rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Литва вимагає невизнання в ЄС виданих на Донбасі російських паспортів

Литва вимагає невизнання в ЄС виданих на Донбасі російських паспортів

 

Литовські дипломати працюють над тим, щоб російські паспорти, видані в спрощеному порядку мешканцям окупованих територій Донбасу, не визнавалися в масштабі Євросоюзу.

Про це МЗС Литви розповів у відповіді на запит литовських ЗМІ.

«Нині ми активно працюємо над координованою відповіддю на рівні ЄС на порушення суверенітету і територіальної цілісності України, що тривають, включаючи незаконно видані Російською Федерацією документи мешканцям України на тимчасово окупованих Росією Донецькій і Луганській областях України», - повідомило міністерство закордонних справ країни.

МЗС Литви зазначає, що намір не визнавати такі паспорти не один раз декларувався в різних міжнародних форматах. «У даний момент у Брюсселі тривають дискусії, в яких держави-члени разом з відомствами ЄС шукають способи, як реалізувати технічно скоординовану і єдину політику ЄС щодо невизнання таких паспортів», - повідомляє Міністерство.

Уточнюється, що коли Єврокомісія затвердить відповідні рішення, всі члени ЄС об'єднаються, і на основі спільного підходу не визнаватимуть ці паспорти. Якщо ж не вдасться дійти до спільної згоди, то Литвою будуть запроваджені односторонні заходи.

Раніше Міністерство закордонних справ Естонії ухвалило рішення не визнавати паспорти Російської Федерації, видані після 24 квітня мешканцям Донецької та Луганської областей в разі, якщо власник паспорта раніше не був громадянином Росії.

 

Президент підписав закон про «зелений» тариф для домашніх електростанцій

 

Президент України Володимир Зеленський підписав зміни до Закону України «Про альтернативні джерела енергії», які дозволяють домашнім сонячним електростанціям (СЕС) потужністю до 30 кВт продавати електроенергію за «зеленим» тарифом.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Документ визначає порядок розрахунку «зеленого» тарифу для усіх домашніх сонячних електростанцій незалежно від розміщення і встановленої потужності.

Цей документ повинен усунути неузгодженості в законі про альтернативні джерела енергії і надає можливість будувати сонячні електростанції (СЕС) як на землі, так і на дахах і фасадних конструкціях.

Зауважимо, в законі про аукціони з розподілу квот підтримки виробників «зеленої» електроенергії №8449-д, який раніше схвалив парламент, був прописаний порядок розрахунку «зеленого» тарифу для СЕС до 50кВт за умови їх розташування на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд. Через прийняття цього закону власники наземних домашніх СЕС втрачали право підключити свої електростанції по «зеленому» тарифу.

Закон «Про внесення змін до статті 9-1 Закону України «Про альтернативні джерела енергії» щодо врегулювання питання генерації електричної енергії приватними домогосподарствами» Верховна Рада України прийняла 11 липня 2019 року.

 

Рада збереться на перше засідання 3 вересня, - Герус

 

Представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус заявляє, що перше засідання новообраної Верховної Ради відбудеться 3 вересня, після чого розпочнуться переговори про кадрові призначення.

Про це він сказав на брифінгу у вівторок, 6 серпня, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Парламент збереться 3 вересня і, відповідно, після 3 вересня будуть призначення - ті або інші. На сьогоднішній день ми зайняті іншою роботою. Краще займатися чимось корисним, аніж проводити перемовини про майбутні призначення», - сказав Герус.

 

У Німеччині оголосили прийом заявок на підтримку проєктів, пов'язаних з Україною

 

У Німеччині у федеральних землях Баварія і Баден-Вюртемберг оголошено прийом заявок на підтримку пов'язаних з Україною культурно-гуманітарних проектів у 2020 році. Про це повідомляє прес-служба Генерального консульства України в Мюнхені.

Як зазначається, неурядові організації, громади закордонних українців, культурні, освітні та наукові інституції тощо мають можливість одержати державну підтримку України для свого проекту, який презентує Україну, а також спрямований на пожвавлення міжлюдських контактів між Україною та Німеччиною.

Проєкт має реалізовуватися на території консульського округу Генерального консульства України в Мюнхені (землі Баварія та Баден-Вюртемберг).

При відборі проєктів пріоритет матимуть ініціативи, які потребують дофінансування.

Законодавчим підґрунтям для підтримки проєктів з боку закордонних дипломатичних установ України є Постанова Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 165.

 

У Лівії знищили український ІЛ з гуманітарним вантажем

 

В аеропорту Місурата, у Лівії, ударами з дронів знищено літак ІЛ-76ТД української компанії Скайавіатранс із гуманітарним вантажем Міжнародної організації Червоного Хреста. Про це повідомляє LIGA.net з посиланням на директора компанії Олену Малахову.

Інформацію про напад на літак ІЛ-76ТД підтвердили у МЗС України. Дипломати займаються поверненням екіпажу в Україну.

Як розповіли у МЗС, борт виконував рейс із метою транспортування гуманітарного вантажу для потреб Товариства Червоного Півмісяця Лівії. Усі дозволи є в наявності, - запевнили у МЗС. «У результаті атаки було знищено хвостову частину літака, легко поранено оператора екіпажу судна, а також знищені паспортні документи штурмана. Екіпаж судна у повному складі було евакуйовано у безпечне місце», - повідомили у МЗС.

Як розповіла Малахова, борт виконував рейс з Анкари у Місурату з гуманітарним вантажем у рамках співпраці з Міжнародною організацією Червоного Хреста. За словами Малахової, у компанії є всі відповідні документи.

Приблизно о 3:17 ночі (за київським часом), одразу після прибуття борта в аеропорт Місурата, коли почалося вивантаження товару, літак обстріляли за допомогою безпілотників.

Перший снаряд влучив у праве крило, після чого почалася пожежа. Частина екіпажу на той час уже покинула борт. Кілька людей у момент удару перебували у літаку, але встигли евакуюватися. Зараз екіпаж перебуває у безпеці. Постраждалих немає.

За словами директора компанії, було кілька пострілів. Літак повністю знищений вогнем.

Малахова зазначила, що у нападі брали участь два дрони, один з яких проводив фото- і відеофіксацію. Через 40 хвилин після інциденту, за її словами, фото і відео удару з'явилися на сайтах російських ЗМІ і блогерів.

«Мені здається, що не без того, що Москва підтримує незаконний уряд генерала Хафтара, який намагається захопити владу в Лівії», - сказала Малахова.

Зараз компанія налагодила контакти з українським консульством і намагається повернути екіпаж в Україну. Йдеться про вісьмох громадян.

Із приводу вантажу точної інформації у Скайавіатрансу наразі немає. Імовірно, його знищено повністю.

Раніше Державіаслужба України заборонила будь-які польоти у Лівію через загострення ситуації в країні.

 

Державну страхову медицину можуть запустити вже за два роки

 

Модель державної страхової медицини в Україні може бути впроваджена за два роки.

Про це сказав новообраний народний депутат, член партії «Слуга народу», почесний президент клініки «Борис» Михайло Радуцький під час прес-конференції, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ми виконаємо програму президента і, як обіцяли, за два роки зможемо зробити модель державної страхової медицини, тоді іноземні інвестори стануть у чергу, бо ми - країна з дуже великою кількістю населення, країна, що розташована у центрі Європи. Для страхових компаній, насамперед, інвесторів, дуже цікаво, коли вони розуміють, як повертаються кошти. Інвестор не може зайти у країну, де немає механізму повернення грошей», - зазначив Радуцький.

За його словами, вже тривають перемовини з потенційними іноземними інвесторами.

«Ми проводили консультації з американськими страховими компаніями. Вони заявили, якщо в Україні буде впроваджено страхову модель медицини, то інвестори одразу ж вкладуть 10-15 мільярдів», - наголосив Радуцький.

Він підкреслив, що страхова медицина в Україні буде лише державною, у жодному разі не приватною.

«Ми маємо у Конституції 49-у статтю. Вона забезпечує усім громадянам країни рівний доступ до медичних послуг. Ми на 100 відсотків це підтримуємо і жодних рішень, щоб це змінити, не буде», - запевнив Радуцький.

Лінія фронту: під Павлополем внаслідок обстрілів окупантів загинули четверо українських бійців

Лінія фронту: окупанти і далі порушують «тишу»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers