rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Аби серце було здоровим

За даними ВООЗ, серцево-судинні захворювання є основною причиною смертей в Україні та світі. Тютюнопаління, неправильне харчування, відсутність фізичної активності - далеко не повний перелік того, що завдає нищівного удару нашому серцю. Але багатьох проблем можна уникнути, скоригувавши звичний спосіб життя.

 

А своєчасна профілактика допоможе виявити проблему на ранніх стадіях і запобігти серйозним наслідкам. Про головні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань та про те, як зберегти серце здоровим, «ВЗ» розповіла лікар-кардіолог вищої категорії Олександрівської клінічної лікарні Києва Анна Солощенко.

- Серцево-судинні захворювання в українців часто виявляють запізно, - розповідає лікар. - 17 років працюю в інфарктному відділенні і помітила: коли пацієнта привозить «швидка», то в більшості випадків це його перше звернення до лікаря. Якби кожен такий пацієнт звернувся до кардіолога на 10 років раніше й отримав рекомендації з профілактики, то інфаркту могло б і не бути! Те саме стосується інсультів. Експерти ВООЗ підрахували: 2/3 випадків передчасної смерті від серцево-судинних захворювань можна запобігти на етапі, коли ми ще здорові і нас нічого не турбує. Первинна профілактика передбачає усунення факторів ризику, які призводять до катастроф у майбутньому. Передусім - куріння.

- А якщо курити електронні сигарети чи кальян - це теж шкодить серцю?

- Не важливо, як часто чи як багато ви курите. Навіть одна сигарета на тиждень, навіть легка, електронна чи кальян, пошкоджує внутрішню стінку судин і призводить до зростання рівня «поганого» холестерину у крові. Утворюються атеросклеротичні бляшки, які і є причиною інфарктів та інсультів.

Людині, яка не курить, потрібно значно більше часу, щоб «виростити» бляшку, тоді як курець впорається з цим «завданням» за рік-два.

- На що ще слід звернути увагу людям, які не планують найближчим часом померти від інфаркту чи інсульту?

- Підвищення рівня глюкози у крові. Треба припинити зловживати солодощами! У людей із цукровим діабетом або злісних ласунів також пошкоджуються судини, що прискорює прогресування атеросклерозу. Аби не допустити підвищення рівня цукру у крові, вживайте продукти з невисоким глікемічним індексом (в Інтернеті можна знайти їх перелік). Попрощайтеся з тортиками, солодкими газованими напоями, готовою магазинною випічкою. Тортики і випічка, що продаються у супермаркетах, небезпечні ще й тим, що містять трансжири. Важливе значення для запобігання інфарктів та інсультів має артеріальний тиск.

- А якщо він високий, але самопочуття нормальне?

- Не важливо, скільки вам років, відчуваєте підвищення тиску чи, навпаки, прекрасно почуваєтесь навіть при високих показниках. Будь-який показник тиску понад 130/80 мм ртутного стовпчика може призвести до катастрофи! Кожну хвилину, кожну секунду підвищеного тиску в наших судинах відбуваються незворотні зміни. Тому, якщо ваш тонометр хоча б кілька разів на тиждень показує тиск, вищий від 130/80 мм рт. ст., зверніться до досвідченого кардіолога, який підбере вам ліки.

Шкодить серцю і малорухомий спосіб життя. За визначенням ВООЗ, фізична активність менша, ніж 150 хвилин на тиждень, - це і є малорухливий спосіб життя.

Ані хатню роботу, ані пересування офісом до фізичної активності зарахувати не можемо. До мене часто приходять люди, які вважають, що вони - фізично активні, бо тяжко працюють на роботі, мають город, дачу або маленьких діток, за якими треба ходити годинами. Але мушу вас розчарувати. Усе це не входить у 150 необхідних хвилин! Треба йти до спортзалу або на свіже повітря і там займатися. Що вибрати? Вирішувати вам. Немає більш чи менш корисних видів спорту, націлених на профілактику серцево-судинних захворювань. Вибирайте, що більше до душі - кардіонавантаження, силові, аеробіка, велопрогулянки або басейн. Головне - контролювати пульс за допомогою пульсометрів чи фітнес-браслетів. Для цього потрібно знати свій максимально допустимий пульс (220 мінус вік). Але досягати цього максимуму не бажано, бо це призведе до перевантаження серцево-судинної системи. Тренуйтеся у межах від 60 до 85% від вашого максимального пульсу.

Важливо, що ви їсте. Трансжири, солодощі, ковбаси, сосиски, перероблене червоне м'ясо, надлишок жирів тваринного походження, фастфуди, газовані солодкі напої, надлишок солі - ось неповний перелік продуктів, що можуть швидко вкласти на лікарняне ліжко.

- Як харчуватись, щоб серце було здоровим?

- Їжа повинна бути різноманітною, різнокольоровою, смачною. Калорійність повинна відповідати вашому віку, вазі, фізичній активності. Обмежте споживання солі. Усі готові магазинні продукти містять багато солі, хоча ми цього не відчуваємо на смак. Купуйте свіжі продукти, заправляйте їх різноманітними травами та спеціями. Вживайте якомога більше ягід, овочів і злаків. Вибирайте нежирні сорти м'яса (індичку, курку, кролика), але бажано не їсти м'ясо щодня; власного приготування йогурти, кефіри (можна щодня), яйця (бажано перепелині). Їжте морську рибу не рідше, ніж три рази на тиждень.

Співвідношення продуктів тваринного походження, ягід, овочів та злаків повинно бути не більшим, ніж 1 до 3. Наприклад, 100 г запеченого філе індички, тоді як порція салату - не менша, ніж 300 грамів. Надавайте перевагу оливковій і лляній олії, але не більше 1 столової ложки на день. Пам'ятайте, що при термічній обробці рослинні олії перетворюються на шкідливий продукт, тому їх краще додавати до салатів, а не смажити на них.

- А як виявити, що рівень «поганого» холестерину росте? Адже відчути це неможливо, допоки не станеться судинна катастрофа.

- Зробивши ліпідограму. Цей аналіз може показати ризик інфаркту або інсульту за 10 або навіть 20 років.

Ліпідограма складається із загального холестерину і його фракцій, тобто, складових. Серед них одна складова - ліпопротеїди високої міцності. Вони містяться у морській рибі і захищають нас від атеросклерозу. Три інші показники поганого жиру - тригліцериди, ліпопротеїди низької і дуже низької міцності, які потрапляють у наш організм із тваринною їжею. Останній показник - індекс атерогенності - показує співвідношення поганих і хороших складових.

Якщо помітили відхилення від норми у своїй ліпідограмі, обов'яз­ково зверніться до кардіолога. Саме цей лікар надасть рекомендації, як можна знизити показники до безпечних цифр.

У групі ризику також перебувають люди з надлишковою вагою. Важливими для запобігання серцево-судинним захворюванням є два показники - індекс маси тіла та обхват талії. Перший можна розрахувати за формулою: ІМТ = вага (кг)/зріст (м) у квадраті. Наприклад, при вазі 80 кг і зрості 170 см ІМТ = 80/1,7 * 1,7 = 27,7. Обхват талії повинен становити у чоловіків менше, ніж 102 см, у жінок - менше, ніж 85 см. Жир, що локалізується на животі, - це не просто косметичний дефект, а гормонально активна тканина, що збільшує ризик цукрового діабету, інфаркту та інсульту. Саме тому варто його позбутися.

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий Замок»

ВООЗ знайшла небезпечну кількість цукру в дитячому харчуванні

Якщо щитовидна залоза не працює, «лихоманить» весь організм

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers