rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Магній – мов магніт для здоров’я…

Лікарі закликають налягати на чорний шоколад, банани і жирну рибу - за постійної нестачі цього елемента в організмі людина ризикує захворіти на діабет, гіпертонію та депресію.

 

«Магній бере участь у понад 300 важливих хімічних реакціях у нашому організмі!» - підрахували фахівці Департаменту дослідження дієтичних домішок Національного інституту охорони здоров'я США.

«Зокрема, цей хімічний елемент допомагає правильно працювати м'язам і нервовій системі (покращує роботу мозку, бореться з депресією; деякі вчені навіть стверджують, що саме низький рівень магнію у раціоні сучасної людини є однією з причин зростання випадків психічних розладів). Він також стабілізує частоту пульсу, сприяє роботі імунної системи та підтримує здоров'я кісток (запобігає виникненню остеопорозу, особливо ефективно - за умови забезпечення належного рівня кальцію в організмі та регулярних фізичних вправ)», - пишуть експерти порталу Feel Awesome.

Крім того, цей мінерал регулює рівень цукру у крові (бореться з інсулінорезистентністю, тим самим захищаючи від діабету), нормалізує артеріальний тиск і допомагає засвоїтися білку.

Зараз учені активно досліджують ефективність застосування магнію у лікуванні гіпертензії та інших захворювань серцево-судинної системи, а також - діабету. Дослідження доводять, що майже кожен другий діабетик має низький рівень магнію у крові. Це може впливати на зменшення здатності інсуліну тримати під контролем рівень цукру у крові.

Інше довготривале дослідження продемонструвало, що жінки з надлишковою вагою, які споживають замалу кількість магнію, мають підвищений ризик розвитку діабету 2-го типу.

Магній допомагає підвищити фізичну активність спортсменам, людям старшого віку і людям з хронічними захворюваннями, допомагає транспортувати глюкозу, яка міститься у крові, до м'язів, аби ті могли нейтралізувати молочну кислоту. Молочна кислота може накопичуватися у м'язах під час тренувань чи інших важких фізичних навантажень та викликати больові відчуття.

Кожен орган нашого тіла, а особливо серце та нирки, потребують магнію. Цей важливий елемент бере участь не лише у формуванні м'язової маси і кісток, а й зубів.

Магній також регулює засвоєння організмом інших хімічних елементів, таких, як мідь, цинк, калій і вітамін D.

У тілі дорослої людини міститься, у середньому, 25 г магнію, більшість з якого депонується у скелетній системі. Лише 1% магнію циркулює у кровоносній системі. Решта систем працюють над тим, щоб підтримувати цей відсоток стабільним.

Чим корисний магній для жінок?

 

- знижує неприємні передменструальні симптоми. Особливо помічний при здуттях, безсонні, набряку ніг, набиранні ваги і чутливості молочних залоз. Поєднання магнію з вітаміном B6 підсилює його ефективність;

- дефіцит цього мінералу під час вагітності може призвести до прееклампсії, відставання плоду в розвитку і навіть до завмирання вагітності. Вагітна жінка віком від 19 до 30 років повинна споживати, щонайменше, 350 мг магнію на добу (оптимально - від 360 до 400 мг);

- полегшує симптоми «неспокійних ніг» під час вагітності. Дослідження показують, що після трьох тижнів застосування домішок, які містять магній, частота судом ніг значно зменшується;

- допомагає у боротьбі з мігренню. Головний біль під час нападу мігрені є надзвичайно сильним і виснажливим, супроводжується нудотою, блюванням та чутливістю до світла і звуку. Вчені зазначають, що споживання домішок та їжі, збагаченої магнієм, полегшує ці симптоми. Показово, що хворі, які хворіють на цю недугу, часто мають низький рівень магнію в організмі;

- володіє протизапальними властивостями. Хронічне запалення, яке є одним із причини старіння організму, ожиріння і розвитку хронічних захворювань, може бути пов'язане з недостатнім споживанням магнію. Цей хімічний елемент володіє здатністю знижувати C-реактивний білок та багато інших проявів запалення у дорослих людей, особливо тих, що мають надлишкову вагу.

Рекомендована денна доза магнію для здорових чоловіків - 400-420 мг, для жінок - 310-320 мг (але не менше, ніж 200 мг). Найбільшими природними джерелами магнію є банани, зелені листові овочі, коричневий рис, висівки, насіння гарбуза, шпинат, чорний шоколад, чорні боби, кіноа, мигдаль, кеш'ю, авокадо та жирна риба (палтус, лосось).

Симптоми дефіциту магнію:

- тривожність і депресія;

- судоми, спазми або смикання м'язів, швидка втомлюваність, слабкість у м'язах;

- високий артеріальний тиск;

- остеопороз;

- бронхіальна астма;

- порушене серцебиття.

 

Як уникнути нестачі цього елемента?

 

Їжте свіжі овочі і фрукти, відмовтеся від куріння, споживайте достатньо вітаміну D. Не застосовуйте кальцієвих домішок за дві години до і дві години після споживання їжі, збагаченої магнієм, і не вживайте домішок, які містять цинк, оскільки це може зашкодити засвоєнню магнію організмом.

 

Автор: Андрій Гелий

Джерело: «Високий Замок»

Не їжте сирої моркви, не починайте трапези з хліба…

Родимка: окраса чи прихована загроза?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers