rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Ох, важка ти, шапко Мономаха

Правити хочуть усі, але здатні на це мало хто.

Блез Паскаль

Початок будь-якого правління є народна воля.

П’єр Буаст (1765-1824)

Так як першоджерело влади – народ, то государі тільки в ім’я народу і повинні нею користуватися.

Жан-Батист Массільон
(1663-1743).

Шапка Мономаха з часів Володимира Мономаха, Великого князя Київського, в 1113-1125 роках була символом влади. На всіх іконах Володимир Мономах зображений у ній.

Матір’ю Володимира була донька чи родичка візантійського імператора Костянтина IX Мономаха, звідси й прізвисько князя. Роки правління Володимира Всеволодовича Мономаха вважаються найщасливішими і найквітучішими для Київської держави. Мудрий князь, який став Великим князем Київським, золотими літерами вписав своє ім’я в історію держави. «Повчання Володимира Мономаха» – найцінніше джерело життєвого досвіду, передане князівським нащадкам і всім наступним поколінням, а ще – слушні поради стосовно керування державою. Підсумком правління Володимира Мономаха стала сильна держава з розвиненою економікою і культурою. При вінчанні на царство новому правителеві одягали символ вищої влади – шапку Мономаха, але вона зараз зберігається в Збройовій палаті Кремля. Людина, що одержує ці повноваження, усвідомлює вагу покладених на неї обов’язків. Влада дає не тільки можливості, але і відповідальність, «Уряд заснований не для користі можновладців, а заради благополуччя підданих» (П’єр Буаст).

Але не всі так вважали, і за період свого правління разом зі спільниками розікрали найсильнішу і найбагатшу країну Європи. «...за 28 років Україна стала найбільш бідною країною Європи. Її промисловість, її валовий національний продукт знизилися до такого рівня, що досягти 2014 року ми зможемо тільки в 2032 році», – заявив Леонід Кравчук. Порошенкові цього було недостатньо, і він кинув Україну в боргову яму, набравши кредитів Міжнародного валютного фонду. Україні загрожують величезні виплати випущених у 2015 році в процесі реструктуризації українського боргу варантів – цінних паперів, що дають його власникові право на купівлю акцій компанії за певною ціною в будь-який час до завершення дії контракту. Механізм варантів запускається в 2021 році, якщо реальне зростання ВВП (валовий внутрішній продукт) виявиться більшим, ніж 3% на рік, і ВВП України перевищить 125,4 мільярда доларів, а ВВП уже перевищив цю суму. Україні доведеться платити значний відсоток від цього зростання держателям варантів. Подібно Трампу, який мав усе, але, бачачи, як демократи знищують рідну Америку, взяв на себе нелегку працю з її порятунку, Зеленський, бачачи як корупціонери грабують і нищать Україну, взяв на себе подібну нелегку місію.

Як то кажуть, узявся за гуж, не кажи, що не дуж. Якщо взявся за якусь справу, то необхідно довести її до кінця, якщо це навіть дуже складно. У Володимира Зеленського дуже багато проблем і зовсім мало часу. «Всі хочуть усе й одразу. Є дорікання щодо того, що деякі обіцянки не витримані в часі. Приміром: «Прийде весна, будемо садити». Вже майже осінь, наразі нікого з корупціонерів не посадили... Якщо буде реальна робота на покращення життя українців, то є шанс на швидкі якісні зміни в державі завдяки новому парламенту», – вважає перший заступник голови Українського інституту аналізу і менеджменту політики Владислав Дзівідзінський. У ситуації, в якій опинився Зеленський, ніхто з його попередників ніколи не був. За словами політолога Валерія Клочка, є законопроекти Зеленського, які були зареєстровані в попередньому скликанні Верховної Ради. Зокрема, одним із ключових законопроектів президента є закон про внесення змін до закону про вибори та виборчі права військовослужбовців. Депутати навіть не включили їх до порядку денного. Він не мав жодної підтримки влади, та, незважаючи на це, зумів виконати частину своїх передвиборчих обіцянок..

28 серпня – 100 днів перебування Зеленського на посаді президента України. Зважаючи на об’єктивні обставини – стару Верховну Раду і дострокові парламентські вибори – за сто днів президентства Зеленський зробив багато. Видно, що він намагається виправдати очікування суспільства. Але потрібні законодавчі ініціативи, що мають конкретний ефект, який би відчули люди. Після корупційних скандалів необхідно довести ці справи до суду і покарати винних разом з Порошенком. Це – нелегка справа, допоки на всіх сходинках влади стоять його люди. Обіцянка Зеленського припинити війну наштовхнулась на опір кума Порошенка і Путіна – Медведчука. Слід зазначити, що Медведчук – лідер партії «Опозиційна платформа – За життя», обраний у Раду – це гарантовані палиці в колеса держави. «Загрозою безпеці країни» назвав його обрання секретар Ради національної безпеки України Олександр Данилюк.

Попередники Зеленського наробили стільки боргів, що Україні протягом цього і наступних років необхідно проводити великі виплати за кредитами. Багато ключових підприємств знищено, наприклад, харківський завод «Серп і молот», в одному з ливарних цехів якого я працював і який випускав двигуни для всіх заводів сільськогосподарських машин. Їх тепер купують за кордоном. Хтось на цьому наживається, а країна зубожіє. Торговельний дефіцит склав у першій половині року 3,7 мільярда доларів. Обсяги імпорту України зростають швидше від її експорту. А українські олігархи мають у власності ресурси, яких досить, щоби звести державу нанівець.

Ніхто не очікував, що економіка України в другому кварталі матиме стрімке зростання. Це зумовлено, насамперед, нечувано великим урожаєм пшениці. Україна отримала суттєву вигоду з цієї ситуації. Як повідомляє Держстат України, у першій половині 2019 року обсяги експорту зерна зросли на 42,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року. З квітня до червня реальний валовий внутрішній продукт України зріс на 4,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року, хоча експерти Bloomberg прогнозували, що зростання складе 2,6%. Враховуючи сільськогосподарську спеціалізацію України, на неї припадає 10-12% обсягів виробництва, головний кредитор України – Міжнародний валютний фонд – наполягає скасувати мораторій на продаж землі. Зеленський обіцяв зробити вільний ринок землі реальністю у 2020 році. Жоден український уряд до нього не захотів це зробити. Але цей крок може прискорити зростання економіки до рівня західних сусідів України – Польщі, Угорщини та Словаччини.

Щоб привести державу до пуття, необхідно, насамперед, створити для неї на всіх рівнях нове гідне керівництво. Це – нелегка праця, все попереднє керівництво знизу доверху загрузло в корупції і казнокрадстві. Президент України Володимир Зеленський звільнив понад 70 голів районних державних адміністрацій. Він їздив по регіонах і особисто представляв нове керівництво. На ці посади він призначив місцевих представників, які мають там авторитет і незаплямовану репутацію. Зеленський призначив нового керівника Адміністрації глави держави (Адміністрацію президента було перейменовано на Офіс президента) та шістьох його заступників, звільнив з посади начальника Служби безпеки України в Житомирській області та інших високопоставлених чиновників. Команда президента України Володимира Зеленського оголосила відкритий конкурс на посади голів районних державних адміністрацій одразу в шести областях.

Уже 29 серпня на першому засіданні Верховної Ради IX скликання нардепи розглянуть питання формування уряду, а 3 вересня Верховна Рада має намір скасувати депутатську недоторканність. Лишилось зовсім небагато, і стара влада не зможе перешкодити боротьбі з корупціонерами та іншими високопоставленими злочинцями, змусити їх повернути державі накрадене. Президент не зміг змінити очільників силових відомств – ГПУ, СБУ, МЗС, Міноборони. Верховна Рада восьмого скликання не підтримала подання Зеленського. Залишки попередньої влади намагаються втримати її і лишитись непокараними. Та вони знають, що подання на призначення нових силовиків Зеленський внесе, коли запрацює парламент і почнеться формування уряду.

Незважаючи ні на що, Київ зараз переживає момент оптимізму. Зеленський може тріумфувати ще деякий час. Але через тиждень йому доведеться дуже наполегливо працювати над процесом перебудови країни, її відновлення та перетворення на зразок для інших держав колишнього СРСР. Тож побажаємо Володимирові Зеленському успіхів у його нелегкій, але дуже потрібній країні праці. Нехай прикладом йому слугують діяння іншого Володимира – Мономаха – Великого князя Київської держави. Хай він гордо несе і ніколи не осоромить це ім’я.

 

Промова Володимира Зеленського з нагоди 28-ї річниці Незалежності України

Про мотор, Січ і сичів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers