rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Приціл під 45 градусів: навіщо потрібні додаткові прицільні пристосування?

У низці бойових ситуацій може виникнути необхідність швидко переносити вогонь з далеких дистанцій на ближні і навпаки. Якщо на карабіні встановлені тільки звичайні механічні прицільні пристосування, простий коліматор або голографічний приціл без збільшення, перенести стрільбу з далеких мішеней на ближні може бути не так складно.

А ось у випадку, якщо оптичний приціл налаштований на стрільбу, скажімо, на 100 метрів (а частіше – значно далі), стріляти з тим же збільшенням на близьких дистанціях – не так зручно, а іноді і взагалі просто неможливо.

У цьому випадку не зайвим буде встановити на зброю приціл під 45 градусів – додатковий комплект прицільних пристосувань, розташованих з нахилом 45° вправо – для правшів, а для шульги, відповідно, вліво.

Техніка прицілювання – проста: поворот кисті сильної руки (утримує пістолетне руків’я карабіна), який супроводжується рухом ліктя, змінює позицію карабіна, повертаючи його навколо поздовжньої осі, і перед оком стрільця з’являється приціл під 45 градусів. У зображеному нижче варіанті для далеких дистанцій використовується коліматор, для ближніх – механічні, залізні цілик з мушкою.

Приціл під 45° є сенс ставити тоді, коли на зброю вже встановлений оптичний приціл високої або змінної кратності – тоді буде зручно швидко переходити з дальньої дистанції на ближню і навпаки. Однак, оператор за своїм бажанням може поставити хоч дві пари механічних прицільних – аби йому самому це було зручно і корисно.

Крім того, хорошим варіантом додаткового прицілу буде ставити простий відкритий коліматор – це не тільки спростить, а й збільшить швидкість прицілювання. З іншого боку, якщо «сядуть» батарейки, то ви залишитеся взагалі без прицільних пристосувань. Тому варіант додаткових цілика і мушки вважається найоптимальнішим.

Як встановити приціл під 45 градусів

Нахил прицільних пристосувань, звичайно ж, може бути будь-яким (є варіанти від 30° і до 90°) – у кожного свої фізіологічні особливості і поняття зручності. Але найбільш виправданим, з практичної та функціональної точки зору, є встановлення прицілу під 45°. Така позиція забезпечує найкращу прицільну картину, не заважаючи при цьому іншим елементам на зброї та без проблем дозволяючи змінювати прицільну лінію.

Є три варіанти встановлення додаткового прицілу – шляхом придбання восьмигранної цівки з планками Пікатіні й/або інтерфейсом КеуМоd, або ж кріпленням на звичайну цівку спеціальної планки з необхідним нахилом (такий спосіб використовують для встановлення коліматора під 45 градусів). Або це – просто встановлення на цівку похилих цілика і мушки – найекономніший і простий спосіб, адже не вимагає жодних проміжних ланок.

Наприклад, механічні прицільні пристосування, які за океаном часто називають BIU5, Back-Up Iron Sights, у версії від ХБ Sight Systems або від ATI розміщені під нахилом, дозволяючи повертанням зброї розмістити на лінії погляду інший приціл.

Їхня перевага – у тому, що для розміщення вони потребують наявності тільки горизонтальної планки Пікатіні, а не особливої цівки за додаткові кошти.

Докупити потрібно тільки сам цілик і мушку, а не восьмигранну цівку. Питання ціни тут – не єдине. Очевидно, додаткові кріплення Пікатіні часто бувають зайвими, при цьому мають чималу вагу (навіть якщо вони – алюмінієві). З метою оптимізації ваги зброї значно логічніша одна модульна планка зверху, яка використовується на 80%, ніж чотири або вісім планок, які використовуються на 15-25%.

І на завершення – як показали польові випробування, на стрілецькій вправі, де мішені розташовані на 5-10, 50 і 100 метрах, використання додаткового прицілу під 45 градусів (ми використовували коліматор) покращує швидкість проходження вправи, у середньому, на 10-15%, а точність – на 20-30%. Тому воно того варте.

Автор: Микола Бйорн

Джерело: «Асоціація власників зброї» (https://zbroya.info/ru/blog/16218_pritsel-pod-45-gradusov-zachem-nuzhny-vtorye-pritselnye-prisposobleniia/)

Точна стрільба з гвинтівки: 10 найпопулярніших міфів та їхнє розвінчання

Як забрати велику пузяку? Останнє, що треба робити, – качати прес

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers