rss
05/05/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Brexit-пристрасті обвалили британський фунт до трирічного мінімуму

Brexit-пристрасті обвалили британський фунт до трирічного мінімуму

Курс британського фунта стерлінгів відносно долара впав до трирічного мінімуму на тлі протистояння між парламентом та прем’єром щодо виходу країни з ЄС.

Про це повідомляє BBC.

Фунт впав до позначки 1,20 долара, що є найнижчим показником з жовтня 2016 року.

Раніше стало відомо, що депутати британського парламенту днями проведуть голосування за план, спрямований на те, щоб заблокувати можливість виходу країни з ЄС без угоди.

У відповідь в уряді погрожують достроковими виборами на 14 жовтня.

Як відомо, Велика Британія повинна залишити Євросоюз 31 жовтня.

 

Позбавлення громадянства в Індії: ООН закликає не драматизувати ситуацію

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді закликав Індію не допустити масового незаконного позбавлення громадянства в країні. Про це повідомляє India Today.

«Будь-який процес, який може залишити велику кількість людей без громадянства, буде величезним ударом по глобальних зусиллях щодо викорінення безгромадянства», – підкреслив Гранді в Женеві.

Він закликав Індію проконтролювати, щоб ніхто не залишився без громадянства, зокрема, шляхом забезпечення адекватного доступу до інформації, юридичної допомоги та правової допомоги відповідно до найвищих стандартів належної правової процедури».

Раніше майже 2 мільйони людей були виключені зі списку громадян індійського штату Ассам. Причиною влада назвала прагнення зменшити кількість іммігрантів з Бангладеш, що не мають документів.

 

Туреччина витратила на мігрантів $37 мільярдів

Про це міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у своєму виступі на панелі під час Стратегічного форуму, що відбувається у словенському місті Блед, – повідомляє кореспондент «Укрінформу».

«Ми витратили 37 мільярдів доларів з державного бюджету і те, що ми отримали від міжнародної спільноти, становить менше, ніж 1 мільярд доларів на додаток до того, що ми отримали від ЄС», – повідомив Чавушоглу.

Він вказав на те, що Туреччина приймає сирійських біженців більше, ніж будь-яка інша країна світу. Їх кількість становить близько 3,6 мільйона осіб.

Серед країн, які також потерпають від мігрантів та відсутності необхідної підтримки з боку міжнародної спільноти, міністр закордонних справ Туреччини назвав також Йорданію та Ліван.

«Не так давно я був у Йорданії та Лівані. Вони (міжнародна спільнота – ред.) незадоволені. Це проблема не тільки в Туреччині», – пояснив він.

За словами турецького дипломата, міжнародна спільнота не виказує достатньої солідарності з країнами походження міграції та що у світі налічується 70 мільйонів переселенців, і ця цифра є більшою, ніж кількість переміщених осіб під час Другої світової війни.

Як відомо, Туреччина лишається ключовим транзитним пунктом для нелегальних мігрантів, які прагнуть потрапити до Європи. У 2018 році в Туреччині було затримано близько 268 тисяч нелегальних мігрантів. Лише за минулий тиждень по всій території Туреччини було затримано 5,8 тис. нелегальних мігрантів, левова частка яких прямувала до Європи.

Наразі в країні перебуває Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді, який прибув у Туреччину з триденним візитом з метою порушити ключові проблеми міграції та питання організації Глобального форуму у справах біженців, який запланований до проведення у Женеві всередині грудня цього року.

 

Президент Бразилії не приїде на саміт щодо пожеж в Амазонії

«Президент Бразилії Жаїр Болсонаро пропустить запланований саміт щодо пожеж в Амазонському дощовому лісі через підготовку до операції», – повідомив його помічник, – інформує BBC.

Це вже буде четверта операція Болсонару після того, коли невідомий поранив його у живіт під час президентської виборчої компанії у 2018 році.

Зазначається, що країна може делегувати на саміт іншого представника або попросити відтермінувати зустріч.

Президенти Перу Мартін Візкарра й Колумбії Іван Дюк скликали на 6 вересня зустріч лідерів країн, які межують з Амазонським дощовим лісом, через пожежі в Бразилії й Болівії.

Нагадаємо, міжнародні лідери на саміті G7 в Біарріці домовилися виділити гроші на допомогу в боротьбі з пожежами в тропічних лісах Амазонії.

Пожежі в тропічних лісах Амазонки, які називають «легенями планети», на території Бразилії почалися на початку серпня. У деяких штатах оголошено надзвичайний стан. Кількість осередків займання збільшується.

 

Франція відмовилася від розробки нового реактора через великі витрати

Реактори четвертого покоління на швидких нейтронах, які переробляють ядерні відходи на паливо, теоретично могли б забезпечити енергетичну самодостатність Франції на кілька десятків років, проте зниження цін на уран підриває економічну доцільність подальшого розвитку цієї дорогої технології.

«Даний проєкт було зупинено, й агентство не має наміру більше витрачати час і кошти на нього», – йдеться у повідомленні видання Le Monde.

Комісаріат з атомної енергії каже, що продовжить проводити дослідження в сфері реакторів на швидких нейтронах, однак він не має наміру працювати над проєктом, відомим як реактор з натрієвим теплоносієм ASTRID, до другої половини поточного сторіччя.

Цей крок може мати наслідки для Японії, яка проводить спільні з Францією дослідження в сфері реакторів на швидких нейтронах після того, коли Токіо прийняло рішення демонтувати свій досвідчений брідерний реактор на швидких нейтронах Мондзю в 2016 році.

 

У Китаї у результаті нападу на школу загинули 8 дітей

«Восьмеро школярів віком від 6 до 13 років загинули, а двоє отримали поранення в результаті нападу чоловіка на школу в китайській провінції Хубей. Напад стався в понеділок», – йдеться в повідомленні CNN.

Трагедія сталася на території школи «Чаоянпо» в автономному окрузі Еньші. Нападником виявився 40-річний чоловік. Його схопили одразу на місці злочину.

Наразі детальнішою інформації про цей напад, зокрема, про мотиви злочинця, немає.

 

У Росії розбився штурмовик Су-25

«3 вересня при виконанні планового навчально-тренувального польоту в Ставропольському краї зазнав аварії літак Су-25УБ. На даний час фахівці пошуково-рятувальної служби здійснюють пошук двох льотчиків (що катапультувалися – ред.). Політ виконувався без боєкомплекту. Літак упав у безлюдній місцевості, руйнувань на землі немає», – повідомили у Міноборони РФ.

Су-25УБ – навчально-бойовий літак, який випускався серійно зі середини 1980-х років. Випуск штурмовика припинено, але він, як і раніше, перебуває на озброєнні ВПС Росії.

 

Оцінки в початкових класах і «другорічники» – в Австрії нові шкільні правила

Новий шкільний рік 2019/2020 в Австрії розпочався з новими правилами, серед яких – введення оцінювання цифрами в початкових класах, можливість залишення повторно на другий рік уже з другого класу, заборона одягати хіджаб.

Про це повідомляє власний кореспондент «Укрінформу» в Австрії.

Нові зміни були схвалені парламентом наприкінці 2018 – початку 2019 рр. як частина «освітнього пакета». Найбільше вони зачеплять початкову школу (1-4 шкільний рівень) – так звані народні школи.

Зокрема, з другого семестру другого класу в школах знову оцінюватимуть успішність учнів у цифрах, що супроводжуватиметься письмовим поясненням конкретних сильних та слабких сторін дитини. Водночас, школи на власний розсуд зможуть використовувати до першого семестру другого класу і так зване «альтернативне оцінювання».

Крім того, учнів, яким не до снаги навчальна програма, можуть залишити повторно на другий рік вже з другого класу.

Ще одне нововведення в «народних школах» – заборона «на одяг ідеологічного або релігійного характеру, пов’язаний з покриттям голови». Обґрунтована ця «заборона на хіджаб», як вона отримала назву у ЗМІ, прагненням створити кращі умови для соціальної інтеграції дітей в австрійське суспільство. В разі порушення передбачено штраф у розмірі €440.

Зачеплять зміни і так звані «нові середні школи» (5-8 шкільний рівень). В цих школах, починаючи зі 6 шкільного рівня (відповідає 2-му класу в «середній» школі), буде введено два різні рівні успішності – «Standard» та «Standard-AHS». Також буде скасована 7-рівнева шкала оцінювання, яку замінять дві п’ятибальні шкали, що накладатимуться одна на одну. Крім того, залежно від рівня успішності учнів, в цих школах можна буде створювати окремі групи для викладання німецької мови, математики та англійської мови. Усі нововведення обов’язковими стануть із 2020/2021 навчального року, проте застосовувати їх можна вже зараз.

Інше нововведення пов’язане з запровадженням добровільного 10-го навчального року в так званій «політехнічній школі» – загальноосвітня школа в системі австрійської освіти, навчання в якій розпочинається після 8-го класу та триває 1 навчальний рік (обов’язкове шкільне навчання в Австрії – 9 років). Піти на додатковий рік у школу, де учнів готують до подальшого професійного життя та дають їм основні професійні навички, відтепер зможуть випускники 9-х класів інших типів шкіл, які невдало завершили навчання або ж помилилися з вибором школи після 8-го класу.

У Лівані оголосили надзвичайний економічний стан

Про це заявив прем’єр-міністр Саад Харірі після чотиригодинної зустрічі під головуванням президента Мішеля Ауна в палаці Баабда, присвяченій узгодженню заходів щодо розв’язання економічних проблем, – повідомляє The Daily Star.

«Політичні лідери в понеділок оголосили надзвичайний економічний стан з огляду на глибоку економічну та фінансову кризу в країні та необхідність вжити швидких заходів для виправлення ситуації», – йдеться у повідомленні.

Президент Мішель Аун на зустрічі представив економічний план, який був схвалений усіма учасниками, крім голови партії «Катаїб» Самі Жмайеля.

Передбачається створити нову пенсійну систему, а також заморозити зайнятість у державному секторі. Серед інших заходів щодо скорочення державних витрат – ліквідація «непродуктивних» державних установ протягом наступних трьох місяців.

23 серпня всесвітнє рейтингове агентство Fitch понизило кредитний рейтинг Лівану з B – до CCC, що свідчить про те, що країна має «значний кредитний ризик».

У Молдові відзначили День незалежності

Мінськ спростовує «створення конфедерації» Росії і Білорусі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers