rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ У Молдові відзначили День незалежності

У Молдові відзначили День незалежності

У вівторок, 27 серпня, по всій Молдові проходили урочистості, присвячені 28-й річниці від Дня проголошення державної незалежності.

Про це повідомив власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Основні заходи відбувалися на площі Великого національного зібрання у Кишиневі після покладання квітів до монумента молдавському господареві Штефану Великому, в якому взяли участь керівники держави. Святкові заходи відбувалися в усіх населених пунктах країни.

Увечері цього ж дня в сквері перед будівлею уряду відбулася «зустріч просто неба», під час якої члени уряду відповідали на запитання громадян.

Завершилися урочистості грандіозним святковим концертом у центрі Молдови за участю майстрів мистецтв республіки.

Декларація про проголошення державної незалежності Молдови була прийнята 27 серпня 1991 року.

 

Китай підтвердив арешт австралійського письменника за шпигунство

«Ян Цзюнь, який також відомий під літературним псевдонімом Ян Хенцзюнь, був затриманий у січні, незабаром після того, коли він ... повернувся до Китаю зі Сполучених Штатів. Пекін заявив, що він був офіційно заарештований минулої п’ятниці і що справа вивчається далі», – йдеться у повідомленні AFP.

Міністр закордонних справ Австралії Маріс Пейн заявила раніше у вівторок, що вона «дуже стурбована» тим, що Ян був заарештований за підозрою у шпигунстві.

«Ми очікуємо, що базові стандарти правосуддя та процесуальної справедливості будуть дотримані», – додала вона.

Австралійська сторона зазначила, що протягом тривалого ув’яз­нен­ня у чоловіка немає доступу до адвоката та близьких. За словами офіційного представника МЗС КНР Ген Шуана, Китай закликає Австралію не втручатися в цю справу.

«Китайська сторона висловила глибоке незадоволення заявою австралійської сторони щодо цієї справи... Австралійська сторона повинна щиро поважати судовий суверенітет Китаю і не повинна жодним чином втручатися в розгляд справи Китаєм», – додав Ген Шуан.

Агентство зазначає, що справа Ян Хенцзюня стала проблемною зоною у відносинах з Австралією, які помітно погіршилися за останні місяці.

Офіційний представник зовнішньополітичного відомства не уточнив, на користь якої саме країни Ян Хенцзюнь, як вважає влада КНР, шпигував, а також не став надавати інші подробиці у цій справі.

Як повідомлялося, Ян Хенцзюнь, письменник і колишній китайський дипломат, який нині є громадянином Австралії, був затриманий невдовзі після свого прибуття з Нью-Йорка в китайський Гуанчжоу в січні.

ЗМІ повідомляли про відсутність доказів того, що затримання письменника було пов’язано з арештами двох канадців у Китаї, яких, зокрема, засудила й Австралія.

 

Британські аеропорти можуть скасувати обмеження на провезення рідин

До 2022 року в усіх великих аеропортах Сполученого Королівства мають з’явитися 3D-сканери для багажу.

Нововведення прискорить процедуру передпольотного огляду й підвищить рівень безпеки, а також може посприяти скасуванню обмеження на провезення рідин і ноутбуків у ручній поклажі, – повідомляє BBC.

3D-сканери, аналогічні до комп’ютерних томографів у лікарнях, вже встановлюють у лондонському аеропорту «Гітроу». Завдяки їм працівники служби безпеки можуть побачити чіткішу картинку, яку можна наближати й роздивлятися з різних боків. Це може дати змогу скасувати заборону на провезення рідин, запроваджену з листопада 2006-го. Наразі на борт можна брати лише ємності об’ємом не більше, ніж 100 мл, які потрібно викласти для огляду в окремому прозорому пакеті. Також можна буде більше не діставати ноутбук, як це необхідно робити зараз.

«Гітроу» витратить 50 мільйонів фунтів стерлінгів на встановлення обладнання, яке тестує з 2017 року. Потім сканери з’являться й в інших аеропортах країни. Аналогічну технологію вже використовують летовища в американських Атланті та Чикаго.

 

Джонсон запевняє, що Brexit буде 31 жовтня

Про це він повідомив у Twitter.

«Необхідно поважати результат референдуму (щодо Brexit – ред.). Ми залишимо ЄС 31 жовтня», – написав Джонсон.

Тим часом депутати від британських опозиційних партій домовилися спробувати заблокувати у парламенті сценарій виходу країни з Євросоюзу без угоди через ухвалення законів.

Про це повідомляє BBC.

В опозиції також зазначили, що можливість внесення проєкту постанови про вотум недовіри прем’єру Великої Британії досі залишається.

За словами представниці партії Зелених Керолайн Люкас, саме законодавчий шлях є найбільш безпечний у спробі подовжити процес виходу з ЄС та уникнути дедлайну 31 жовтня.

 

У ПАРЄ визначили трійку номінантів на премію Гавела

Відповідне засідання за участі незалежних правозахисників відбулося у вівторок у Празі, – повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

До фінальної трійки ввійшли: Ільхам Тохті, борець за права уйгурської меншини у Китаї – у 2014 році був засуджений до довічного ув’язнення; Бузургмєр Йоров, правозахисник і адвокат із Таджикистану – у 2015 році засуджений до 28 років ув’язнення; Молодіжна ініціатива за права людини заснована у 2003 році з метою просування прав молоді у регіоні Балкан.

Лауреат премії за 2019 рік буде оголошений на сесії ПАРЄ 30 вересня у Страсбурзі.

Премія ім. Вацлава Гавела з прав людини – щорічна відзнака за видатні заслуги із захисту прав людини в Європі та за її межами. Матеріальна винагорода премії становить 60 тис. євро.

 

Росія почала другий етап постачань Туреччині ракет С-400

Про це повідомили в Міністерстві національної оборони Туреччини, – передає кореспондент Укрінформу.

«Зі сьогоднішнього дня розпочато передачу компонентів другої батареї системи повітряної та протиракетної оборони С-400 дальньої дії в аеропорт Мюртед, в Анкарі. Процес передачі триватиме приблизно один місяць», – повідомили у відомстві.

В Анкарі також нагадали, що угода про постачання С-400 до Туреччини була підписана 11 квітня 2017 року.

Як відомо, передача першої батареї ЗРК С-400 почалася 12 липня та тривала до 25 липня.

Слід зазначити, що приземлення літака з компонентами другої батареї С-400 з РФ приблизно співпало у часі з початком офіційного візиту президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана до Росії, де програма візиту передбачає відвідання авіасалону МАКС-2019 та перемовини з президентом РФ Володимиром Путіним.

 

Рослини на планеті вимирають з рекордною швидкістю – через урбанізацію

Біологи з Австралії і ПАР з’ясували, що зникнення видів рослин сьогодні відбувається в 350 разів швидше, ніж, у середньому, в історії. Про це повідомляє портал Naked Science.

«Вимирання рослин відбувається сьогодні в 350 разів швидше, ніж у середньому в історії», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляє портал, дані про минуле біосфери і попередніх вимираннях залишаються фрагментарними. Та й самі види розподілені дуже нерівномірно: на острові Мадагаскар, наприклад, є понад 12 тисяч видів рослин, 80% яких не ростуть більше ніде в світі. А на острові Велика Британія – менше, ніж дві тисячі видів рослин, а ендеміків з них – менше, ніж 5%. Такі оазиси біорізноманіття, як Мадагаскар, надзвичайно уразливі і є «гарячими точками» вимирання.

Зазначається, що автори дослідження, біолог з Університету Маккуорі Йохан Леру і його колеги з Австралії і ПАР, проаналізували інформацію майже про 300 порівняно недавніх вимирань різних видів рослин.

Виявилося, що ключовими факторами цього є діяльність людини: сільське господарство й урбанізація – як у «гарячих» точках, так і в «холодних», які не вирізняються біорізноманіттям. І відбувається це значно швидше, ніж вважалося.

Особливо уразливими виявилися трав’янисті рослини. Втрату їх видів учені називають одним з найнебезпечніших викликів, що стоять перед людством.

 

Японія підтримує діалог з Росією, але не коментує можливість G8

Про це у вівторок заявив головний секретар Кабінету міністрів Японії Йошіхіде Суга на пресконференції в Токіо, – повідомляє пресцентр Офісу прем’єр-міністра Японії.

«Наша держава загалом вважає, що потрібні діалог з Росією та її залучення до реагування на міжнародні виклики», – зазначив Суга, відповідаючи на запитання, чи позитивно Японія ставиться до пропозиції президента США Дональда Трампа щодо повернення Росії до G7.

Головний секретар додав, що Японія продовжує дискусії з іншими членами «Великої сімки» на цю тему.

Водночас, від коментарів щодо майбутніх дискусій та координації дій стосовно відносин між Росією та G7 японський уряд утримуватиметься, – заявив Суга, відповідаючи на уточнююче запитання журналіста, який зауважив, що виключення РФ із Групи спричинила анексія Криму РФ, і поцікавився нинішньою позицією уряду Японії щодо цього питання і координацією з європейськими країнами.

Суга також повідомив, що прем’єр-міністр Шіндзо Абе планує взяти участь у Східному економічному форумі 4-6 вересня у місті Владивосток, і там планується зустріч глав Японії та Росії.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп заявляв, що учасники саміту G7 у Франції обговорювали можливість повернення Росії в Групу, але не дійшли до спільної думки.

За даними ЗМІ, Трампа підтримав лише прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте, який іде у відставку. Проти повернення Росії рішуче виступили прем’єр Великої Британії Борис Джонсон, канцлер ФРН Ангела Меркель, прем’єр Канади Джастін Трюдо, президент Франції Еммануель Макрон і голова Євроради Дональд Туск. Прем’єр Японії Сіндзо Абе зберігав нейтралітет.

Водночас, Трамп вбачає можливим запрошення Росії на наступний саміт G7, який відбудеться у США у 2020 році, як «гостя».

Своєю чергою, президент Європейської ради Дональд Туск наголосив, що на саміт «Групи семи» наступного року доцільно запросити як гостя українського лідера. А відновлення участі Росії – неприпустиме.

Суд залишив під арештом експрезидента Киргизстану

Brexit-пристрасті обвалили британський фунт до трирічного мінімуму

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers