rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Стара Сіль – королівська провінція біля Самбора

Травою давно заросли старі кам'яні дороги, які колись з'єднували ці «містечка з душею» з центром Європи. Одним з таких місць є селище Стара Сіль, Зальцброк, що на Захід від Самбора. У селищі нема добрих доріг, але є велич старих руїн палаців та костелу, які свідчать про велику історію цього місця.

 

У давнину в містечку почали видобувати сіль, це зробило місто центром економічного життя. Місто Стара Сіль засноване у 1255 році. У 1421 році вже отримало Магдебурзьке право, статус міста з назвою Зальцброк. Відтоді було вільним королівським містом. До середини 19 ст. - один з найважливіших у Галичині центрів солеваріння. В часи середньовіччя y Польщі, на землях Галицького князівства, були королівські шахти, одна з них - у Старій Солі.

У 1794 році цісар Франц ІІ надав Старій Солі права «вільного королівського міста», а також герб із зображенням п'яти дерев'яних бочок зі сіллю (символ місцевого солеваріння) і родового герба колишніх власників містечка Даниловичів - «Сас» (срібна стріла, під якою золотий півмісяць, увінчаний двома шестикутними зірками) на блакитному тлі. У XIX сторіччі м. Стара Сіль вважалося торговим містечком (Marktgemeinde) Старосамбірського (Староміського) повіту Королівства Галичина та Володимирія.

До архітектурних пам'яток належать: дерев'яна церква Воскресіння Господнього 1460 р., мурований костел, православна дерев'яна церква Параскеви П'ятниці 1440 р., храм св. Іллі 1810 р., вілла Анна 1911 р. Церковні хоругви, що походять з церкви Параскеви П'ятниці і датуються дослідниками сакрального мистецтва XVI ст. є найдавнішими зі збережених в Україні. Колись на центральній площі містечка стояла Старосільська ратуша, від якої не залишилось і сліду. Раніше Зальцброк оточували фортечні мури з 8 вежами, які також не збереглись. Є припущення, що дзвіниця мурованого костелу, який сьогодні реставрують і стіни якого сягають 1,5 метра завтовшки, була однією з 8 оборонних веж.

Title  Title

 

Найбільше привертає око Костел Архістратига Михаїла 1660 року. Історія побудови костелу сягає 14 сторіччя. І хоча нині існуючий Михайлівський костел датується 1660 роком, збереглися давніші елементи.

Йдеться йде про каплицю св. Анни, розміщену з північного боку від нави. Під час ремонту 1613 року Єжи Мнішек знайшов на північній стіні каплиці, за вівтарем св. Анни, напис латиною: «Знайте, що нащадок Болеслава святиню цю зводить і в покорі просить, щоб ти мала її в опіці. Року Божого 1365». Це підтверджує версію про будівництво каплиці королем Казимиром Великим після того, коли він захопив Галицькі землі.

Костел до каплиці прибудували пізніше - 1469 року. 1648 року його спалили козаки Богдана Хмельницького. На його місці було зведено новий - мурований, тому історія власне костелу бере відлік з 1660 року. Незвичний для костелів вигляд дзвіниці породив версію, що вона - давня башта оборонного замку, що стояв колись на місці храму. У радянські часи храм було перетворено на комору. Потім там сталася пожежа, яка зруйнувала дах. Надія на порятунок костелу з'явилася лише з візитом 2001 року папи Іоанна Павла ІІ. Нині тривають ремонтні роботи. 

Стара Сіль ховає у собі ще багато таємниць, але їх треба відчути і побачити на власні очі..

 

Джерело: Svitom.info

 

Про що мовчить «Вілла Анна»?

Дорога, якою ніколи не йдеш один. Навіщо франківчанка пройшла по Іспанії 440 км

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers