rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Зменшити «хімічну» напругу

Громада Богуслава вимагає від міської ради змусити текстильну фабрику перейти на екологічно безпечний режим роботи.

Формальдегід, тетрахлоретилен та етилацетат – це не терміни з підручника хімії, а повсякденне життя мешканців міста Богуслав, що на Київщині. Щодня громадяни з вулиць Стадіонної та Шевченка змушені дихати цими небезпечними речовинами. Це – продукти «життєдіяльності» ТОВ «НВП Темп-3000» та ТОВ «Торговий дім Богуславський текстиль», розташованих у цьому мікрорайоні. Понад сім років тому підприємство розмістило в Богуславі дільницю з випуску бавовняної та змішаної пряжі. Однак, працює товариство з численними порушеннями. Місцеві мешканці здогадувалися про них лише зі щоденного шуму сушильного обладнання та смороду з фабричних труб. А тепер мають переконливі аргументи.

Збір доказів

«День» уже розповідав детальніше про небезпечне сусідство та бездіяльність богуславської влади в матеріалі «Хімія» під вікном».

Про усі перипетії богуславчанам оперативно повідомляє в соцмережах мешканка вулиці Шевченка Валентина Ткач. Її домівка якраз межує з фабрикою. За нашою порадою жінка звернулася за консультаціями до Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина», що має досвід захисту прав громадян у подібних ситуаціях. Пересічним громадянам непросто зрозуміти, в якій формі найкраще надсилати запити до органів влади, щоб отримати потрібну інформацію. А без цього неможливо рухатися далі, бо навіть готуючи позов до суду, потрібно викласти сильну аргументацію.

Наразі екологи спільно з богуславчанами з’ясували, що перші порушення з боку фабрики були зафіксовані контролюючими органами ще 2012 року, тобто, одразу після відкриття. Так, висота димової труби менша від запроектованої, немає контролю за викидами, а каналізаційні колодязі не накриті.

Дозвіл на викиди ТОВ «НВП Тепм-3000» отримало лише цього року. За отриманим дозволом, підприємство може викидати в повітря не лише пил, а й згадані формальдегід, тетрахлоретилен, етилацетат та інші небезпечні речовини. Формальдегід негативно впливає на органи дихання, імунну систему людини та вважається канцерогеном. Тетрахлоретилен уражає нирки, печінку, центральну нервову систему. Для мешканців Богуслава, чиї будинки розміщені на відстані 12 метрів від межі підприємства, таке сусідство дуже ризиковане.

«Це текстильне виробництво становить небезпеку також для працівників. Так, управління Держпраці в Тернопільській області застерігає, що особливо шкідливими технологіями в текстильному виробництві є вибілювання, фарбування, друкування, а також спеціальне оброблення текстильних матеріалів формальдегідмісткими обробними препаратами. Працівники текстильного виробництва на робочому місці зазнають впливу 33 канцерогенних факторів. Домінуючими з них є: поліциклічні ароматичні вуглеводні (19,6% працівників), формальдегід (18,1%), тетрахлоретилен (11,3%), трихлоретилен (7,4%), сполуки хрому (VI) (9,8%), природний газ радон – 222 (15,2%)», – йдеться на сайті МБО «Екологія-Право-Людина».

Шкідливі ґрунти, вода та повітря

Ще одне порушення – в каналізацію потрапляє чимало хімікатів, які потрібно очищати чи нейтралізувати на локальних очисних спорудах. Однак, таких на підприємстві не існує. Зауважмо, в коментарі «Дню» директор фабрики Юрій Бриндас обіцяв усунути всі порушення за два тижні, щоправда, за умови, якщо отримають відповідний припис від Державної екологічної інспекції.

Навіть за відсутності такого припису дирекції підприємства є над чим працювати. Численні порушення зафіксувала державна установа «Київський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я», що стало несподіванкою навіть для Богуславської міської ради. Бо скільки листів та звернень не писали в мерію богуславчани, жодних дій та результатів не було. Лише обіцянки все вивчити і проаналізувати, для прикладу, скликати комісію для перевірки роботи фабрики.

Лабораторний центр провів дослідження атмосферного повітря, проб води, ґрунту та рівнів шумового навантаження. Виявилося, що у відібраних пробах повітря вміст діоксиду азоту перевищує допустимі норми в 1,2-1,95 разу, вуглецю оксиду – в 1,08-1,12 разу, а вуглеводнів – у 1,8-2,1 разу. Рівень шуму перевищує норми на 6-14 дБА. Проби питної води не відповідають вимогам державних санітарних норм, мають підвищений вміст аміаку, показників забарвленості та каламутності. В ґрунтах підвищено вміст нітратів.

Про результати дослідження Валентина Ткач спільно з місцевими екологами вже розповіла представнику мерії Олексієві Харченку. «В міськраді не очікували, що результати дослідження за нашими зверненнями вже в нас на руках, – розповідає Валентина Ткач. – Олексій Харченко запевнив, що будуть шукати шляхи вирішення цієї проблеми. Як бачимо з результату дослідження, наші побоювання небезпідставні. Бо з документа ми дізналися ще про одну важливу проблему – неналежної якості питна вода на вулиці Стадіонній. Ознайомила з цим документом КМ БРМ «Богуславводоканал». Керівник водоканалу був теж здивований результатами дослідження. Виходить, що наша міська очисна станція не може впоратися з очищенням води? Та ще й фабрика «Темп-3000», як виявилося, підключилася до центральної міської каналізації. Цікаво, чи виявить свою волю мерія, щоб дати запит на дослідження якості води при виході з очисних станцій, де водозабір береться для постачання питної води на все місто?».

Ультиматум

Місцева громада підготувала колективне звернення до міського голови, в якому просять Богуславську міську раду звернутися до ТОВ «НВП Темп-3000» та ТОВ «Торговий дім Богуславський текстиль», щоб підприємства реконструювали виробничі приміщення, переглянули виданий дозвіл на експлуатацію об’єктів через порушення підприємством вимог екологічного законодавства, вжили позапланових заходів архітектурно-будівельного контролю, провели контроль за дотриманням земельного законодавства, а також розробили та затвердили програму оздоровлення атмосферного повітря в районі вулиць Стадіонної та Шевченка.

Крім цього, просять провести громадські слухання щодо наслідків виробничої діяльності фабрики. Громадськість також підготувала низку вимог безпосередньо до фабрики: вимагають припинити спалювати відходи в котельні, встановити очисні фільтри на всі труби, стоки та вентиляційні отвори, а шумне сушильне обладнання перенести подалі від житлових будинків.

За словами Ольги Мелень-Забрамної, керівника юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина», наразі найбільше важелів впливу на фабрику в міської ради. Щоб у чиновників не виникало бажання це заперечувати, активісти описали в своєму колективному зверненні, як саме місто може вплинути на підприємство, з посиланням на статті відповідних законів.

Автор: Інна Лиховид

Джерело: «День» (https://day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/zmenshyty-himichnu-naprugu)

Вежа Аккерманської фортеці під загрозою руйнування

Маленький Дмитрик потребує нашої допомоги!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers