rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Перший день на морі? Не тягніть дитину на пляж!
Плануєте відпустку з дітьми? Кон’юнктивіт, розлади травлення, захитування – подібних «сюрпризів» під час подорожі може виникнути чимало.

Ось чому без аптечки з дому – ні ногою! «Перше, про що повинні подбати дорослі, – безпека дитини. Часто неприємних несподіванок не вдається уникнути саме через нашу банальну неуважність», – каже лікар-педіатр Марія Сінкевич.
 – Батьки вперше вирішили взяти дитину зі собою. Який відпочинок вибрати: біля моря чи у горах, наприклад?
– До подорожей дитину слід привчати поступово, особливо, якщо це мала дитина, – починати з коротких мандрівок, скажімо, спершу поїхати на дачу чи у село до родичів, і вже потім пробувати долати більші дистанції. Важливо уникати різких перепадів температур і таких небезпек, як гострі корали чи урвища, територій, які можуть бути небезпечними для дитини.
– Як полегшити акліматизацію?
– Повна акліматизація відбудеться не раніше, ніж за 21 день. Зрозуміло, що не завжди відпочинок може стільки тривати, тому важливо вибрати країну з близьким до нас кліматом. І якщо, наприклад, у дитини алергія на цвітіння рослин, то не подорожувати по місцевостях, для яких характерні такі цвітіння. Після приїзду не ведіть дитину одразу на пляж. Перший день відпочинку повинен бути максимально спокійним.
– Якому транспорту радили б надати перевагу?
– Найкомфортніший — автомобіль, який дає можливість чітко спланувати поїздку та зупинки під час неї. Зручне дитяче автокрісло є комфортним для тривалих подорожей. Можна у будь-який час вийти з авто та прогулятися. Автобус є незручним видом транспорту, оскільки існує велика ймовірність захитування і створення дискомфорту для інших пасажирів, якщо дитина почне плакати, вередувати. Але якщо все-таки вирішили подорожувати автобусом, вибирайте місце у передній частині салону. Бажано, щоб час поїздки збігався з періодом сну дитини. Потяг більш комфортніший, ніж автобус, але для комфорту дитини найкращим варіантом буде повністю викупити купе. Літаком рекомендую літати не раніше, ніж від шестимісячного віку (через сухе повітря і скупчення пасажирів). Але якщо виникне така потреба, то переліт не повинен тривати довше, ніж чотири з половиною години. Вибирайте рейси без пересадок. Перед початком польоту і при посадці дайте дитині пити, а якщо дитина на грудному вигодовуванні, погодуйте її, щоб уникнути перепадів тиску і закладання вух.
– Що робити, якщо дитину захитало?
– Поспостерігайте за нею. Холодний піт, втрата апетиту – ознаки, які з’являються швидше за блювоту. У літаку сідайте ближче до ілюмінатора. Якщо їдете автобусом, покажіть об’єкт на горизонті, аби стежила за ним, – це зменшує навантаження на головний мозок. Необхідно забезпечувати приплив холодного повітря (бажано, щоб був увімкнений кондиціонер або привідчинене з одного боку вікно). Відволікайте малюка іграми, заспівайте пісеньку – головне, щоб дитина не акцентувала увагу на тому, що відбувається довкола. Перед будь-якою мандрівкою не завадить проконсультуватися з педіатром. Лікар порадить спеціальні препарати, які зменшать нудоту. Про всяк випадок тримайте під рукою поліетиленовий пакет, серветки і змінний одяг.
– Чи можна їсти у дорозі, і якщо так, то що?
– Голод посилює захитування, тому перед дорогою слід поїсти – навіть якщо дитина не виявляє особливого бажання. Але їжі має бути небагато, і вона має бути легкою. Обов’язково візьміть зі собою воду, щоб дитина могла помити руки. Користуватися краще одноразовим посудом. З їжі надавайте перевагу снекам, галетному печиву. Не їжте шкідливу їжу (особливо фаст-фуд), аби дитині теж не хотілось. Для малюків підійде суміш – її легко приготувати у дорозі.
Що необхідно покласти в аптечку?
– Судинозвужувальні краплі у ніс (віброцил, отривін, називін);
– сольові краплі/спрей для дітей, старших одного року, у ніс – 0,9% натрію хлориду, тобто солі (аквамаріс, х’юмер, пшик, атомер);
– жарознижувальне, знеболювальні сиропи, свічки (парацетамол, панадол baby, ефералган, ібупрофен);
– антисептик для рук (у гелі);
– льодяники кислого смаку – для розсмоктування при захитуванні (у літак);
– розчини від блювання (біогая протектіс ОРС);
– від діареї (гідрасек – утримує воду в організмі), ентерол, сорбенти (такі, як смекта);
– від кишкових колік та здуття (еспумізан, інфакол);
– від печії (фосфалюгель); юнорм або Домрид сироп (протиблювотний засіб, який можна дати випити при невпинному блюванні строго один раз, а далі багато відпоювати);
– льодяники і спрей від болю у горлі (тантумверде, т-септфортеза, стрепсілс);
– засоби від алергії (сироп еріус, краплі алерзин, феністил);
– від укусів бджіл і комах, опіках (феністил гель, псилобальзам, адвант – мазь),
– при висипаннях на шкірі (гель або лосьйон з каламіном);
– антисептик у спреї (октенісепт, хлоргексидин, мірамістин);
– очні краплі (тобрадексокомістін);
– вушні краплі (отипакс) при болю у вусі;
– на випадок сильної алергічної реакції із ризиком задухи (свічки ректодельт 100);
– термометр електронний, одноразовий шприц без голки, пластир, ватні диски, ватні палички, бинт, сонцезахисний дитячий крем із фільтром SPF 50, засіб від укусів комарів та інших комах (дитячий).

Розмовляла Христина Клекіт
Джерело: «Високий Замок»

Молоко й ківі – від високого тиску: змінюючи харчування, тиск можна знизити навіть на 14 пунктів

Аденоїди. Видаляти чи лікувати?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers