rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Парламент Литви висловив довіру прем’єрові

Парламент Литви висловив довіру прем'єрові

 

Литовський парламент висловив довіру прем'єр-міністрові країни Саулюсу Сквернялісу.

Про це повідомляє Delfi.

Півтора тижня тому, коли присягнув новий президент, уряд повернув йому повноваження, а кандидатура прем'єра була винесена на розгляд парламенту.

За Скверняліса проголосували 83 депутати, «проти» був один політик. Ще 30 членів сейму утрималися. Після голосування в сеймі прем'єр із президентом мають остаточно узгодити склад уряду.

Повідомляється, що спочатку чинний голова Кабміну обіцяв, що після програних ним президентських виборів піде у відставку, проте потім передумав і вирішив залишитися на посаді.

 

Євросоюз поновив бюджетну підтримку Молдови

 

Відповідне повідомлення оприлюднено у вівторок на сайті Європейської комісії.

«Європейська комісія поновила сьогодні бюджетну допомогу Республіці Молдова шляхом виділення 14,54 млн євро для підтримки імплементації зони вільної торгівлі між ЄС і Молдовою для фінансування професійної освіти та допомоги в імплементації плану дій щодо візової лібералізації», - йдеться у повідомленні.

Єврокомісар з питань Європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоганнес Ган назвав такий крок чітким сигналом підтримки Євросоюзом Республіки Молдова та її громадян.

«Це є відповіддю на кроки, що були зроблені, а також знак заохочення для влади країни продовжувати просування вперед, особливо в питаннях зміцнення верховенства права, демократії та боротьби з корупцією. Євросоюз має намір твердо підтримувати та супроводжувати Молдову на цьому шляху реформ», - зауважив Єврокомісар.

Як зазначає Єврокомісія, фінансування було поновлено після майже дворічної перерви, коли програми фінансової допомоги Молдові були призупинені Євросоюзом внаслідок погіршення стану верховенства права в країні. Нещодавно призначений уряд Молдови прийняв важливі рішення у цьому контексті, що дозволило Євросоюзу зробити висновок про дотримання умов для продовження бюджетної підтримки країни.

 

Південнокорейські винищувачі відкрили попереджувальний вогонь по військових літаках РФ

 

Директор департаменту з нацбезпеки адміністрації президента Південної Кореї Чунг Еу-йонг передав секретареві Ради безпеки РФ Миколі Патрушеву офіційну скаргу щодо вторгнення російських військових літаків у повітряний простір країни.

Про це повідомляє Yonhap з посиланням на речницю АП Ко Мінг-юнг.

За словами Ко Мінг-юнг, Чунг повідомив Патрушеву, що Сеул дуже серйозно сприйняв інцидент, коли російські військові літаки вторглися в повітряний простір Південної Кореї, та наголосив, що при повторному порушенні країна дасть більш жорсткішу відповідь РФ.

Раніше у вівторок південнокорейські винищувачі відкрили попереджувальний вогонь по кількох російських військових літаках, які вторглися в повітряний простір країни.

Зазначимо, минулого тижня винищувачі НАТО чотири рази супроводжували російські військові літаки, що летіли над Балтійським морем.

Про це повідомляє Delfi з посиланням на Міноборони Литви.

За даними Міноборони Литви, серед супроводжуваних літаків були транспортники «Ан-24», пасажирські літаки «Ту-160», винищувачі «Су-27» і «Су-35».

У міжнародному повітряному просторі над Балтикою також летів літак дальнього радіолокаційного виявлення та управління (AWACS) «А-50».

Деякі літаки летіли з відключеним транспондером, не мали планів польоту і не підтримували зв'язок з центром управління польотами.

 

В Японії владна коаліція перемогла на парламентських виборах

 

Ліберально-демократична партія прем'єр-міністра Сіндзо Абе, а також її партнери по коаліції партія «Комейто» отримали 77 місць у верхній палаті парламенту. Коаліції під керівництвом Абе не вдалося утримати 2/3 місць у верхній палаті, що було необхідно для збереження конституційної більшості.

Про це повідомляє DW.

Попри те, що у нижній палаті парламенту в Абе і його прихильників є необхідна кількість мандатів, проведення референдуму, на якому вони наполягають, можливо лише в тому випадку, якщо його підтримає конституційна більшість в обох палатах. В Японії партія Абе дедалі частіше зазнає критики, проте їй легко вдалося здобути перемогу на виборах у зв'язку з роз'єднаністю в лавах опозиції.

Сіндзо Абе обійняв посаду прем'єр-мі­ністра Японії у 2012 році. Він виступає за перегляд дев'ятої статті Конституції, яка проголошує відмову країни від створення власної армії та участі у війнах. На думку прем'єра, Японії необхідно мати армію у зв'язку з нестабільною ситуацією в регіоні. Водночас, Сіндзо Абе заявив, що хоче укласти мирний договір з Росією до кінця свого прем'єрського терміну, який повинен завершитися у 2021 році.

 

Договір про розподіл мігрантів погодили 8 держав ЄС

 

«Президент Франції Емманюель Макрон зазначив у понеділок, що 8 країн-членів Євросоюзу домовилися про розподіл врятованих у Середземному морі мігрантів, але Італія в цьому участь не брала», - йдеться в повідомленні BBC.

Макрон додав також, що ще 6 держав ЄС підтримали в принципі цей французько-німецький план на переговорах у Парижі. Окрім цього, французький президент підкреслив, що зі свого боку не дасть згоди на виділення коштів ЄС країнам, що відмовилися брати участь у розподілі мігрантів.

Слід зазначити, що Італія свідомо відмовилася брати участь у плані розподілу мігрантів, адже проводить останні кілька років послідовну антиімміграційну політику, яскравим виразником якої є глава МВС та віцепрем'єр Італії Маттео Сальвіні.

Тисячі нелегальних мігрантів та біженців намагаються щороку дістатися Європи через Середземне море. Основною відправною точкою для них є Лівія. Дуже часто вони подорожують на старих та переповнених човнах, не пристосованих для транспортування великої кількості людей, а тому стають жертвами морських катастроф.

 

У Сингапурі конфіскували рекордну партію слонових бивнів - майже 9 тонн

 

Сингапурські митники зазначають, що виявлені бивні зрізані з 300 африканських слонів.

«Рекордна партія - 8,8 тонни слонових бивнів - була конфіскована з трьох контейнерів у неділю вночі, це вважається найбільшою конфіскацією у світі за останні роки», - йдеться у повідомленні Straits Times.

Також повідомляються про конфіскацію 11,9 тонни панцирів панголінів.

Самі ж контейнери доправлялися з Демократичної Республіки Конго до В'єтнаму, а в документації була вказано, що всередині міститься «деревина».

Загальна вартість знайденого становить близько 66,2 мільйона доларів.

 

Зімбабве втратило понад $100 мільярдів через санкції

 

Про це заявив міністр закордонних справ Зімбабве Сібусісо Мойо під час слухань у парламенті, - повідомляє Сіньхуа.

За його словами, окрім втрати $42 млрд доходів, Зімбабве також недоотримувало близько $4.5 млрд міжнародної допомоги щороку, починаючи із 2001, коли санкції було запроваджено.

Він додав, що Зімбабве також втратило майже $12 млрд позик МВФ, Світового банку та Африканського банку розвитку, що могли б допомогти розвинути інфраструктуру. Окрім цього, до приватних підприємств країни не надійшло ще $18 млрд кредитів.

«Унаслідок цього ВВП Зімбабве протягом останніх двох десятиріч зменшився на $21 млрд», - сказав Мойо. Водночас, глава МЗС пообіцяв і надалі підтримувати діалог із Західними державами заради нормалізації відносин.

«Уряд продовжує спілкуватися із Заходом, і досі результати були позитивними», - наголосив він.

Мойо закликав США та інші держави скасувати санкції, оскільки необхідність у них зникла.

Санкції було запроваджено через порушення прав людини у країні.

 

Нідерланди та Францію накриє 40-градусна спека

 

Згідно з прогнозами, цей тиждень стане дуже спекотним. Найгарячіше буде в четвер. Стовпчик термометра сягне +39 градусів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Медики радять багато пити, обмежити фізичні навантаження вдень, надавати перевагу натуральному одягу, заздалегідь подбати про кондиціонер, не засмагати у години пік, користуватися сонцезахисним кремом. А ще - не забувати про сусідів, які можуть потребувати допомоги.

У групі ризику перебувають люди похилого віку, діти та ті, хто має хронічні недуги.

Також 40-градусна спека повертається і до Франції. Аномальне тепло протримається не менше, ніж три дні.

Найспекотнішим днем також стане четвер. Синоптики очікують, що буде побито багато температурних рекордів. У Парижі, наприклад, температура підвищиться до 42 градусів.

 

Туреччина посилює охорону кораблів у Середземномор'ї

 

Міністерство оборони Туреччини посилило охорону кораблів, що перебувають у Східному Середземномор'ї та здійснюють там геологічну розвідку.

Про це Міноборони Туреччини повідомляє на своїй сторінці у Тwitter.

«Командування ВМС відповідає за бурові кораблі у Східному Середземномор'ї; з повітря БПЛА AYR BAYRAKTAR TB-2, морські патрульні літаки і морські вертольоти; з води - фрегат, корвет і штурмові судна; підводні човни здійснюють постійне конвоювання», - йдеться у повідомленні.

Як відомо, Туреччина здійснює геологорозвідку покладів нафти та газу в Середземному морі, біля берегів Кіпру, що викликало обурення ЄС. Рада міністрів ЄС із закордонних справ 15 липня прийняла резолюцію у зв'язку з продовженням турецькою владою дій з незаконного буріння шельфу у територіальних водах Кіпру та запровадила обмежувальні заходи проти Туреччини. Але в Анкарі заявили, що не мають наміру відмовлятися від проведення геологорозвідки і захищатимуть як власні права на континентальний шельф у Східному Середземномор'ї, так і права та інтереси турків-кіпріотів на острові Кіпр.

Джонсон стане новим прем’єром Британії

Лукашенко призначив парламентські вибори на листопад

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers