rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Якщо щитовидна залоза не працює, «лихоманить» весь організм

Постійна втома, слабкість, зниження розумової активності та погіршення пам'яті можуть сигналізувати про нестачу йоду в організмі. Чим загрожує йододефіцит?

 

Про це ми розпитали завідувачку діабетологічного відділення Львівського обласного державного клінічного лікувального діагностичного ендокринологічного центру Ірину Сулигу.

- Львівський обласний протизобний диспансер був створений ще на початку 1947 року. Чому протизобний? Чому на Львівщині? Багато людей переконані, що проблеми зі щитовидною в українців почалися лише після Чорнобиля...

- Перші літературні згадки про зобну ендемію у західних областях України з'явилися ще у далекому 1898 році. Тоді зоб та кретинізм (вроджений гіпотиреоз, нестача гормонів щитовидної залози) були найбільш поширені серед мешканців Івано-Франківської області. Минуло понад 100 років, але ситуація не змінилась - Івано-Франківськ є лідером за кількістю людей, які страждають від йододефіциту. Львівська область - на другому місці. Загалом, у світі майже 30% населення проживає у йододефіцитних регіонах, а це - близько 2 млрд людей. Такими регіонами є віддалені від моря, високогірні і наближені до гір місцевості, де є дефіцит природного йоду у повітрі, ґрунті та воді. Як наслідок, продукти харчування не містять достатньої кількості цього важливого для життєдіяльності організму мікроелементу. Також свою роль у тотальному йододефіциті українців відіграла Чорнобильська аварія, про яку ви слушно згадали. Відбулися значні викиди в атмосферу радіоізотопів, опромінення якими є фактором ризику виникнення захворювань щитовидної залози.

- З якими ризиками для здоров'я пов'язана нестача йоду в організмі?

- Йод необхідний для створення гормонів щитовидної залози, що регулюють метаболізм. Доведено, що тиреоїдні гормони посилюють імунну відповідь організму, захищаючи нас від багатьох недуг.

Якщо щитовидна залоза не працює, «лихоманить» весь організм. Відчуваєте постійну втому, слабкість, помічаєте зниження розумової активності, погіршення пам'яті та слуху, розлади травлення, випадіння волосся? Найбільш вірогідно, що вашому організму не вистачає йоду.

Крім таких начебто незначних симптомів, йододефіцит може стати причиною зобу та навіть раку щитовидної залози. Також йод відіграє важливу роль у розвитку дитини. В Україні щороку народжується понад 30 тисяч дітей з мозковими порушеннями, пов'язаними з нестачею йоду. Якщо вагітна жінка потерпає від нестачі цього мікроелементу, це може призвести до непоправних наслідків: затримки росту та інтелектуального розвитку дитини, ба більше - загрози переривання вагітності, адже навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні і когнітивні порушення у дітей у майбутньому. Йодну профілактику слід проводити на етапі планування і продовжувати під час вагітності та у період лактації (годування грудьми). Вагітним не слід призначати йодовмісні біологічно активні домішки з метою індивідуальної йодної профілактики. Натомість, необхідно призначати препарати калію йодиду у дозі 200-250 мкг на добу.

- Скільки потрібно споживати йоду? Як вберегти себе від йододефіциту?

- Більшість українців щодня споживають лише 40-80 мкг йоду на добу при нормі до 200 мкг для дорослих, 120 мкг для дітей віком від 6 до 12 років та 90 мкг для діток віком до шести років.

Не потрібно перейматися можливим передозуванням, адже створити надлишок йоду в організмі доволі складно. 90-97% йоду, що надходить в організм, виводиться зі сечею. 2-7% - через кишківник. Європейські вчені підрахували: безпечна доза йоду - 1000 мкг на добу, а для мешканців Японії та Австралії - 2000 (1000 - для дітей) мкг на добу.

Найпростіший спосіб вберегтися від йододефіциту - замінити звичайну сіль на йодовану та ввести у раціон продукти з великим вмістом йоду. Найкращим вибором будуть морепродукти, біла риба, морська капуста, буряк, баклажани, зелена цибуля, щавель, банани, цитрусові, диня, хурма, яйця та волоські горіхи. А от звичайні капуста і редька, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму, тому зловживати ними не слід.

Крім солі, виробники йодують багато інших харчових продуктів, воду, а також дитяче харчування.

Матусі, які годують малюків материнським молоком, мусять пам'ятати, що їм слід вживати 200-250 мкг йоду на добу, оскільки у материнське молоко він надходить зі збалансованого раціону матері.

Аби організм засвоював йод, кишковий тракт повинен бути здоровим. Хвороби кишківника погіршують здатність цього органа всмоктувати корисні речовини, а отже, скільки б ми не їли йодовмісних продуктів - позитивного результату не буде. На жаль, йод - елемент, який швидко випаровується. Це треба враховувати при споживанні продуктів з його вмістом. Наприклад, йодовані сіль та воду необхідно зберігати у непрозорій посудині, яка щільно закривається. Сіль варто додавати до їжі лише після приготування, адже при термічній обробці практично весь йод випаровується. Те саме стосується й білої риби - її необхідно варити, а не смажити. Тільки так з неї засвоїться максимальна кількість корисних речовин.

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий Замок»

 

Аби серце було здоровим

Не їжте сирої моркви, не починайте трапези з хліба…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers