rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Армія РФ готується до масштабних навчань на Донбасі, – ГУР МОУ

Армія РФ готується до масштабних навчань на Донбасі, – ГУР МОУ

За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, командування ЗС РФ розпочало підготовку до наступного етапу посилення бойових спроможностей російсько-окупаційних військ на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях.

Про це повідомив на брифінгу речник Міноборони Максим Праута.

«Із 25 до 28 вересня у з’єднаннях і частинах 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ буде проведено масштабні командно-штабні мобілізаційні навчання. Під час підготовки до цих навчань уже розпочались інтенсивні тренування персоналу т. зв. «військових комісаріатів» до виконання завдань при оголошенні часткової або повної мобілізації. Окрема увага приділяється оповіщенню осіб, які вже отримали російські паспорти для їх призову на військову службу за мобілізацією», – сказав речник.

Контроль зазначених заходів здійснюється офіцерами штабу 8 армії Південного військового округу ЗС РФ, – додав він.

Україна закупила в Чехії вживані самохідні гаубиці «Гвоздика»

У липні державна зовнішньоторгова компанія «Укрінмаш» закупила в чеської компанії EXCALIBUR ARMY spol. s.r.o. 16 одиниць 122 мм самохідних артилерійських установок 2С1 «Гвоздика».

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на дані ресурсу 52wmb.com, що відстежує експортно-імпортні операції.

Загальна вартість бойової техніки становила 1,56 млн доларів (тобто, приблизно 98 тис. доларів за одиницю).

Нагадаємо, Міністерство оборони України з цього року планує почати закупівлю протитанкових ракетних комплексів Javelin за прямою програмою в США.

Уряд категорично проти закупівлі запчастин до військової техніки у Росії

Про це сказав міністр оборони Андрій Загороднюк в інтерв’ю BBC News Україна, відповідаючи на запитання, чи закуповують сьогодні для української армії російські запчастини.

«Уряд категорично проти закупівлі будь-чого в Росії. Наскільки я знаю, ми нічого не плануємо закуповувати. Аудит контрактів ще триває, але ми категорично проти таких рішень, адже тут навіть пояснювати не треба», – сказав він.

Загороднюк додав, що імпортозаміщення в багатьох випадках технічно легший процес, ніж може здаватися. «Тому у нас була перша з «Укроборонпромом» зустріч, де начальник Генштабу висловив свою думку, я її підтримав, щоб навіть не планували жодних таких рішень. Нехай терміново, прямо зараз, працюють над імпортозаміщенням», – сказав він.

Загороднюк також зауважив, що Україна не розраховує на сценарій повернення з Криму військових кораблів, техніки та озброєння, які лишилися в Криму після анексії у 2014 році.

«В нашій стратегії ми не розраховуємо на такий сценарій. Корвети треба будувати. Є питання щодо того, як швидко ми це зможемо зробити, наскільки готові підприємства, чи важко буде це робити. Але такого класу кораблі передбачені в нашій стратегії», – сказав він.

Раніше Загороднюк висловив сподівання, що бюджет ЗСУ на наступний рік буде збільшено. Також він підкреслив, що вважає нормальним підхід, коли РНБО отримує більше грошей, а потім вирішує, кому їх давати.

Львівська облрада вимагає відсторонити главу поліції за силовий розгін активістів

На залізничну станцію Сілець-Завонє м. Соснівка 10 вересня 2019 року прибуло 113 вагонів, завантажених російським вугіллям. 21 вересня 2019 року Національна поліція розігнала активістів, які блокували залізничні вагони з російським вугіллям. Мало місце необґрунтоване застосування сили до мирних протестувальників, серед яких були волонтери, учасники АТО, шахтарі та місцеві мешканці.

Під час апаратної наради у Львівській облдержадміністрації її керівник Маркіян Мальський порадив очільнику ГУ НП у Львівській області Василеві Віконському подати заяву на звільнення.

«Львівська обласна рада 24 вересня під час позачергової сесії ухвалила звернення до президента України, Кабінету міністрів, міністра внутрішніх справ та голови Національної поліції щодо ситуації з торгівлею російським вугіллям. Депутати засудили дії працівників правоохоронних органів і звертаються до міністра внутрішніх справ та голови Національної поліції з вимогою негайно провести службове розслідування за фактом перевищення службових повноважень працівниками правоохоронних органів, встановити винних та притягнути їх до відповідальності, а також на час розслідування відсторонити від посади начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області – начальника кримінальної поліції Василя Віконського», – інформує пресслужба облради.

Підписано закон про охорону прав на компонування напівпровідникових виробів

Закон підписав президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомляється на сайті глави держави.

Відповідний Закон України був ухвалений парламентом 19 вересня 2019 року.

Метою ухвалення цього закону є забезпечення виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції в частині узгодження вимог чинного законодавства України щодо охорони прав на компонування (топографії) інтегральних мікросхем із правом Європейського Союзу.

Закон розроблено на виконання положень статей 224-227 Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії й їхніми державами-членами, з іншого боку, а також Директиви Ради 87/54/ЄЕС від 16 грудня 1986 року про правову охорону топографій напівпровідникових виробів.

Прийняття Закону забезпечить досягнення європейського рівня охорони прав інтелектуальної власності, виконання зобов’язань, взятих Україною відповідно до Угоди про асоціацію, імплементацію в національне законодавство положень Угоди про асоціацію, адаптацію національних актів законодавства до права Європейського Союзу, вдосконалення правового регулювання відносин у сфері інтелектуальної власності щодо охорони прав на компонування напівпровідникових виробів.

З депутатської кімнати на столичному вокзалі зроблять залу очікування для військових

Депутатську кімнату на Центральному залізничному вокзалі у місті Київ переобладнають на залу очікування для військовослужбовців.

Про це повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов на Facebook.

«Тепер можу офіційно підтвердити: депутатську кімнату на Центральному залізничному вокзалі Києва переобладнають на зал очікування для військовослужбовців. Зараз там тривають останні підготовчі роботи», – зазначив Кравцов.

Він додав, що залу облаштують усім необхідним для комфортного перебування: диванами, телевізором, пральною машиною, мережею WI-FI, камерами схову та облаштують бібліотеку.

За словами Кравцова, оновлена зала очікувань запрацює вже з наступного тижня.

Очільник УЗ зазначив, що також за кілька тижнів депутатські кімнати переобладнають на зали очікувань для військовослужбовців на вокзалах у Харкові, Львові, Миколаєві, Одесі та Дніпрі.

На полігоні в Чугуєві два тижні горів торф

Пожежу гасили понад два тижні – вперше загоряння торфу зафіксували біля села Клугино-Башкирівка 9 вересня.

Про це кореспонденту «Укрінформу» повідомив керівник відділення інформаційної агенції Міноборони у Харкові майор Віталій Саранцев.

«На сьогодні пожежу остаточно ліквідовано. Осередків вогню та задимлення немає. Військову техніку вже забрали. На місці чергує тільки контрольна група – підрозділ пожежних», – зазначив Саранцев.

Як зазначили у Чугуївській міськраді, дитячий садок і школа, які тимчасово були закриті через задимлення, вже відкрилися. Проби на вміст продуктів горіння брали на території дев’ятьох навчальних закладів у Чугуївському районі, усі заклади також працюють.

9 вересня через спеку на полігоні біля Чугуєва зайнялися торфовища. На місці працювали 70 людей – представники ДСНС та військової частини, а також пожежна техніка, включаючи пожежний танк та пожежний вертоліт. Жертв та постраждалих немає.

Тоді ж представники Міноборони зазначили, що на полігоні, який відкрито у 1949 році, немає ані складів, ані снарядів.

Лінія фронту: окупанти за 20 годин здійснили 9 обстрілів, один військовий загинув, ще одного поранено

Російсько-окупаційні війська станом на 19:00 вівторка, 24 вересня, від початку доби 9 разів обстріляли позиції Об’єднаних сил на Донбасі. Один український воїн загинув, ще один отримав поранення.

Про це у Facebook повідомляє пресцентр штабу ОС.

«Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 82 мм, а також із гранатометів різних систем, снайперської та стрілецької зброї», – зазначається у повідомленні.

Так, у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник здійснив 4 обстріли позицій Об’єднаних сил: неподалік Красногорівки з напрямку Старомихайлівки – з автоматичного гранатомета та стрілецької зброї; двічі поблизу Мар’їнки з напрямку Трудівського – з автоматичного гранатомета, снайперської та стрілецької зброї; неподалік Павлополя з напрямку Українського – зі стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник здійснив 5 обстрілів позицій Об’єднаних сил: двічі поблизу Травневого з напрямку Доломітного – з автоматичного гранатомета та стрілецької зброї; неподалік Кримського з напрямку Донецького – з гранатометів різних систем та стрілецької зброї; поблизу Новолуганського з напрямку Доломітного – з гранатометів різних систем; неподалік Троїцького з напрямку Калинового – зі стрілецької зброї.

Внаслідок ворожого обстрілу один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил загинув, ще один військовослужбовець отримав поранення.

Командування Об’єднаних сил висловило співчуття рідним та близьким загиблого.

Конституційний Суд обрав нового голову

ДБР порушило справу проти Луценка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers