rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Улітку сонце треба «їсти ложками»!

Хронічно кепський настрій - одна з ознак дефіциту «сонячного» вітаміну... 7 ознак нестачі вітаміну D і 8 захворювань, які можуть через це розвинутися.

 

Ще 20 років тому більшість лікарів були переконані, що їхнім пацієнтам дефіцит вітаміну D не загрожує. Сьогодні ж один із найбільш знаних дослідників вітаміну D, доктор Майкл Холік із Центру контролю та профілактики захворювань (The Centers for Disease Control and Prevention, CША), авторитетно заявляє: від нестачі «сонячного» вітаміну потерпає половина населення планети, і це може мати погані наслідки для їхнього здоров'я. Єдиний спосіб виявити дефіцит вітаміну D - провести дослідження крові. Однак, перед тим, як витратити 300-400 гривень (стільки приблизно коштує аналіз у приватних лабораторіях), перевірте, чи перебуваєте у групі ризику.

У вас часто поганий настрій

 

За даними досліджень, опублікованих у The American Journal of Geriatric Psychiatry, однією з ознак дефіциту вітаміну D є поганий настрій. Учені проаналізували психологічний стан 80 пацієнтів похилого віку і виявили, що ті з них, які мали найнижчий рівень вітаміну D в організмі, в 11 разів частіше перебували у пригніченому настрої, ніж ті, в яких вітамін D був у нормі.

Ваш вік - 50+

 

За даними Міжнародного товариства з клінічної денситометрії (The International Society for Clinical Densitometry), майже 95% людей старшого віку потерпають від дефіциту вітаміну D. Причиною цього є не лише те, що вони проводять більшість часу вдома, а й те, що їхній організм під час перебування на сонці продукує меншу кількість вітаміну D. Фахівці підрахували: організм людей віком від 70 років продукує на 30% менше вітаміну D, ніж організм молодих людей - за такої ж тривалості перебування на сонці.

Потерпаєте від ожиріння, маєте надлишкову вагу або велику м'язову масу

 

«Вітамін D є жиророзчинним, - пояснює доктор Холік. - Це означає, що організм буде його накопичувати. Тому, якщо у вас є надлишкова вага або ви страждаєте від ожиріння, ваш організм потребуватиме більше вітаміну D, ніж організм середньостатистичної людини. Те саме стосується осіб з великою м'язовою масою».

Скаржитеся на біль у кістках

 

«Багатьом пацієнтам, які звертаються до лікарів зі скаргами на біль у кістках чи м'язах, ставлять хибний діагноз фіброміалгія або синдром хронічної втоми», - розповідає вчений. Однак, причиною болю може бути саме нестача цього вітаміну.

Сильно пітніє голова

 

«Це - одна з основних ознак дефіциту вітаміну D (коли йдеться про посилене потовиділення шкіри голови», - наголошує доктор Холік. Це пояснює, чому багато педіатрів запитують «новоспечених» матусь, чи в їхніх малюків не пітніє шкіра голови. Надмірне потовиділення у новонароджених спричиняється нервово-м'язовою подразливістю, що, як стверджують науковці, є раннім симптомом дефіциту вітаміну D в організмі.

Погано травиться їжа

 

Якщо у вас погано працює шлунково-кишковий тракт, це впливає на здатність організму засвоювати жир. Відповідно, знижується всмоктуваність жиророзчинних вітамінів, зокрема, вітаміну D.

Як поповнити запаси вітаміну D в організмі?

«Включіть у свій раціон цільнозернові продукти, апельсиновий сік, йогурт без додатків, свинину, яловичу печінку (важливо, аби м'ясо було свіжим), лосось, яйця, овочі та фрукти», - радять експерти товариства дієтологів Канади» (The Dietitians of Canada).

Вісім захворювань, які можуть бути пов'язані з дефіцитом вітаміну D в організмі

 

Якщо уникаєте сонця, маєте алергію на молочні продукти або є прихильником веганської дієти, ви - у групі ризику. Вітамін D, відомий як «вітамін сонця», виробляється у нашому організмі під час перебування на сонці. Він також міститься у продуктах харчування: деяких видах риби (зокрема, у печінці риби), яєчних жовтках, молочних продуктах і зернових. Вітамін D забезпечує міцність кісток, оскільки допомагає організму засвоювати кальцій із продуктів харчування. Традиційно дефіцит вітаміну D асоціюється з рахітом - захворюванням, при якому кісткова тканина не отримує достатньо мінералів, що призводить до м'якості і крихкості кісток, а також деформації скелета. Однак, найновіші дослідження свідчать, що вітамін D є надзвичайно важливим ще й тому, що активно долучається до процесу захисту організму від безлічі інших захворювань.

Чим загрожує дефіцит вітаміну D:

- підвищений ризик смерті від серцево-судинних захворювань;

- погіршення когнітивних здібностей у людей старшого віку;

- важкий перебіг астми у дітей;

- розвиток онкологічних недуг.

 

Учені переконують, що достатня кількість вітаміну D може відігравати важливу роль у профілактиці та лікуванні таких захворювань, як, наприклад, предіабет, діабет 1-го і 2-го типів, а також розсіяний склероз.

Чому виникає дефіцит вітаміну?

 

Ви не споживаєте рекомендованої дози вітаміну D протягом тривалого часу. Наприклад, ви є прихильником строгої веганської дієти: більшість натуральних джерел вітаміну D - тваринного походження (риба, яєчний білок, молоко, яловича печінка).

Мало перебуваєте на сонці. Оскільки організм продукує вітамін D, коли на шкіру потрапляють сонячні промені, люди, котрі звикли багато часу проводити в кімнаті, живуть у північних широтах, працюють у закритих приміщеннях, надають перевагу закритому одягу або накривають голову (наприклад, з релігійних міркувань), мають вищий ризик розвитку дефіциту цього вітаміну.

У вас смаглява шкіра. «Смаглява шкіра потребує у 10 разів більшої «порції» сонячного світла, щоб отримати таку ж кількість вітаміну D, що й бліда», - пояснює вчений і додає, що «шкірний пігмент (меланін) працює як природній сонцезахисний «екран»: чим його більше, тим довше треба перебувати на сонці».

 

Автор: Андрій Гелий

Джерело: «Високий Замок»

Бронхіальна астма: і у спеку дихати важко, і у мороз, і у зливу…

Молоко й ківі – від високого тиску: змінюючи харчування, тиск можна знизити навіть на 14 пунктів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers