rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ НАБУ відсудило в прокуратури доступ до телефонів фігурантів оборонного скандалу, але досі не прийшло по них

Солом'янський районний суд Києва задовольнив клопотання детективів НАБУ щодо доступу до мобільних телефонів Віталія Жукова й Андрія Рогози. Однак, через порушення процедури тимчасового доступу досі їх не отримало.

 

Про це повідомляється в сюжеті «Ефект хлопчиків» Лесі Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Детективи просили надати тимчасовий доступ з можливістю вилучення оригіналів речей і документів ГПУ, а саме - семи мобільних телефонів і жорсткого диску, інформації на них та документів, що містять дані з них. З цих телефонів два належали Рогозі, ще один - Жукову. Кому належали решта чотири - невідомо. НАБУ також просило розглядати справу в закритому судовому засіданні й без виклику прокурорів.

Суд задовольнив клопотання детективів частково. Засідання провели в закритому режимі, але прокуратуру на нього викликали. Щодо телефонів і жорсткого диску - суд вирішив надати доступ з можливістю вилучення (копіювання) інформації, що на них міститься, щодо документів - надати доступ з можливістю вилучення копій.

Термін дії ухвали - місяць, тобто право доступу до телефонів у детективів спливає 3 липня. Станом на вихід програми в ефір ухвала виконана не була. Прокуратура відмовила через порушення процедури доступу за судовою ухвалою. Згідно зі ст. 165 КПК, детективи мали пред'явити прокурорам оригінал ухвали і потім ще вручити копію. Замість цього - надіслали поштою і лише копію.

Нагадаємо, після публікації розслідування «Армія. Друзі. Бабки» в лютому-березні цього року НАБУ намагається отримати доступ до мобільних телефонів Жукова і Рогози. Ці телефони містять листування, що можуть стати доказом у справі про розкрадання коштів при закупівлі запчастин у ДК «Укроборонпром». Наразі ці телефони перебувають у ГВП ГПУ, яка їх і вилучила у вказаних осіб ще в 2017 році, під час розслідування іншої справи, і долучила до власного провадження про ухилення від податків.

Спершу НАБУ просило прокуратуру ознайомитися з матеріалами їхнього слідства через запит. Однак на ознайомлення прокурори надали 300 сторінок матеріалів - без самих телефонів. Це пояснили тим, що мобільні термінали на той момент перебували на експертизі. У зв'язку з тим, що прокуратура ніяк не надавала телефони НАБУ, - бюро і звернулося до суду.

Через тиждень після того, коли суд задовольнив клопотання НАБУ, Головний військовий прокурор Анатолій Матіос опублікував відеоблог, в якому звинуватив детективів у «процесуальній безграмотності» та пообіцяв опублікувати запис цього судового засідання, в якому нібито зафіксовані факти непрофесійності детективів НАБУ. Обіцяні записи Матіос за три тижні так і не опублікував, на офіційний запит журналістів із прокуратури відповіли відпискою.

Разом з тим, за даними програми, клопотання детективів у суд містило дивні додатки. Наприклад, допит одним детективом НАБУ - іншого детектива НАБУ, в якому останній коротко переказує суть програми «Наші гроші», при цьому допит проведено в якомусь старому провадженні, відмінному від того, яке було зареєстроване в лютому цього року за матеріалами програми, переказаної детективом.

 

Джерело: Bihus.info

 

Фірма Смешка володіє базою відпочинку на узбережжі моря і платить копійки за землю

Директор ДБР під час Революції судився з місцевими радами через Євромайдан

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers