rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Равликів теж тримають на дієті, бо помруть від «ожиріння»

Програмісти з Рівного розводять молюсків. Поки що працюють лише на експорт.

 

ІТ-спеціаліст із Рівного Роман Денькович разом з колегою Дмитром заснували у селі Привільне, Дубненського району, що на Рівненщині, равликову ферму. Тут вирощують два види молюсків - середземноморських та африканських.

Чоловіки розповідають, що довго шукали справу, яка б не лише приносила прибуток, а й була цікавою. Оскільки равликовий бізнес на Рівненщині, як і в Україні загалом, лише набирає популярності, вирішили й собі збудувати молюскову ферму.

Новоспечені бізнесмени кажуть, що багато вчаться. Проте, вже мають безліч ідей. У найближчих планах - запрошувати на ферму туристів, влаштовувати дегустації готової продукції.

- Вирощування равликів - процес тривалий і складний. Взимку у тварин починається інкубаційний період, який триває аж до травня. У спеціальному приміщенні молюски відкладають ікру, яку кладемо в інкубатор і чекаємо, доки вилупляться равличенята, - ділиться секретами Роман. - Тих, що вилупилися раніше, забираємо в теплицю, а щойно потепліє - молоде поголів'я випускаємо у поле.

Цікаво, що равлики відкладають ікру лише вночі та закопують її в ґрунт. Ці молюски - гермафродити, тож після спарювання вагітніють обидві особини, кожна з яких відкладає близько 200 ікринок. Після цього фермери збирають ікру і відправляють на інкубацію. Якщо вчасно не забрати «дитинчат», які вилупилися, вони починають їсти кокони інших.

- Равлики невибагливі, проте роботи біля них вистачає. Харчуються молюски рослиною перко - це гібрид капусти та рапсу, який вивели спеціально для них. Трохи годуємо комбікормом. Важливо не перегодовувати живність, бо тоді тіло стане більшим за мушлю й вони помруть, - додає Роман Денькович. - Молюсків експортуємо в Європу, місцеві фермери не встигають за попитом. Відправляємо товар живим. Перед відправкою равликів охолоджуємо, щоб вони впали у сплячку, фасуємо у сітки. В Європі равлики - справжній делікатес, такі страви в ресторанах коштують недешево. Також слимаків використовують у косметології. Креми та маски зі слизу равликів сприяють відновленню шкіри.

 

Автор: Марія Мартинюк

Джерело: «Високий Замок»

 

Де селити гостей: проблеми і перспективи готельного бізнесу біля моря в Україні

Шабо – колонія швейцарських виноробів, єдина в історії цієї країни

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers