rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Молоко й ківі – від високого тиску: змінюючи харчування, тиск можна знизити навіть на 14 пунктів
Турбує підвищений артеріальний тиск? Якщо у вас ще не діагностували артеріальну гіпертензію (у такому випадку треба застосовувати ліки, рекомендовані лікарем), достатньо буде внести незначні зміни у своє щоденне меню.

Його основу повинні становити продукти з цілого зерна, фрукти, овочі та молочні продукти. «У такий спосіб можна знизити кров’яний тиск навіть на 14 пунктів. Особливо ефективною буде ця дієта, якщо у ній не буде насичених жирів і холестерину», – наголошують експерти порталу WikiHow.
Зміна харчових звичок є першим кроком до зниження артеріального тиску. Ефект від цього може бути поступовим, якщо, крім цього, більше нічого не робитимете. Однак якщо долучити до цього фізичну активність, та й загалом змінити стиль життя, тиск нормалізується значно швидше. Після того, коли досягнете оптимальних показників, можете дозволити собі час від часу з’їсти цукерку чи тістечко. Однак, намагайтеся харчуватися правильно, аби не допустити нового стрибка тиску.

Зведіть до мінімуму споживання солі

Натрій є ворогом нормального артеріального тиску, тож навіть незначне зменшення його споживання допоможе знизити тиск на 2-8 мм ртутного стовпчика. Медики не радять споживати більше, ніж 2300 мг солі на день. А якщо вам 51 рік і більше, або у вас є супутні захворювання, які сприяють підвищенню артеріального тиску, споживайте, максимум, 1500 мг солі на добу.
Перевіряйте етикетки бакалійних товарів, оскільки ті можуть містити велику кількість солі. Якщо хочете покращити смак своїх страв, це можна зробити безпечним для здоров’я способом – за допомогою трав і приправ, які, до речі, самі по собі можуть знижувати кров’яний тиск. Каєнський перець розширює судини і покращує кровотік. Куркума знижує загальне запалення в організмі, тим самим покращуючи роботу серцево-судинної системи, а це дає, зокрема, і зниження кров’яного тиску. Часник знижує не тільки рівень артеріального тиску, а й рівень холестерину.

Обмежте споживання алкоголю, а краще взагалі відмовтеся від нього

У малих дозах алкоголь може сприяти зниженню артеріального тиску. Однак, позитивний ефект зникає вже після другої чарки. У великій кількості алкоголь стає причиною підвищення тиску.
Чоловікам та жінкам віком від 65 років допускається споживання одного келиха вина чи іншого напою з таким самим вмістом алкоголю протягом дня. Дорослі віком до 65 років можуть випивати до двох келихів на день. Якщо вимірювати у мілілітрах, то допускається випити, максимум, 355 мл пива, 148 мл вина або 45 мл 40% лікеру.
У випадку помірного споживання, вино чи інші алкогольні напої можуть знизити кров’яний тиск на 2-4 мм рт. ст. Слід звернути увагу, що це стосується людей, які час від часу споживають алкоголь. Якщо людина узагалі не п’є – ефект може бути незначним або навіть ризикованим.
Значне споживання алкоголю може знизити ефективність антигіпертензивних засобів. Якщо вам складно дотримуватися рекомендованих лімітів споживання, найкраще взагалі відмовитися від спиртного – серце вам лише подякує.

Пийте молоко

Воно містить велику кількість калію і кальцію. Обидва ці мінерали сприяють зниженню артеріального тиску. Молоко також збагачене вітаміном D, який є корисним для здоров’я серцево-судинної системи.
Проконсультуйтеся з лікарем щодо того, молоко якої жирності підійде саме вам. Жирне молоко краще знижує артеріальний тиск, ніж знежирене чи з низьким вмістом жиру, однак існують певні ризики. Жирне містить пальмітинову кислоту, яка, згідно з дослідженнями, може блокувати внутрішні імпульси, відповідальні за розслаблення кровоносних судин, внаслідок чого ваші судини залишаються звуженими, а кров’яний тиск – підвищеним.

Пийте чай з гібіскуса

Трав’яні чаї, які містять гібіскус, можуть швидко знижувати артеріальний тиск, якщо випивати їх по три горнятка на день. Настоюйте чай протягом 6 хвилин, перед тим як пити його у холодному чи гарячому вигляді. Якщо не застосовуватимете жодних інших методів зниження артеріального тиску, зможете знизити свій систолічний тиск за 6 тижнів аж на 7 пунктів.
Гібіскусний чай містить антоціан та інші антиоксиданти, які зміцнюють кровоносні судини, не дозволяють їм звужуватися і тим самим не допускають підвищення артеріального тиску. Якщо застосовуєте ліки, які знижують холестерин, перед вживанням гібіскусного чаю проконсультуйтеся з лікарем.

Пийте сік із журавлини

Склянка журавлинного соку знижує артеріальний тиск так само ефективно, як келих червоного вина. Сік із журавлини містить антиоксиданти – проантоціаніни. Ці речовини обмежують продукування організмом ET-1 – сполуки, яка звужує кровоносні судини і підвищує артеріальний тиск.

Їжте овочі та фрукти, які сприяють зниженню артеріального тиску

Наприклад, надзвичайно корисним фруктом для серцево-судинної системи є ківі. Дослідження, проведені Американською асоціацією серця (The American Heart Association), виявили, що споживання трьох ківі на день протягом восьми тижнів може суттєво знизити показник систолічного кров’яного тиску. Ківі є джерелом антиоксиданту – лютеїну.
Ще одним незамінним продуктом для здоров’я судин є кавун. Ця ягода містить клітковину, лікопен, вітамін А та калій, які є помічними у зниженні артеріального тиску. Кавун також багатий на амінокислоти L-Citrulline/L-arginine, які також сприяють нормалізації кров’яного тиску.
Рекомендується включити у раціон інші овочі та фрукти з вмістом калію. Науковці стверджують, що калій є невід’ємним елементом будь-якої дієти, спрямованої на зниження артеріального тиску. Хорошим джерелом калію є горох, банани, картопля, помідори, апельсиновий сік, бобові та родзинки.

Їжте сир тофу й соєві продукти

Вони містять ізофлавони – речовини, що можуть ефективно знижувати артеріальний тиск. Під час дослідження, проведеного 2012 року, вчені виявили, що присутність ізофлавонів у раціоні сприяє зниженню тиску на 5,5 пункта. Зелений чай і арахіс також містять достатню кількість цих речовин.

Їжте чорний шоколад

Цей продукт збагачений флавонолами – корисними речовинами, які сприяють розширенню судин, тим самим знижуючи артеріальний тиск. Однак, на суттєві результати можуть розраховувати лише ті люди, тиск яких підвищений не набагато.

Додавайте до страв перець чилі

Капсаїцин, гострий компонент перцю чилі, сприяє зниженню артеріального тиску.

Автор: Андрій Гелий
Джерело: «Високий Замок»

Перший день на морі? Не тягніть дитину на пляж!

Аденоїди. Видаляти чи лікувати?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers