rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Інвестори вкладуть $430 мільйонів у розвідку нафтогазових надр України
Нафтогазові компанії, що перемогли у конкурсах на укладання угод з розподілу продукції, протягом 5 років інвестують понад 430 млн доларів у розвідку нафтогазових надр.

Про це написав у Facebook виконавчий директор Асоціації газовидобувних підприємств Роман Опімах.
«Наймасштабніший в історії України конкурс з надання у користування нафтогазоносних надр відбувся, переможці справедливо встановлені – прийнято рекомендації урядової комісії», – написав Опімах.
За його словами, переможцями було вибрано 7 підприємств: АТ «Укргазвидобування» – по двох лотах (Бузівська, Берестянська площі), також кращими було визнано ще дві її спільні заявки з канадською Vermilion Energy (Балаклійська, Іванківська площі), американська Aspect Energy виграла конкурс по Варвинській ділянці, чотири відомі вітчизняні газовидобувачі Гео Альянс, Укрнафтобуріння, ДТЕК та Західнадрасервіс здобули перемоги у конкурсах по Софіївській, Русанівській, Зінківській та Угнівській ділянках відповідно.
«З моменту укладання угоди з урядом, нафтогазові компанії зобов’язуються протягом 5 років інвестувати понад 430 млн доларів у проведення сейсмічних робіт (зокрема, 3D на площі 3,7 тис. кВ. км) та пробурити 39 розвідувальних свердловин, паралельно працюючи над відновленням законсервованих об‘єктів для якнайшвидшого отримання газу», – розповів Опімах.
Він пояснив, що, крім сплати ресурсної ренти (яка становить 1,25 та 2% для газу та рідких вуглеводнів, відповідно), компанії також передаватимуть частину видобутої продукції на користь держави.
«Так, частка компенсаційної продукції для покриття витрат інвестором становитиме 64-70%, а частка держави у решті прибуткової продукції коливається від 12% до 35% та, майже за всіх випадків, збільшуватиметься на користь держбюджету, коли проект досягатиме точок окупності (R-factor)», – зазначив Опімах.
Він додав, що уряд має до двох місяців для розгляду рекомендацій міжвідомчої комісії та затвердження переможців конкурсів. Коли це станеться, розпочнеться етап складання та погодження самої угоди з державою та місцевою громадою, на що передбачено термін – до одного року.
Як повідомлялося, у лютому розпочалися конкурси з укладання угод про розподіл продукції на дев’яти нафтогазових ділянках на суходолі загальною площею 11,4 тис. кВ. км. У результаті, було подано 23 заявки від 14 компаній, 4 з яких – іноземні претенденти.
Зазначимо також, що АТ «Укргазвидобування» у червні відкрило два нові родовища – газоконденсатне у Полтавській і нафтове – у Харківській областях.
Про це повідомляє Укргазвидобування у Facebook.
«Завершили спекотний червень відкриттям двох нових родовищ! Газоконденсатне родовище у Полтавській області, ресурсна база якого за попередніми оцінками становить понад 2,7 млрд м куб. природного газу. Нафтове родовище у Харківській області, за попередніми оцінками ресурсами нафти складають 130 тис. т», – йдеться у повідомленні.
В УГВ зазначили, що компанія продовжує активні геологорозвідувальні роботи на отриманих ділянках. Попереду отримання дозвільних документів та початок робіт на 13 нових ділянках, які компанія придбала під час трьох раундів електронних аукціонів.
Зазначимо, що 18 червня відбувся третій нафтогазовий аукціон Держгеонадр через Prozorro. Лідером торгів стало АТ «Укргазвидобування» (100% державної НАК «Нафтогаз України»), яке виграло сім з дев’яти лотів вартістю близько 90 млн грн. Ще двоє торгів скасували через брак учасників.

Вклали мільярди – заробили копійку

Український агроекспорт: що продаємо та хто купує

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers