rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Родимка: окраса чи прихована загроза?

Важко знайти людину, в якої на тілі не було б жодної родимки. Ці «мітки» можуть мати різний розмір, колір і форму. З одними народжуємося, інші з’являються протягом життя. Швидко звикаємо до них і перестаємо звертати увагу.

«А от і дарма», – застерігають лікарі. Ці утворення мають властивість перероджуватися! Якщо хоча б раз у житті ви обгоріли на сонці, автоматично потрапляєте у групу ризику.

Меланома – одне з найбільш агресивних злоякісних захворювань. Швидко дає метастази, на пізніх стадіях важко піддається лікуванню. Тож, плануючи відпустку чи активну роботу на городі, не забувайте про безпечні години перебування на сонці та головний убір. А як правильно стежити за родимками – розповість лікар-дерматолог з Києва Тетяна Ґедзь.

– Як ідентифікувати небезпечну родимку?

– Потрібно регулярно проводити огляд невусів. Якщо щось викликало підозру, обов’язково звертатися до лікаря. Під час огляду звертайте особливу увагу на симетричність (при проведенні уявної вісі через центр дві половинки мають бути симетричними), край (якщо край нерівний, зубчастий, рваний тощо, варто показати таку родимку лікарю), колір (зміна кольору, поява вкраплень, прожилок сірого, чорного кольору, знебарвлення повинні насторожити), розмір (чим більша родимка, тим вища ймовірність переродження), розвиток родимки (зміна розміру, кольору, товщини, поява кровотечі, кірочок, свербежу, ознак запалення без попередньої травматизації, поява дрібних вузликів на поверхні). Якщо помітили у себе один з вищеперелічених симптомів, зверніться до лікаря. Пам’ятайте: самообстеження не може замінити огляду фахівця! Часто те, що викликає занепокоєння у пацієнта і при самообстеженні схоже на утворення з ознаками переродження, насправді є доброякісним і нічим людині не загрожує.

– Які фактори сприяють злоякісному переродженню родимок?

– Тривале неконтрольоване перебування під впливом ультрафіолетового випромінювання на сонці або у солярії, сонячні опіки з утворенням пухирів у будь-який період життя, наявність на шкірі великої кількості невусів (більше, ніж 50), І або ІІ фототип шкіри (світла шкіра, сині або зелені очі, русе або руде волосся), наявність обтяженого спадкового анамнезу (якщо хтось у сім’ї хворів на меланому). Частота переродження зростає при хронічній травматизації невуса, з віком, у людей, що страждають на захворювання, які призводять до імунодефіциту.

– Чому на меланому частіше хворіють люди зі світлою шкірою?

– В осіб з І та ІІ фототипом шкіри природні механізми захисту від ультрафіолетового випромінювання працюють слабше. У зв’язку з недостатнім синтезом меланіну шкіра значно гірше захищена від шкідливого впливу. Чим світліша шкіра, тим більше вона схильна до опіків.

– У чому полягає найбільша небезпека меланоми?

– Меланома – це одна з найбільш агресивних з усіх відомих на сьогодні форм злоякісних захворювань. Ця пухлина швидко дає метастази (навіть при незначних розмірах), які протягом кількох місяців можуть уражати життєво важливі органи (головний мозок, легені, кісткову систему). Після виявлення метастазів меланома важко піддається лікуванню.

– Лікар на око визначає, чи має справу із злоякісним утворенням?

– Застосовує дерматоскопію – метод інструментальної візуальної неінвазивної діагностики, що дозволяє розпізнати характер новоутворення. Процедура проводиться за допомогою спеціального приладу – дерматоскопа, який збільшує поверхневий шар шкіри у 10 разів, завдяки чому фахівець може оцінити стан і структуру утворень, а також з’ясувати, чи є невус доброякісним, чи злоякісним. Дерматоскопія – це процедура, яку можна проводити всім. Протипоказань не існує.

– Якщо у людини виявили меланому, що на неї чекає далі?

– Вибираючи методи лікування, лікар-онколог враховує і стадію захворювання, і наявність/відсутність метастазів, і вік та загальний стан здоров’я хворого.

– Як уберегтися від цієї недуги?

– Захищайте шкіру від тривалого та інтенсивного сонячного опромінення. Перебувайте на сонці до 10.00 та після 16.00. Користуйтеся сонцезахисними кремами. Надавайте перевагу легкому одягу світлого кольору з натуральних тканин. Не забувайте про головний убір. Засмагаючи, не заклеюйте невуси пластиром. Уникайте сонячних опіків, не відвідуйте солярії. Уникайте травмування невусів, а якщо вже так сталося, зверніться до лікаря, який їх видалить. Регулярно проводьте самоогляд. Виявивши підозрілі симптоми, завжди звертайтеся до фахівця.

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий Замок»
(https://wz.lviv.ua/interview/394117-rodymka-okrasa-chy-prykhovana-zahroza)

Шлунок раптом розболівся? Так може давати про себе знати… інфаркт міокарда

Перша самодопомога при потраплянні сторонніх речей в око

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers