rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Стати законотворцями

Отже, третина нових нардепів, чверть з яких жінки, мають стати законотворцями.

 

Раніше подібна проблема якщо і стояла перед новообраними нардепами за будь-якого скликання, то вона була значно менш гострою. Новачки вливалися у депутатську сім'ю, основу якої складали досвідчені політики, керівники, управлінці - люди, які мали серйозний фаховий та політичний досвіт.

Дещо подібне відбулося тоді, коли було обрано Верховну Раду України уже за часів незалежності. Але і тоді, крім новачків, що пройшли, здебільшого, з Народним Рухом України, в том у складі парламенту було чимало «зубрів» - як демократичного спрямування, так і не дуже демократичного.

Тодішні перші українські нардепи-демократи досить швидко стали яскравими парламентаріями. Може, тому, що серед них було багато непересічних особистостей, талантів, вони були людьми, які встигли відбутися у професії ще до обрання нардепами?

Новообраний склад Верховної Ради України ІХ скликання відрізняється від тодішніх новачків.

Це, здебільшого, молоді люди, частина з яких має якісну освіту, фах і в перспективі можливість стати продуктивними нардепами.

Частина ж є зовсім іншою. Якщо ситуацію спростити, вона може бути описана таким, приблизно, чином: у певної частини новообраних нардепів ні освіти, ні професії, ні цікавої біографії, ні вагомих здобутків.

І з цим треба щось робити. Інакше кричатимемо «Караул!».

Розуміли це і керівники переможної партії «Слуга народу». Тому і вивезли своїх новообраних нардепів на навчання.

Вивезли подалі від Києва, до курортного міста Трускавець.

Думаю, що не задля курортного відпочинку. Підозрюю, керівники партії хотіли, для початку, сховати своїх парламентських новобранців від журналістів, щоб дехто з новообраних не наговорив якихось дурниць чи не продемонстрував повне нерозуміння не тільки законодавчої роботи, але й політики загалом.

Фінансову підтримку цьому проектові надало агентство USAID, яке вже достатньо тривалий час допомагає вдосконаленню українського парламентаризму.

Викладачів, здебільшого, надала відома Київська Школа економіки (КШЕ) на чолі з Тимофієм Миловановим. Її професори, експерти, коуч-тренери склали основу викладацького складу.

Завдання перед викладачами стояло дуже непросте.

Адже слухачі цієї школи були  не однорідною в освітньому та фаховому аспектах масою.

Декотрі з них і самі могли б тут викладати і багато в чому навчити своїх менш освічених колег.

Жили і вчилися новообрані депутати у достатньо закритому режимі, що є правильним. Цим політичним «самородкам», яким неймовірно пощастило потрапили на гребінь потужної Зе-хвилі і на ній вкотитися до парламенту, треба було дати хоча б мінімальну законодавчу та політичну «огранку».

Декому для того, щоб поглибити свої знання, а декому для того, щоб, перепрошую, як то кажуть, «дурість була менш очевидною».

Нікого не хочу образити. Але факт є фактом. За бортом парламенту цього року опинилися не тільки ті, які цього вже давно заслужили, тому що використовували депутатські можливості впливу для власного збагачення чи кар'єрного просування, працювали на власну кишеню, а не на народ і державу.

За бортом сенсаційно опинилися і політики, котрі б значно посилили депутатський склад, котрі минулою працею довели свою чесність, професійність, патріотизм. Котрі повною мірою заслуговували на те, щоб продовжувати свою законотворчу діяльність.

Але що може встояти перед стихією?

Складалося враження, що цього року прорвало дамбу і потужний водяний вал змів значну частину політичного класу України. І цим водяним валом винесло з Ради і хороших і поганих, і винуватих і невинуватих у гріхах політичного характеру.

Заняття інтенсиву в Трускавці були різними, і невдовзі ми дізнаємося подробиці. Але скандальний розголос викликало відео одного з учасників тренінгу.

Цьому, перепрошую, телепневі вистачило мізків викласти в Інтернет момент, коли учасники зробили перерву і за завданням ведучого стрибали на одній нозі.

Момент, в якому, нібито, нічого особливого нема. Ті, кому колись доводилося брати участь у тренінгах, знають, що модератори періодично подібним чином розвантажують учасників, котрим годинами доводиться сидіти, слухати, записувати, зігнувшись над столом.

Але ж недоумкуватість цього хлопця була в тому, що він не прорахував можливий наслідок оприлюднення такого відео.

З якою радістю вхопилися за ці кадри всі противники і Зеленського й України як всередині країни, так і за її межами. Ці кадри багатократно були показані російським телебаченням із глузливими антиукраїнськими коментарями.

Зреагували і керівники інтенсиву. Поширилася навіть чутка, що у цього розумника на заняттях навіть телефон відібрали. Щоб не міг коїти надалі подібні дурниці.

Та, попри все, інтенстив закінчено. Новообрані нардепи отримали порцію необхідних знань. Звичайно, це тільки початок. Оголошено, що планується ще декілька (називають цифру 8) інтенсивів. Це - в дусі часу.

Тепер концепція освіти орієнтує на те, щоб ми всі періодично вчилися та перевчалися з урахуванням змін, що відбуваються в царині знань.

Новообрані нардепи якомога скоріше мають стати законотворцями. Будемо відслідковувати, як це їм вдасться.

Адже Україна потребує реформ - багато і справжніх.

А під них потрібна відповідна законодавча база.

Єдиний критерій - реформи ці, включно до можливих змін до Конституції, мають бути в інтересах України та українців. Усього народу.

Мажоритарники-2019: аналізуємо списки

До річниці Незалежності

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers