rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ Людський інтелект проти штучного

Люди, можливо, досягли свого максимального рівня інтелекту, а в цей час штучний інтелект переграє людей навіть у покер, опанувавши блеф.

 

Відтоді, коли було винайдено тест на IQ (близько 100 років тому), наш рівень інтелекту постійно зростав. Середньостатистична людина сьогодні вважалася б генієм порівняно з людиною, народженою у 1919-му. Однак, останні дослідження показують, що динаміка сповільнилася чи й навіть відбувається зворотний рух.

Наприклад, у Фінляндії, Норвегії та Данії поворотний момент стався ще в 1990-х, після чого середній IQ падає приблизно на 0,2 пункта щороку, а це - різниця в сім пунктів між поколіннями. Вченим поки що важко пояснити такі тренди, але, ймовірно, однією з причин може бути шкільна освіта, яка стала менш вибагливою або, принаймні, спрямованою на розвиток інших навичок. Так, тести на IQ багато уваги приділяють вмінню проводити арифметичні дії в голові, але сьогодні школярі та студенти частіше використовують калькулятори для розрахунків.

Загалом, тести на IQ відображають рівень розвитку лише певних навичок. Однак, як показують дослідження, високий інтелект - це не обов'язково більш розвинене критичне мислення та менша схильність до упереджених висновків. Насправді люди з високим інтелектом так само помічають, здебільшого, лише ті факти, які підтверджують їхню думку, й ігнорують протилежну інформацію. Тож, порівняно високий рівень IQ в сучасному суспільстві не скасовує наявності очевидних проблем із критичним мисленням.

Цікаво, що критичне мислення можна розвивати навіть просто інформуючи про людську схильність до тих чи інших упереджень під час прийняття рішень. Наприклад, коли лікарям розповідали про типові когнітивні помилки та способи їх уникнення, як-от необхідність сумніватися у своїх припущеннях, виявляти інформацію, якої не вистачає, шукати альтернативні пояснення різноманітним симптомам, їхні діагнози ставали точнішими.

Тож учені радять розвивати навички критичного мислення ще зі школи. Так, можна на прикладі найпоширеніших конспірологічних теорій розібрати, як правильно зважувати та оцінювати аргументи та як виявляти нелогічність висновків. Адже в сучасному світі вміння критично мислити є не менш важливою навичкою, ніж рівень інтелекту.

Поки людство намагається зберегти свій рівень інтелекту, штучний інтелект бере нові вершини в азартних іграх. Команда з Університету Карнегі-Меллон та Facebook розробила комбінацію з різноманітних технік штучного інтелекту, яка дала змогу алгоритму переграти та навіть «переблефувати» досвідчених гравців у покер. Сидячи за столом ще з п'ятьма учасниками, кожен з яких свого часу вигравав понад мільйон доларів, штучний інтелект Pluribus перемагав частіше, ніж його опоненти. Алгоритм вдавався до багатьох цікавих стратегій і блефував як досвідчений професіонал.

Pluribus став таким успішним у покері, що дослідники вирішили не викладати код у відкритий доступ, оскільки застосування цього алгоритму може фактично знищити індустрію онлайн-покеру.

Зазвичай, з часом гравці знаходять слабкі сторони своїх опонентів, але навіть дуже досвідчені серед них не знайшли недоліків у новому алгоритмі. Понад те, вони навіть навчилися в нього певних нових трюків.

Гра в покер з багатьма учасниками не має єдиної оптимальної стратегії виграшу, а тому є справжнім викликом для штучного інтелекту. Таким чином, результати цього дослідження важливі для всієї сфери машинного навчання. Крім того, підходи, що використовуються в покері, мають низку й інших можливих застосувань, починаючи від визначення цінової політики та завершуючи оптимізацією маршрутів безпілотних автомобілів в умовах високої завантаженості доріг.

Нові реалії, пов'язані з розвитком штучного інтелекту та інших технологій, вимагають від людей нових вмінь та навичок. Тож, компанія Amazon оголосила про намір провести масштабне навчання третини свого персоналу в Сполучених Штатах. Так, планується, що до 2025 року 100 тис. її працівників зможуть здобути нові навички коштом компанії. Технічний гігант планує витратити на цей навчальний проект близько $700 млн або $7 тис. на одну особу.

Навчання буде добровільним, а більшість програм - безплатними для персоналу. Мета - допомогти працівникам здобути навички, необхідні для вищих і технічно вибагливіших позицій у компанії або навіть для розвитку кар'єри поза межами Amazon.

Програма перепідготовки, зокрема, включатиме:

  • технічну академію Amazon, яка навчатиме нетехнічний персонал розробляти програмне забезпечення;
  • університет машинного навчання, який пропонуватиме працівникам з технічними навичками розвинути свої компетенції в сфері штучного інтелекту.

Компанія Amazon є одним з лідерів запровадження алгоритмів штучного інтелекту в реальному бізнес-середовищі. Як наслідок - багато завдань, які сьогодні виконують люди, до 2025 року можуть бути автоматизованими. Цією програмою перепідготовки Amazon надає шанс своїм працівникам, які готові навчатися та адаптуватися до нових потреб ринку праці, здобути необхідні навички. Крім того, очевидно, що таким чином компанія також намагається покращити власну репутацію, адже в минулому на її адресу лунало багато критики щодо умов праці. У будь-якому разі очевидно, що цей крок є позитивним для працівників Amazon та, сподіваймося, стане прикладом і для інших роботодавців.

Автор: Катерина Койдан

Джерело: «Український тиждень»
  матеріал друкованого видання №29(609)

Samsung запатентувала лінзи доповненої реальності

Чи технології вбивають стосунки?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers