rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ Українсько-турецький бойовий модуль «Serdar» успішно пройшов випробування

Українсько-турецький бойовий модуль «Serdar» успішно пройшов випробування

 

Спільна українсько-турецька розробка бойовий модуль «Serdar» успішно пройшов вогневі випробування та готовий до серійного постачання іноземним замовникам.

Про це повідомляє прес-служба «Укр­обо­рон­прома».

«В Україні завершилися кваліфікаційні випробування першого українсько-турецького бойового модуля «Serdar», що створений на замовлення третіх країн. Відтепер спільна розробка турецької компанії «Aselsan» та підприємств ДК «Укроборонпром» ДККБ «Луч» та «Спецтехноекспорт» готова до серійного постачання у рамках чинного контракту з іноземним замовником», - йдеться у повідомленні.

В «Укроборонпромі» очікують, що надалі новою системою зацікавляться оборонні відомства України та Туреччини.

Як зазначається, турецька компанія виступила розробником та інтегратором бойового модуля, зокрема, систем стабілізації та дистанційного керування вогнем, систем захоплення та супроводу цілей, денного та нічного каналів спостереження. Своєю чергою, «Спецтехноекспорт» забезпечує постачання керованих ракет, що розроблені та виробляються «ДККБ «Луч», та систем наведення і керування до них.

«Serdar» - це універсальна дистанційно керована та стабілізована система озброєння, яка забезпечує високу ефективність оборонних та наступальних операцій проти наземних цілей вдень та вночі, за будь-яких погодних умов. Основним озброєнням бойового модуля є мобільна версія високоточного протитанкового комплексу «Скіф» із двома (в окремих версіях - чотирма) пусковими пристроями для ракет РК-2С калібру 130 мм, які здатні знищувати ціль на відстані 5 км та пробивати броню товщиною 800 мм за динамічним захистом. Система озброєння також обладнана двома кулеметами калібру 12,7 мм та 7,62 мм.

Завдяки малій вазі бойовий модуль може бути інтегрований у різні типи бойових транспортних засобів, значно підвищуючи їхню боєздатність. Нова система управління вогнем дозволяє з високою точністю виконувати всі бойові завдання зсередини транспортного засобу, - розповіли в «Укроборонпромі».

У концерні також наголосили, що цей проект є першим прикладом спільного просування українсько-турецьких оборонних продуктів на ринках третіх країн.

 

Країни G20 домовилися про використання штучного інтелекту

 

Розробники та користувачі технологій ШІ мають поважати права людини і демократичні цінності, а самі системи мають бути надійними. Ці принципи закріпили міністри країн G20.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

«Країни «великої двадцятки» вперше домовилися про засади поводження зі штучним інтелектом (ШІ). Вони прописані у спільній заяві, опублікованій у суботу, 8 червня, за підсумками зустрічі міністрів економіки держав G20 в японському місті Цукуба», - йдеться у повідомленні.

У документі зазначається, що розробники і користувачі технологій ШІ «мають поважати основні юридичні принципи, права людини і демократичні цінності». Для підвищення довіри до технологій ШІ і повної реалізації їхнього потенціалу необхідно, щоб у центрі використання штучного інтелекту стояла людина, - йдеться далі.

Інший принцип свідчить про те, що системи ШІ мають бути «стійкими, захищеними й надійними» протягом усього періоду їхнього використання і не мають нести із собою «жодних неприйнятних ризиків».

22 травня принципи поводження із ШІ зафіксувала також Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), яка об'єднує 36 економічно розвинених країн світу, спільно зі ще 6 державами - Аргентиною, Бразилією, Коста-Рікою, Колумбією, Перу і Румунією. В ОЕСР зазначили, зокрема, про необхідність прозоро проводити розробки у сфері ШІ і постачати такі системи відповідним маркуванням.

Міністри фінансів і глави центральних банків країн Великої двадцятки проводять у неділю другий день переговорів. У перший день переговорів у суботу учасники обговорили стан і перспективи розвитку глобальної економіки. Країна, яка головує на цій зустрічі, - Японія.

 

Amazon незабаром доправлятиме пакунки безпілотниками

 

Американська компанія Amazon протягом наступних кількох місяців презентує безпілотні дрони, які зможуть доправляти клієнтам пакунки менше, ніж за 30 хвилин.

Про це повідомляє Independent.

«Amazon протягом наступних місяців презентує безпілотні дрони, які зможуть доправляти клієнтам пакунки за 30 хвилин або менший час», - йдеться у повідомленні. Водночас, у компанії не вказали на конкретну дату початку роботи таких дронів.

В Amazon запевнили, що дрони матимуть спеціальні сенсори, які розпізнаватимуть людей та сторонні предмети для уникнення зіткнень.

За словами голови відділу з рітейлу Джеффа Вілке, самі дрони будуть електричними і зможуть доправляти пакунки до 2,3 кг на відстані до 24 км.

Зазначається, що Amazon роками працює над постачанням пакунків дронами. Так, у 2013 році засновник і директор компанії Джеф Безос заявив, що протягом п'яти років це стане можливим.

 

Facebook заборонив встановлювати свої додатки на смартфонах Huawei

 

Компанія Facebook заборонила попередньо встановлювати свої додатки на смартфонах виробництва китайської компанії Huawei. Про це повідомляє The Verge.

«Facebook не дозволятиме Huawei попередньо встановлювати свої додатки на їхніх смартфонах», - йдеться у повідомленні.

Власники смартфонів від Huawei все ще зможуть встановлювати й користуватися додатками Facebook, WhatsApp і Instagram та й надалі отримуватимуть оновлення через магазин Play Store. Проте на нових телефонах цієї компанії більше ці додатки не встановлюватимуться.

Водночас, зазначається, що у нових смартфонах Huawei усе ще будуть попередньо встановлені додатки від Google.

Як повідомлялося, 17 травня Міністерство торгівлі США оголосило про намір внести Huawei до «чорного списку» через загрозу національній безпеці. Компанію звинувачують, зокрема, у викраденні технологій, шпигунстві та продажу американських комплектуючих до Ірану всупереч санкціям проти цієї країни. Дії американської влади призвели до того, що багато IT-компанії припинили співпрацю з китайським концерном.

 

Китай уперше запустив у космос ракету зі супутниками з моря

 

У Китаї вперше запустили у космос ракету-носія зі супутниками з платформи у Жовтому морі.

Про це повідомляє китайське інформаційне державне агентство Сіньхуа.

«Китай у середу успішно запустив у космос ракету з мобільної платформи у Жовтому морі в провінції Шаньдун із двома технологічними випробовувальними супутниками й п'ятьма комерційними супутниками», - йдеться у повідомленні.

Ракета «Чанчжен-11» стала першою ракетою, яка була запущена у космос із платформи у морі.

Зазначається, що запуст ракети-носія з моря має більше переваг, аніж запуск зі суші, адже чим ближче місце запуску ракети розташоване до екватора, тим більше вона може набрати швидкості, що, своєю чергою, може зекономити енергію й пальне, необхідне для польоту у космос.

Повідомляється, що при невдалому запуску ракета становитиме меншу загрозу навколишньому середовищу.

Понад те, використання цивільних кораблів для запуску ракет може призвести до заощадження коштів, необхідних для запуску ракет у космос, і таким чином стати комерційно привабливим.

 

Супутник NASA знайшов на Марсі «свіжий» кратер

 

Супутник міжпланетної станції NASA «Mars Reconnaissance Orbiter» сфотографував кратер, що утворився після недавнього зіткнення метеорита з Марсом.

Про це повідомляє Gizmodo.

Використовуючи камеру з високою роздільною здатністю (HiRISE), космічний апарат сфотографував новий кратер 17 квітня 2019 року на висоті 255 кілометрів.

"Кратер розташований у регіоні Долини Марінера поблизу екватора, він сформувався в період між вереснем 2016 року і лютим 2019 року. Ми не можемо відстежувати всю поверхню Марсу з більш короткими інтервалами, отже, існує невизначеність щодо того, коли саме він сформувався", - йдеться у повідомленні.

У пресрелізі NASA фотографію кратера описали як "витвір мистецтва". Речовина, з якої складається метеорит, розкидана навколо кратера на відстані 500 метрів і виділяється темним кольором на тлі червоного марсіанського пилу.

За словами дослідників, ширина кратера - близько 15-16 метрів. Сам метеорит був всього близько півтора метра в діаметрі. На Землі такий маленький камінь, швидше за все, згорів би у щільних шарах атмосфери і не дістався б до поверхні планети.

Як зазначається, зіткнення метеорита з Марсом також могло підняти на поверхню поклади базальту та льоду, знаходження якого досі є предметом дискусій серед вчених.

Раніше повідомлялося, що дослідники з Арізонського університету в США помітили на рівнині Еллада, що на планеті Марс, рельєф, який за своєю формою схожий на логотип «Зоряного флоту» з відомого фільму «Зоряний шлях».

У Суботові науковці знайшли ймовірне поховання Богдана Хмельницького

Андрій Бурлуцький: «Етика застосування штучного інтелекту – це серйозна нова сфера, яку в Україні поки що обговорюють мало»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers