочемо бути акуратними, бо кожне відділення – це великі кошти. Наші люди, навіть ті, що приїжджають з України, стають достатньо технологічно розвинутими, ми це бачимо, і вони можуть користуватися нашими послугами, незважаючи на те, де вони живуть.

– Скільки є філій Кредитівки «Самопоміч» у США, і де вони розташовані?

– Загалом, сьогодні є 10 локацій – чотири в Іллінойсі, три – в штаті Мічиган і три – в штаті Нью-Джерсі.

– Багато людей після досягнення пенсійного віку планують повертатися в Україну. Чи не вважаєте Ви за доцільне відкрити філію Кредитівки «Самопоміч» в Україні, щоб люди могли там отримувати пенсії?

– Щоб отримувати пенсії в Україні, не потрібно відкривати відділення там. Люди, які приїжджають в Україну, отримують там пенсію на свій рахунок і там її знімають. А от відкрити філію в Україні дуже складно. Там інші закони, це – складна процедура, яку ми не розглядаємо.

– Скажіть, будь ласка, а наскільки надійно застраховані вклади членів Кредитівки?

– Є два аспекти цього питання: один – якщо члени застраховані державою, то є мінімальна страховка 250 тис. доларів на людину, в разі, якщо фінансова інституція банкрутує. Все залежить від того, як вони структуризують свою страховку, можна отримати і $500 тис. Це те, що стосується держави. А якщо йдеться про наш фінансовий стан, то завдяки нашому доброму попередньому керівництву і, взагалі, нашій історії, ми входимо у двадцятку найбільш капіталізованих кредитних спілок в Америці, які мають понад $100 мільйонів в активах. Тобто, є тільки 20 з 5 тисяч кредитівок, які мають сильніший капітал. Або можна простіше сказати: якщо умовно ми сьогодні закриваємося, то нашого капіталу сьогодні маємо $112 млн. в активах щоб повернути людям, щоб покрити ці проблеми і не збанкрутувати. Ми дуже сильно капіталізовані в цьому сенсі.

– Чи бували випадки, коли доводилося людям компенсовувати цю навіть застраховану суму?

– Ні, бо страховка працює лише тоді, коли фінансова організація банкрутує. Тоді втручається держава, вона переобирає правління. Якщо хтось втрачає гроші, а Кредитівка не має грошей, то виплачується така страховка до $250 тис. або й більше.

– У нашій громаді одним з головних видів діяльності є траковий і будівельний бізнес. Чи пропонує Кредитівка якісь нові програми фінансування для цієї категорії вкладників, і чим відрізняються послуги Кредитівки у сфері позик від подібних американських послуг?

– Це і є одна з відповідей на запитання, чому нам треба рости – щоб конкурувати з американськими банками. Люди порівнюють Кредитівку і, наприклад, банк Chase – через дорогу. Ми надаємо всі ті послуги, які потрібні середньостатистичному користувачеві банківських послуг, які надає і Chase, надаємо такі види позик, які потрібно на будинки, і навіть більше, що банк Chase не може робити. Тому стосовно позик на будинки ми не те, щоб дуже конкурентні, ми кращі, ніж інші, тому що ми не продаємо свої позики, тримаємо їх тут. Якщо у вас виникають проблеми з якоїсь причини, то ви працюєте тут з нами локально, на місці, і ваша позика не міститься вже у невідомо якому банку. Ми маємо програму, якою можемо міняти проценти, якщо вони стають меншими, не треба робити перефінансування, багато плюсів у цьому є. До того ж, останніми роками наша політика є такою, що відсотки на позики нижчі, ніж у наших банків-конкурентів, і тому ми бачимо результати нашого росту. Наші українці вже зрозуміли, що Кредитівка має хороші проценти, тому до нас звертаються більше людей.

У попередні роки ми не мали програм, і наші відсотки були вищими. Тепер маємо доступ до різних програм і маємо можливість давати позику під нижчі проценти. Думаю, що маємо найнижчі відсотки, принаймні, такі відгуки людей. На траки ми не даємо позик, це наше стратегічне рішення. Але не можу сказати, що в майбутньому ми цього не робитимемо. Просто зараз це не є нашим пріоритетом, цю сферу нам ще треба вивчати, треба мати певний досвід, щоб іти туди, і вона за собою тягне багато ризиків.

– А як з будівельними організаціями?

– Ми співпрацюємо з багатьма з них. Даємо кредит на будівництво нових будинків, багато людей беруть позику на орендовані будинки. В цьому плані ми дуже конкурентні. І маємо багато позик.

– І навіть новоприбулим, які не можуть відкрити рахунок в іншому банку, теж допомагає «Самопоміч»?

– Так, у нас можна відкрити рахунок. Головне – мати дійсний, непротермінований паспорт, віза не важлива, можна у нас відкрити рахунок і користуватися усіма послугами, які вам потрібні. Можна мати дебет-картку, можна і кредитну.

 
 

Звичайно, чековий рахунок, якого вони потребують – це проста річ, ми це робимо давно, і на такому рівні, щоб люди не хотіли йти від нас. Ми маємо хорошу програму, де повертаємо fees. Якщо у вас взяли fees і ви того самого дня вклали гроші, ми автоматично вам назад віддаємо, не потрібно телефонувати, просити. Тут маємо багато переваг, на відміну від інших банків. Порівняно з нашою діяльністю, яка була 20-30 років тому, нині ми значно пішли вперед. Ми – сучасна фінансова установа.

– Майже всі українці, котрі приїхали у США, хочуть придбати власне житло. Позика, кредит – ці слова ввійшли у наше життя надовго. Годі уявити собі в Америці людину, яка б не користувалася цими послугами. На ринку є багато брокерів і банків, які пропонують різні позики. В чому полягає перевага Кредитівки «Самопоміч»?

– Частково я вже про це розповів. Ви вжили слово «брокер». Розглянемо, як працює брокер.

Title 
 Sunday Brunch for Kyiv-Mohyla Academy in Chicago

Він не має своїх грошей. Вони дають вам позику, але в той сам момент, коли її видають вам, перепродують її багатьом різним банкам, з якими вони співпрацюють. На відміну від них, ми позику видаємо своїми грошима. Ми заробляємо на відсотках, які ви потім сплачуєте. Брокер на відсотках не заробляє, бо це – не його гроші. Брокер заробляє на так званих origination fees, тобто, коли видає вам позику, йому банк платить за цю справу і, крім того, банк заробляє на відсотках. Перевага наших позик у тому, що ми тримаємо низькі проценти і не заробляємо на origination fees так, як це роблять брокери. І це дає нам можливість давати дешевші позики нашим членам. І це – наша велика перевага.

Є й інша перевага. У нас є така програма: якщо ви подали на позику і в процесі вашої позики проценти стали меншими, то ми вам їх автоматично знизимо до рівня тих, що в нас є на той час, коли ми вам даємо позику. Інші цього не роблять. Оскільки ми позики не продаємо, то можемо її контролювати, можемо модифікувати наші плани залежно від того, що людині потрібно.

– Розкажіть, будь ласка, про допомогу, яку надає Кредитівка українським громадським організаціям: освітнім, духовним, тобто, про підтримку української громади.

– Років 10 тому була створена фундація, тоді була така думка, що підтримка громади має відбуватися через фундацію. Ми, як фінансова установа, заробляємо гроші – і частину даємо на фундацію. А фундація розподіляє ті гроші між нашими громадськими організаціями. За законом, фундація повинна виділяти 5 процентів від активів, які вона має. На даний момент фундація має приблизно $12 млн в активах, тобто, приблизно $600 тис. на рік вона видає на громаду. І чим більше кредитна спілка розвивається, тим більше ми маємо доходів і можемо давати на фундацію, і тоді автоматично йде більше коштів до громади. Всі знають, кого ми підтримуємо – церкви, школи, освітні і спортивні організації, Пласт, СУМ, музеї, інститути, культурні осередки.

Без перебільшення можу сказати, хоч і не ріс разом із Кредитівкою, що громада не була б там, де вона є нині, якби не «Самопоміч», її участь у громадській роботі. Багато людей це розуміють.

Дивлюся на наших нових членів: одні приходять до нас, бо щойно приїхали, і їм це зручно, інші користуються нашими послугами, бо розуміють, що підтримують у такий спосіб громадські організації, тому що ми, заробляючи гроші на цьому, віддаємо назад. Якщо ми прийшли на фестиваль і дали на церкву, наприклад, нещодавно на церкву Володимира і Ольги передали чек на $20 тисяч, то всім нашим членам, присутнім там, я казав: «Це не ми дали, це ви дали, ви взяли участь, ви користуєтесь нашими послугами, а ми, як фінансова інституція, можемо заробити, і ми завжди віддаємо назад громаді». Тому чим більше людей користуються нашими послугами, тим більше ми можемо віддати.

І третя категорія – це люди, які бачать велві у тому, що ми даємо, в наших процентах, і користуються нашими послугами через це.

– Безліч прохачів до вас звертаються, і кожен обґрунтовує можливість свого проєкту. Як Кредитівка визначає доцільність фінансової підтримки того чи іншого проєкту, чи є якийсь комітет?

– Здебільшого, це проходить через нашу фундацію. Рада директорів фундації щомісяця засідає і розглядає ці прохання. Наша фундація фокусується на тому, щоб підтримувати українську культуру, продовжувати українські традиції, продовжувати розвивати тут українську діаспору. Ми не надто звертаємо увагу на якісь приватні проєкти, їх є безліч, і кожен має свій пріоритет. І ми це розуміємо. Для нас важлива історія, важливо продовжити цю історію. І людям, які приїхали сюди 50 років тому, ця громада допомогла вижити, адаптуватися. Тим, хто приїхав 20-30 років тому, знаю з власного досвіду, громада також допомогла адаптуватися, допомогла багатьом людям залишитися в Америці. Якби не громада, то багато людей значно б швидше повернулися, і невідомо, яке б вони мали життя. Тому для нас важливо підтримати такі більш загальні глобальні громадські проєкти, культурні проєкти.

– Ви сказали про традиції, культуру. Нині ми працюємо над одним проектом – хочемо зібрати вишивки, орнаменти, які вишивала повоєнна хвиля еміграції у таборах. Вони цінні тим, що можна встановити ідентичність: хто вишивав, яка родина, мама, бабуся. і т. д. Діаспора ще такого не робила. Є велике бажання – видати таку книгу з вишивками діаспори. Чи можна буде звернутися до Вас?

– Думаю, що так. Напишіть листа, прохання з коротким описом того, що ви робите, який у вас бюджет або на яку допомогу розраховуєте. Якщо ви – неприбуткова організація, то звернення розглядатиме фундація, якщо прибуткова – то Кредитівка.

Ви плануєте якусь виставку робити?

– Так, в Україні дві виставки, і в Інституті модерного мистецтва. І обов’язково вас запрошу. І ще одне запитання стосовно нашої газети. Споконвічно преса вважалась головною зброєю для влади. Для прикладу, в Україні тепер майже всі засоби масової інформації куплені олігархами…

Title 
 «Самопоміч» взяла участь у святкуванні 28-ї річниці
Незалежності України в Українському
культурному центрі
у Воррен, МІ, 24-го серпня 2019 р.
Організатор події – організація «Нова Хвиля»

Наша газета – не залежить від олігархів чи держави, наші статті і радіопередачі не завжди об’єктивні, але завжди чесні. Але і ми не можемо існувати без підтримки української громади й українського бізнесу тут, у Чикаго.

Пане Віталію, а якою ви бачите співпрацю з нашою газетою?

– Стосовно співпраці, то я не дивлюсь на це як на реально ефективну рекламу, яку ми даємо в газету, я дивлюся на це як на підтримку нашої культури через газету. Тому що є потреба, є люди, котрі потребують газети, щоб отримати інформацію про місцеве культурне життя, і вони цим користуються, і це нічим не відрізняється від радіо, яке ми підтримуємо. Формально – це наш рекламний канал. Особисто я в сучасному світі не дуже вірю в ту рекламу, але вірю в те, що нам треба підтримувати культурні організації, а також періодичні видання, зокрема, такі, як газета.

– Сподіваємося, що Ви й надалі будете нас підтримувати. Що хочете побажати читачам?

– Читачам бажаю, щоб наша Кредитівка «Самопоміч» розвивалася. Тому що це є не моє, не ваше, не ради директорів, це – наше спільне надбання. Тому моє бажання наступне: щоб єдина наша фінансова інституція, яку мають українці в Чикаго, успішно розвивалася. А це – в наших руках, руках наших читачів.

Бажаю успіху нашій Кредитівці.

– І щоб читачі не йшли до американських банків, а йшли до Кредитівки «Самопоміч». «Свій до свого по своє»!

– Дякую Вам, пане Віталію!

Від редакції:

Від самого початку заснування газети Кредитівка «Самопоміч» на чолі з паном Ватралем давала нам можливість розвиватися і покращувати своє видання, за що ми щиро вдячні! Вдячні ми і за співпрацю з маркетинг-директором – паном Володимиром Тюном, яка не обмежується тільки маркетингом. Пан Володимир дуже багато робить для того, щоби про всі громадські заходи, в яких бере участь Кредитівка, обов’язково була інформація в нашій газеті, і ми завжди маємо купу світлин зі сайта Selfreliance.

Не може не тішити і те, що, не дивлячись на закономірну зміну поколінь і успішний розвиток «Самопомочі» як фінансової установи, нове керівництво розуміє, що єдність і сила громади залежить від кожного з нас, і лозунг «Свій до свого по своє!» – це не порожні слова. Дякуємо за підтримку!

«Час і Події» – це історія діаспори і нашого покоління, це той разом прожитий проміжок часу, що її створює.

Кажуть, що зараз є Фейсбук, що газети не потрібні. Але Фейсбук нічого не залишить майбутнім поколінням про нас з вами, а в газеті ми вже 23 роки поспіль щотижня відслідковуємо найважливіші події, ми маємо кожен номер за 23 роки, по чотири номери на місяць, і плануємо віддати всі ці номери газет в архіви Українського національного музею. І це є історія діаспори та нашого часу, на цих сторінках – ми з вами!

Фото пресслужби
Кредитівки «Самопоміч»

Юлія Бура: «Навколосвітня подорож у 20 країн – це був наш виклик своїй сім’ї і свідоме рішення»

Українська громада Чикаго підтримує захисника України Олега Івахнюка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers