rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Шлунок раптом розболівся? Так може давати про себе знати… інфаркт міокарда

Більшість із нас уявляє серцевий напад так: людина хапається за груди і, важко ди-хаючи, падає на землю. Однак, симптоми інфаркту (передусім, у жінок) можуть бути настільки невиразними, що хворий може їх просто проігнорувати, не отримавши на-лежного лікування.

Інфаркт міокарда – «хвороба-вбивця номер один» не лише серед чоловіків, а й серед представниць прекрасної статі. Власне, це переконання, що жінкам серцевий напад не загрожує, і створює велику проблему. «Представниці слабкої статі можуть думати, що їхнє погане самопочуття пов’язане не з відмиранням частинки серця, а з втомою, перепадами атмосферного тиску чи іншими причинами», – каже д. м. н., професор кардіології з Північно-західного Меморіального госпіталю (Чикаго, США) Марла Мендельсон.

Інфаркт міокарда виникає, коли судини серця не здатні забезпечити достатнє кровопостачання серцевому м’язу, через що той не може ефективно працювати.

«Це часто трапляється через атеросклероз – бляшки, які протягом тривалого часу накопичуються на стінках артерій. Серцевий напад може статися, коли бляшка раптово відривається. Формується тромб, який може повністю заблокувати потік крові до артерії серця, і тоді серцевий м’яз почне відмирати», – пояснює д. м. н., заступник директора превенційної кардіології у Шпиталі Джонса Гопкінса (Балтимор, США) Ерін Донеллі Мічос. Надзвичайно важливо якнайшвидше надати людині фахову допомогу.

Незвичні симптоми інфаркту

Розлад травлення і біль у шлунку

Оскільки серце розташовується над шлунком, люди часто плутають серцевий напад з дискомфортом, який виникає після переїдання. Лікарі, на жаль, також. Доктор Мендельсон наводить приклад: у 1991 році у США провели дослідження: тим жінкам, які зверталися у прийомне відділення «швидкої» зі скаргами на біль у шлунку, медики виписували антацид (препарат для нейтралізації соляної кислоти, що входить до складу шлункового соку) і відправляли додому. Чоловіків з такою самою скаргою скеровували на обстеження та аналізи.

Якщо відчуваєте біль у ділянці шлунка, який триває протягом кількох хвилин, і виник він уперше, – негайно зверніться до лікаря.

Біль у щелепі та спині

Кожна людина відчуває біль по-різному, і кожен із нас має інший больовий поріг. Через це легко сплутати біль, який походить із грудної клітини, з болем інших ділянок тіла, включно зі щелепою та спиною.

«Це відбувається не тому, що серцеві напади відрізняються один від одного, а тому, що відрізняються відчуття симптомів», – зазначає доктор Мендельсон.

Печія

Подібно, як і з болем у шлунку, серцевий напад можна легко сплутати з відчуттям печії. Серце розташовується біля верхньої частини стравоходу, тому часом печія може відчуватися як серцевий напад, і навпаки. Важливо визначити, скільки часу минуло. «Якщо напад печії є раптовим, виник вперше і триває довше, ніж 5-7 хвилин, якщо відчуваєте дискомфорт, який не минає у сидячому положенні чи під час відпочинку, це може бути ознакою серцевого нападу», – наголошує доктор Мічос.

Задишка

Якщо після фізичних навантажень виникає задишка, це – нормально. Однак, якщо вам важко дихати, коли ви просто сидите на дивані, або якщо вам важко подолати кілька сходинок, це – сигнал, що з вашим серцем не все гаразд.

Навіть якщо задишка не супроводжується болем у грудях, вона може сигналізувати про серцевий напад.

«Не втомлююся нагадувати пацієнтам: якщо у вас виникає найменший сумнів, чи все гаразд із вашим серцем, негайно зверніться до фахівця, оскільки кожен із нас по-іншому відчуватиме серцевий напад, а відсутність болю у грудній клітині не означає, що у вашому серці вже цієї миті не розпочалися незворотні процеси», – зазначає д. м. н., кардіолог Емі Сарма з Массачусетської багатопрофільної лікарні (Бостон, США).

Біль у лівій руці

Біль, що віддає у ліву руку, часто називають класичним симптомом серцевого нападу. «Оскільки нервові закінчення від руки та грудної клітини сходяться у спинному мозку в одному місці, мозок не може відрізнити, що джерело больових відчуттів – у серці. Наприклад, якщо вколете голкою палець, точно будете знати, де вас болить. Але це не у випадку, коли біль походить із грудної клітини», – наголошує доктор Мендельсон.

Нудота

Оскільки серце розташовується над шлунком, серцевий напад може викликати нудоту.

«Типовий серцевий напад викликає загальне відчуття нездужання, яке включає нудоту, озноб, запаморочення і «холодний піт», – підкреслює доктор Мічос.

Біль у грудях

Це – найбільш поширений симптом серцевого нападу: відчуття, ніби слон всівся на грудну клітку, або відчуття раптового напруження у ділянці серця. «Якщо відчуваєте тиск, стиснення чи напруження у грудній клітині – це типова ознака серцевого нападу», – наголошує доктор Мічос. Негайно зверніться по допомогу до фахівців!

Вчасне розпізнання симптомів інфаркту може зберегти ваше життя. Однак, найважливіше, що можете зробити, – не допустити, розвитку серцевої катастрофи. У цьому допоможе профілактика, яка включає регулярні огляди у спеціаліста на предмет серцевих захворювань, здорове харчування і помірні фізичні навантаження.

«Підозрюєте, що у вас серцевий напад? Викликайте «швидку», – радить доктор Сарма. – Лікарі проведуть обстеження, аби переконатися, що у вас справді інфаркт, і з’ясувати, що спричинило блокування кровотоку. Лікування передбачає інтервенційні втручання, кардіохірургічні операції та застосування медикаментів».

Автор: Наталія Дружбляк

Джерело: «Високий Замок»
(https://wz.lviv.ua/article/394529-shchos-shlunok-raptom-rozbolivsia)

Родимка: окраса чи прихована загроза?

Перша самодопомога при потраплянні сторонніх речей в око

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers