rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Точна стрільба з гвинтівки: 10 найпопулярніших міфів та їхнє розвінчання

З приводу вогнепальної зброї існує величезна кількість помилок. Деяких таких помилок припускаються навіть ті, хто захоплюється полюванням або високоточною стрільбою з гвинтівки, тобто люди, які, як мінімум, регулярно стріляють і начебто повинні добре знати теорію.

У цій статті розглянемо кілька особливо поширених помилок.

  1. Пошкоджений носик кулі серйозно псує точність

Справа у тому, що носики (головні частини) куль нерідко псуються при спорядженні магазинів, та й в процесі стрільби з гвинтівок з магазином з кулями теж може щось статися. І, як вважає багато хто, це серйозно впливає на точність стрільби.

З одного боку, це – логічно – аеродинамічні показники падають, куля починає поводитися менш стійко у польоті, тому точність повинна закономірно зменшуватися. Ось тільки на відстанях, з якими мають справу професійні мисливці, це не має такого вже великого значення. Як показує практика, навіть особливої похибки вводити не треба.

  1. Куля, зачепивши тонку гілку, може відхилитися

Коли йдеться про дріб, навіть дрібні гілки можуть серйозно ускладнити стрільбу і зробити траєкторію польоту дробинок непередбачуваною. Багато хто вважає, що і з кулями ситуація – схожа. Але за фактом це не особливо заважає. Так, для стрільби з гвинтівки на далеких відстанях, коли куля вже частково втрачає свою енергію, навіть невеликої гілочки досить для відхилення. Та й при стрільбі на середніх дистанціях цей ефект уже може спостерігатися і негативно позначатися на точності стрільби.

Ось тільки на таких відстанях ніхто не стріляє крізь густі гілки і листя. Просто тому, що нормально цілитися у таких умовах практично неможливо. А на близьких відстанях, коли приціл особливо і не потрібен, відхилення, які створюють перешкоди, занадто незначні.

  1. Тупокінцеві кулі краще підходять для стрільби у заростях

Начебто, тупокінцеві типи куль краще пробивають перешкоду і менше відхиляються, ніж гострі. Як показав експеримент, на близьких дистанціях немає жодної різниці. А ось на далеких відстанях гострі – кращі, оскільки мають стабільніший політ.

  1. За зброєю з нержавіючої сталі потрібно менше доглядати

Скажімо так, нержавіюча сталь теж іржавіє, тільки значно повільніше. Сама її наявність не означає, що за зброєю не треба слідкувати, регулярно змащувати і чистити. Просто зброя з нержавіючої сталі – значно стійкіша до деяких порушень режиму експлуатації.

  1. Наведення за віссю каналу дула – непоганий спосіб прицілювання

Тільки на близьких дистанціях. Чим далі, тим більше починають працювати правила балістики, для обліку яких уже доводиться використовувати традиційні приціли. Але так, наведення за віссю дула – це робочий метод чорнового пристрілювання гвинтівки.

  1. Пристрілювання гвинтівки краще довірити професіоналам

З одного боку, так – вони значно краще розуміють, як правильно пристрілювати гвинтівку, як і що саме треба регулювати. Але, з іншого боку, ви таким чином втрачаєте розуміння індивідуальних особливостей зброї та й віддачу заздалегідь не зможете відчути. Тому ваші перші постріли з добре пристріляної гвинтівки все одно будуть недостатньо влучними. Та й варто враховувати індивідуальні особливості зору – а фахівець буде «підганяти» зброю під свої інстинктивні переваги, а не під ваші.

  1. З чистої гвинтівки краще стріляти

Не просто ж так зброю чистять, так? Ось тільки практика показує, що невелика кількість нагару, навпаки, стабілізує кулю. При стрільбі з гвинтівки на 100 метрів відхилення між влученнями першої кулі, випущеної з чистого дула, і другої складе майже 10 сантиметрів.

А ось при стрільбі на близьких дистанціях це вже не має такого вирішального значення. Але все одно цей момент варто враховувати, тому краще для результативної та точної стрільби на полюванні або у мішень на полігоні зробити хоча б кілька пристрілювальних пострілів.

  1. Гвинтівку варто переносити дулом донизу

Так ваша гвинтівка вже точно ні на кого не буде спрямована. Логіка тут є, ось тільки внизу, тобто під ногами, практично завжди вистачає бруду і сміття, які можуть потрапити у дуло. Отож, або використовуйте спеціальний кейс чи наплічник для зброї, або тримайте її дулом догори, переконавшись, що вона – розряджена.

  1. Точність стрільби з гвинтівки збільшується з відстанню

Мовляв, кулі потрібен деякий час, щоб стабілізуватися у польоті. І при стрільбі на близьких дистанціях вона не встигає це зробити. На жаль, це так не працює. Справа у тому, що куля починає вібрувати із самого моменту виходу з дула. І чим довше вона летить – тим більшим буде відхилення. Просто тому, що ці коливання не припиняються.

  1. Заводські патрони – кращі, ніж саморобні

Одразу – уточнення: під «саморобними патронами» мається на увазі виготовлення патронів з використанням готових гільз, капсул і куль, але із самостійним контролем кількості пороху і формуванням патрона за допомогою спеціальних інструментів і верстатів. Багато хто вважає, що в таких умовах високої точності стрільби ніяк не досягти.

На практиці ж ситуація – протилежна. У заводських патронах похибка при насипанні пороху становить від 0,5 до 1,7 грана. А при релоаді (термін, який застосовується для позначення самостійного виготовлення патронів) точність – близько 0,1 грана. А що таке брак 1,5 грана пороху для стрільби з гвинтівки на далекі і наддалекі відстані – не нам вам пояснювати.

Автор: Артем Костін

Джерело: «Асоціація власників зброї» (https://zbroya.info/ru/blog/15683_tochnaia-strelba-iz-vintovki-10-samykh-populiarnykh-mifov-i-ikh-razvenchanie/)

Приціл під 45 градусів: навіщо потрібні додаткові прицільні пристосування?

Як забрати велику пузяку? Останнє, що треба робити, – качати прес

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers