rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ «Благодійні» гроші тютюнових магнатів тхнуть, або Чому деякі українські громадські організації приховують джерела свого фінансування?
Щороку куріння вбиває 85 тисяч українців. Це – дані міжнародного дослідження, проведеного за методикою авторитетних американських медичних статистиків та епідеміологів.

Я не маю наміру зараз обговорювати методику дослідження, точність цифр у ньому, частку вини кожної з чотирьох тютюнових компаній, які виробляють і збувають в Україні сигарети.
Паління точно вбиває. Воно вбило мого діда, Федосія Тимофійовича. Він вижив у Другій світовій, яку відслужив від дзвінка до дзвінка. Він – єдиний вцілів після прямого влучання снаряда у баржу, яка перевозила солдатів на інший берег Волги у Сталінграді. Він не втопився у зимовій волзькій воді. Але програв маленькій коробочці «Біломорканалу». Рак легень, і смерть у 62 роки. За сучасними міжнародними стандартами, це – «середній вік» (35-69 років) – найпродуктивніший період у житті людини...
Для мене очевидно: гроші, зароблені на тютюні – брудні гроші. Вони смердять хворобами і смертю. Скористатися цими грішми – це те саме, що скористатися грошима наркодилерів або торговців зброєю. Але ціла купа моїх співгромадян такі гроші бере, прикриваючись благородними намірами підняти на вищій рівень медичне обслуговування та взагалі життя селян і переселенців із Криму та Донбасу; досягти рівних прав для жінок; покращити умови навчання у школах. Про це свідчать, зокрема, дані зі сайта одного з найбільших світових виробників тютюнової продукції – Philip Morris International (PMI). Протягом 2014-2016 років чотири українських благодійних фонди та громадські об’єднання отримали в межах програми корпоративної соціальної відповідальності PMI фінансову допомогу розміром 1,229 млн дол. США.
Хтось може спробує виправдати таку нерозбірливість у виборі грантодавця приказкою: «З поганої вівці – хоч шерсті жмут». Тоді нагадаю іншу: «Хто платить, той і замовляє музику». Переконайтеся самі.
Громадська організація «Міжнародний центр перспективних досліджень» (МЦПД), яка впродовж 2014-2016 років отримала від PMI 350 тисяч доларів на забезпечення ґендерної рівності. Але при цьому активно брала участь у обговорені тютюнової політики в Україні – подивіться в Інтернеті їхні публікації: аналіз законопроектів у сфері тютюнопаління, впливу електронних цигарок на здоров’я людей. А ще – про нездоровий спосіб життя та шкідливі звички. Виходить, отримання коштів від тютюнової компанії ніяк не завадило хлопцям і дівчатам з МЦПД мати критичний погляд на тютюнову продукцію? Якби ж то, диявол, як завжди – в деталях. І співзасновник МЦПД Сергій Кіщенко, і інші його колеги виступали з критикою прогресивного законопроекту № 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» у виданні «Апостроф».
Благодійний фонд «Здоров’я для всіх» (очільник – Сергій Шевчук), який отримав від PMI 375 тис. доларів. На «підтримку соціальних та медичних закладів у сільській місцевості». Вочевидь, для того, щоб забезпечити ці ж заклади якісною настінною агітацією на тему здоров’я, фонд ще наприкінці 2002 року для всіх 22 тисяч шкіл України випустив плакат проти підліткового куріння. Ура? Якби ж то. Будь-який піарник вам скаже, що не має значення, в якому контексті згадано товар або послугу. Тим більше, якщо це стосується сигарет або алкоголю. Сам факт згадки (головне гасло плаката: «Вибирай сам – бути здоровим чи курити») буде провокувати залежну людину (а курці і пияки – люди однозначно залежні) задовольнити свою залежність – закурити у нашому випадку. Випуск плакату профінансувала – вгадайте хто? – компанія «Філіп Морріс».
У червні 2005 року керівник «Здоров’я для усіх» Сергій Шевчук, який був на той час державним секретарем МОЗ, особисто прийшов на засідання Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я, на якому готувався до другого читання законопроект «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їхнього шкідливого впливу на здоров’я населення», і намагався домогтися послаблення цього закону. У вересні 2005 року під час обговорення у сесійній залі ВРУ намагався не допустити ухвалення Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їхнього шкідливого впливу на здоров’я населення» під приводом того, що спочатку треба ратифікувати Рамкову Конвенцію. 2006 року вніс і провів законопроект № 3425, який суттєво послабив Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їхнього шкідливого впливу на здоров’я населення».
Тож, схоже на те, що грант для «Здоров’я для усіх» – це персональна подяка Шевчуку за лобізм на користь тютюнових магнатів. Про це свідчить і моніторинг, який провели ГО «Антикорупційний штаб» і ГО «Життя». «Ми спробували отримати звіти цього БФ, – каже Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб», – але запити наші повернулись через закінчення терміну зберігання на пошті. Офіційний телефон «Здоров’я для всіх» не працював. За мобільним, який оприлюднений на сайті, підняв слухавку чоловік, який розповів про успішну діяльність фонду та реалізацію проектів і пообіцяв надіслати звіти, але ми їх так і не отримали».
З часом на сайті фонду «Здоров’я для всіх» усе ж з’явились фото про реалізацію проектів 2017 року, але винятково на Харківщині – і без згадки про джерело коштів. Не хочуть привертати увагу? Мабуть, адже того ж року «Здоров’я для всіх» разом з ГО «Українське товариство економічних свобод» та БФ «Рівність і взаємоповага» отримали від тютюнового гіганта ще 371 тис. доларів.
Вочевидь, соромиться джерела свого фінансування й інший одержувач коштів від тютюнової компанії – благодійний фонд «Я вірю в Україну» (отримав від PMI 300 тис. дол. на програму для забезпечення всеосяжного доступу до оцінки кар’єри, навчання та інструктажу для внутрішньо переміщених осіб). Понад те, схоже, що це – нереальний БФ, пошту фонду ніхто не отримує і рекомендовані листи повертаються. Телефони не відповідають. Коли ж розслідувачі з «Життя» таки знайшли телефон працівника з фінансового відділу і додзвонилися до неї, то почули, що сайт БФ вже давно ніхто не оновляє, більшість працівників працюють дистанційно. Звіти? Так, пишуться, але надсилаються лише донорам. Згодом інформацію про використання доходів (прибутків) з цієї неприбуткової організації таки вдалося отримати, але перевірка цих даних ще попереду.
2017 року перелік отримувачів коштів від Philip Morris International став ще цікавішим. Вперше кошти отримало ГО «Українське товариство економічних свобод» (УТЕС): 150 тис дол. на «програму заохочення залучення молоді до громадянського суспільства». Засновниками «УТЕС» є Фурса Сергій, Якобчук Михайло та Заблоцький Мар’ян. Останній – автор багатьох публікацій, які стосуються тютюнової індустрії: акцизів, дефіциту цигарок та профільних законопроектів. Тлумачить усі закони і факти, звичайно ж, на користь тютюнових магнатів. За сумісництвом пан Заблоцький очолює Громадську раду при комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики. Той комітет, через який проходять надважливі для тютюнової індустрії законопроекти.
Благодійний фонд «Рівність і взаємоповага» теж вперше отримав 100 тис. дол. на «посилення ролі жінок у регіональних радах громад для просування їхньої лідерства на місцевому рівні». Створено фонд лише 2016 року, і за рік вже отримали чималий грант. Телефон благодійного фонду, вказаний на сайті, збігається з номером для набору працівників у... «Міжнародний центр перспективних досліджень»! Той самий, що вже був реципієнтом «Філіпа Морріса» раніше. А тут ще й активне просування новини «Рівності і взаємоповаги» на сайті «Апостроф», який належить МЦПД... 2018-го «Рівність і взаємоповага» отримує ще 103 тисячі на продовження усе тої ж роботи.
Добре подружилися з тютюновою компанією 2018-го і вже згадані «Здоров’я для всіх» (майже 175 тисяч доларів) та «Українське товариство економічних свобод» (113 тисяч доларів).
Для чого, скажете ви, колупатися у фінансових звітах громадських організацій та благодійних фондів? Для чого нервувати з приводу їхніх спроб приховати отримання та використання коштів, отриманих від «Філіпа Моріса» та інших подібних компаній?
Для того, щоб не допускати прихованої пропаганди тютюнокуріння. Не допускати лобізму, не допускати поширення тютюнової залежності. Недарма приховувати подібну інформацію забороняє стаття 5.3 Рамковій конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну: «Сторони, які мають справу з тютюновою промисловістю або тими, хто займається просуванням її інтересів, повинні дотримуватись принципів підзвітності та прозорості». Також Конвенція закликає Сторони захистити політику охорони здоров’я від впливу комерційних та інших корпоративних інтересів тютюнової промисловості.
Будь-яка фінансова допомога для українських благодійних фондів та громадських об’єднань від тютюнових виробників може розцінюватись як спонсорство, яке заборонено відповідно до українського законодавства. Адже, згідно з частиною другою статті 16 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їхнього шкідливого впливу на здоров’я населення», заборонено спонсорство тютюну, зокрема, надання виробниками тютюнових виробів або пов’язаними з ними організаціями фінансової або іншої підтримки. Також забороняється підтримувати заходи, діяльності, окремим особам або групам, зокрема, політичним партіям або діячам, спортсменам або спортивним командам, артистам або артистичним групам, навчальним закладам усіх форм власності.
На жаль, покарання за порушення цих заборон не передбачене. Ще одна незакрита дірка у законодавстві, яку треба латати. Вже, мабуть новому парламенту. Але готувати законопроект і збирати однодумців для написання та лобіювання такого закону потрібно вже зараз.

Автор: Олег Листопад
Джерело: «День»

В Україні гостро стоїть проблема доступу до ліків людей з інтелектуальними порушеннями

Хто захистить Дністер від нових ГЕС?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers