rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

Іллінойс видав перші ліцензії на продаж рекреаційної марихуани

Chicago Sun-Times повідомляє, що представники контролюючих органів оприлюднили назви п’яти центрів, які матимуть право вирощувати та видавати медичну марихуану після того, коли мешканці Іллінойсу з 1 січня наступного року зможуть придбати невелику кількість препарату.

У передмісті Чикаго розташовані такі центри: «3C Compassionate Care Centers» у Joliet і Naperville та «Clinic Mundelein». Інші розташовані у центральній та південній частинах штату Іллінойс: «Clinic Effingham» та «Saveo Health» і «Wellness» у Canton.

Новий закон дозволить мешканцям штату Іллінойс мати до 30 г (1,05 унції) квітки каннабісу і до 5 г (0,17 унції) концентрату каннабісу.

Очікується, що штат протягом найближчих тижнів видасть десятки ліцензій.

Мешканці округу Lake подали до суду на заводи через викиди оксиду етилену

Позивачі стверджують, що діяльність заводів стала причиною їхніх проблем зі здоров’ям. На їхню думку, заводи викидають у повітря шкідливі хімічні речовини.

П’ятеро людей заявили, що їхні проблеми зі здоров’ям спричинені викидами оксиду етилену із заводів «Medline» у місті Waukegan та «Vantage Specialty Chemicals» у Gurnee. Завод «Sterigenics» у Willowbrook було закрито у лютому через побоювання щодо викидів оксиду етилену.

Patty Bennett, одна з мешканок округу Lake, яка бореться з раком, живе приблизно за милю від заводу «Medline» і трохи більше, ніж за дві милі – від заводу «Vantage».

Постраждала каже, що подала позов, аби «всім розповісти» про потенційну загрозу від діяльності цих заводів.

«Просто, щоб люди знали, що вони (заводи – ред.) виділяють цей небезпечний оксид етилену, і знали, що він викликає лейкемію, – зауважила Bennett. – Я була насправді шокована».

Chris Dore, адвокат Bennett, заявив, що оксид етилену давно відомий як канцероген.

«Це – не нова інформація, – каже він. – Люди повинні знати, що кількість речовини, яка викидалася (у повітря – ред.), є небезпечною».

У Medline переконують, що їхнім першочерговим пріоритетом є здоров’я працівників, їхніх сімей та громади.

«Ми завжди працювали відповідно до всіх законів та норм, завжди виробляли стільки, скільки дозволяли норми, або й менше від норми. Ми плануємо активно відповідати на будь-які позови», – йдеться у повідомленні компанії.

Тим часом Rob Stafford подав до суду на «Sterigenics» у зв’язку з діагнозом амілоїдозу.

Вода озера Мічиган знову стала безпечною, рівень ціаніду й аміаку – в нормі

Берегову лінію озера Мічиган на північному заході штату Індіана знову відрили для відвідувачів. Влада Індіани була вимушена тимчасово закрити доступ до пляжів після витоку хімічних речовин, через який загинули тисячі рибин.

16 серпня компанія «ArcelorMittal» попросила вибачення у зв’язку з розливом ціаніду та аміаку, який стався після того, коли у зворотній системі водопостачання доменної печі заводу «Burns Harbor» стався збій.

Через розлив хімікатів загинули приблизно 3000 рибин, зокрема, панниця, шед, американський сом, окунь та судак жовтий. Витік також змусив закрити пляжі у Portage та Ogden Dunes.

John Cannon, мер Portage, звинуватив департамент природних ресурсів Індіани у тому, що чиновники не повідомляли йому про витік протягом декількох днів.

22 серпня управління національних парків відновило діяльність пляжів у Portage Lakefront та Riverwalk в Indiana Dunes National Park після того, коли три дні поспіль отримувало позитивні результати аналізів. Але люди, які часто купаються і ловлять рибу поблизу, досі стурбовані впливом ціаніду, – повідомляє Post-Tribune.

За даними департаменту природних ресурсів штату, лосось та форель не зазнали впливу витоку ціаніду. Проте, досі незрозуміло, чи ризикують захворіти рибалки, які ловлять рибу.

«Я ловлю рибу за 14 миль (в озері Мічиган), очевидно, що люди хвилюються. Звичайно, я стурбований. Я майже впевнений, що з цією рибою все гаразд, – розповів місцевий рибалка Mark Melton. – Що буде, якщо ми тут порибалимо? Чи з рибою все добре? Хтось повинен мені сказати».

На початку цього тижня «Arce­lorMittal» опублікувала результати перевірок, які проводили 11 серпня. Було виявлено 911 фунтів (413 кілограмів) аміаку на день у річці Little Calumet біля Burns Harbor. Через два дні протягом дня було зафіксовано 188 фунтів (85 кілограмів) ціаніду.

До 18 серпня обидві хімічні речовини розсіялися до безпечного рівня, – запевняють у відділі природних ресурсів штату Індіана.

Учні державних шкіл Чикаго розпочали навчання, вчителі готуються до страйку

Школярі Chicago Public Schools розпочали навчання у розпал переговорів про контракт між містом та профспілкою вчителів Чикаго.

Сотні тисяч дітей повертаються до шкіл міста, незважаючи на те, що в чиказьких учителів досі немає контракту, а, відтак, існує імовірність страйку.

Керівники CTU під час пресконференції, яку вони організували за межами Benito Juarez Community Academy, в мікрорайоні Pilsen, заявили, що вчителі можуть почати страйкувати вже наступного місяця.

«Ваші вчителі раді бачити вас, адже ви повернулись до школи. Але ми також стурбовані майбутнім; ми прагнемо, щоб державні школи у Чикаго продовжували бути чудовими школами. Ми хочемо отримати контракт, який гарантує це», – заявив президент CTU Jesse Sharkey.

Минулого тижня профспілка відхилила пропозицію щодо контракту, рекомендовану третім арбітром, яка передбачала підвищення заробітної плати на 16% протягом п’яти років, що становило близько $351 млн.

У профспілці вчителів запевняють, що вимоги стосуються не тільки зарплат. Вони також вимагають зменшити кількість учнів у класах та збільшити кількість учителів зі спеціальною освітою, соціальних працівників та бібліотекарів.

26 серпня члени профспілки відхилили цю пропозицію та розпочали відлік до початку можливого страйку. Це юридично дозволило профспілці організувати страйк через 30 днів.

Janice Jackson, генеральний директор CPS, та міський голова Лорі Лайтфут нещодавно заявили, що досягли прогресу в переговорах.

У перший день навчального року Jackson та Лайтфут відвідали нову середню школу Englewood STEM, найсучасніший заклад, на будівництво якого було витрачено $85 млн. У закладі навчатимуться 400 дев’ятикласників.

В Іллінойсі планують зміцнити берегову лінію вздовж озера Мічиган

У зв’язку з підвищенням рівня води в озері одна з громад на півночі штату Іллінойс планує насипати тисячі кубічних ярдів піску вздовж пляжу, що розмивається через ерозію.

Працівники Highland Park, котрі чотири роки тому відновили Rosewood Beach після капробіт вартістю $12 млн, сподіваються, що департамент природних ресурсів Іллінойсу та Інженерний корпус сухопутних військ США підтримають їхню ініціативу. Роботи з укріплення пляжів можуть бути виконані вже у листопаді, – повідомляє Chicago Tribune.

Міські чиновники розповіли, що площа пляжу з моменту останнього оновлення звузилася у деяких місцях на 70 футів. Це загрожує стабільності набережної та спорудам у двох із трьох бухт.

Значна частина цього звуження пов’язана з хвилями, що вимивають пісок з берега моря, каже Rebecca Grill, керівник заповідника у Highland Park. За її словами, через те, що рівень озера зростає, хвилі можуть «досягти найвищого рівня та заподіяти більше шкоди».

На її думку, коли рівень води піднявся, частина пляжу потрапила під воду. Це – проблема, з якою зіштовхуються громади, що вимушені штучно підвищувати прибережну зону біля Великих озер. Останнім часом вода в озерах досягає рівнів, яких не фіксували десятиріччями. На півдні вода поглинула, щонайменше, два пляжі у Чикаго, під воду пішли велосипедні та пішохідні доріжки. З проблемами довелося мати справу і власникам човнів – через затоплені причали.

Tribune повідомляє, що вартість закупівлі піску, його перевезення з кар’єру та розсипання на пляжах коштуватиме близько $190 тис. Очікується, що ця сума, яку заплатить Highland Park, зросте, оскільки в загальну суму не закладено оплату технічних послуг.

Інженер Margaret Boshek пропонує провести обговорення надзвичайного проєкту, а також шляхи, за допомогою яких Highland Park міг би зменшити енергію хвилі, що досягає берегової лінії, аби зменшити кількість піску, яка вимивається в озеро. Одним з таких шляхів є зменшення розміру площі між хвилерізами, – заявили чиновники.

У ще одному будинку для людей похилого віку виявили бактерії легіонельозу

Управління охорони здоров’я в окрузі Kane досліджує чотири випадки захворювання на легіонельоз. Усі хворі проживали в будинку для людей похилого віку «Batavia». Про це повідомило управління охорони здоров’я округу Kane.

Заклад розташований у Holmstad.

Чиновники управління відібрали зразки бактерії у закладі та працюють над виявленням потенційних джерел зараження.

Чиновники наразі не уточнили, в яких умовах жили постраждалі.

За даними дослідження CDC, легенева інфекція є летальною приблизно в кожному десятому випадку.

Дефіцит бюджету Чикаго складе $838 млн

Про це заявила мер Чикаго Лорі Лайтфут. У своєму першому зверненні вона заявила, що Чикаго матиме бюджетний дефіцит на суму $838 млн у фінансовому році, який розпочнеться у січні.

Чикаго перебуває у глибокій фінансовій кризі. За словами Лайтфут, для покриття дефіциту бюджету, крім збільшення податків та нових запозичень, доведеться вжити додаткових заходів. Вона розповіла, що адміністрація колишнього мера Рама Емануеля не залишила надійного плану вирішення цієї проблеми.

Лайтфут відмовилася конкретизувати, як планує покрити існуючий дефіцит бюджету. Вона стверджує, що коли тільки обійняла посаду в травні, дефіцит міського бюджету становив $1 млрд. Вона також запевнила, що конкретні дані про залучення доходів будуть міститись у проекті бюджету, який оприлюднить у жовтні.

Мер каже, що вже вирішила не покладатися на масштабне збільшення податків та збільшення запозичень. І уточнила, що намагатиметься збільшувати доходи не за рахунок тих, хто може платити найменше. Водночас, переконує, що не погіршуватиме умови для ведення бізнесу в Чикаго.

На думку міського голови, пенсійні витрати – головна проблема Чикаго.

 

Google отримав штраф на 200 млн доларів

Чикаго за тиждень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers