rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Одіссея Івана Марчука

Український національний музей у Чикаго запрошує на відкриття виставки народного художника України Івана Марчука. 18 років тому митець покинув Нью-Йорк після того, коли став свідком теракту 11 вересня. Тоді, коли світ розділила димова завіса, вирішив розписувати небо, повернувшись до порогу дитинства, вікна тої хатини, з якої у море життя розпочав своє плавання. І ось знову Америка - навесні Нью-Йорк, влітку - Чикаго.

 

Іван Марчук - людина Всесвіту. Його виставки експонувалися у Палаці Радзивіллів (Литовський художній музей, Вільнюс), галереї Шарлоттенбурга (Берлін), Ружичка та УВУ (Мюнхен), галереї Кордегарда (Варшава), Центрум (Краків), Галереї Королеви Йорданії (Амман), Центрі культури та мистецтв (ВАСС) та Галереї Королеви (Бангкок), Музеї імені Мустафи Нійяза (Анкара), Археологічному музеї (Анталія), Фолькартгелері (Ізмір), Українському Інституті Америки (США), в Європейському парламенті (вересень 2016) та Фламандському парламенті (червень-липень 2017).

Title  Title

 

Усього понад 150 персональних і понад 200 колективних виставок, а картин, написаних майстром, - близько 5000! Авторська техніка художника - пльонтанізм - зробила його картини відомими на весь світ. Унікальною вона є й тому, що майстер здатен за хвилину накласти сотні мазків на картині. Народженням цієї техніки є 1972 рік, у якому переплелись холодні і сумні, щасливі і радісні дороги митця. Рукотворне диво снується із сотень кілометрів невидимих ниток, які, вростаючи в серпанок, проливають світло, змішуючи лінії, кольори - передають красу України в усіх її вимірах. Саме України, бо навіть тоді, коли він на 12 років залишався на кораблі еміграції (Австралія, Канада, США), малював рідну землю. «Безмежно залюблений у неймовірну красу рідної природи, Іван Марчук передає цю любов глядачеві і своїм подвижництвом на творчій ниві доводить невичерпність мистецтва у творенні прекрасного», - пише артдиректор, мистецтвознавець Тамара Стрипко, яка також буде на відкритті виставки в Чикаго.

На його полотнах органічно співіснують біблійні та архаїчні мотиви, символізм, абстракція, наїв, натуралізм. 35 полотен чиказької виставки представляють чотири з дванадцяти періодів роботи художника. Присутність самого Генія додає цій події статусу найголовнішої у виставковій царині музейництва.

  Title

За версією британської газети «The Daily Telegraph», його ім'я вписане до сотні геніїв людства. Іван Марчук - лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, кавалер ордена Свободи, почесний громадянин міст Київ, а також Тернополя та Канева, член Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва. Свою творчість художник сам поділяє на три періоди: неволя під ковпаком ворожої совдепії, яка не могла бути вписаною у його буття; далі - еміграція, де також не зміг відчути себе «своїм»; повернення у свою, не чужу Україну.

Спонсором виставки є приватна українська авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України». Виставка триватиме з 28 червня до 18 серпня 2019 р.. Адреса музею: 2249 W. Superior St. Chicago, IL. 60612.

Біографічна довідка

 

Іван Марчук народився 12 травня 1936 року, в селі Москалівка, Тернопільської області. Після закінчення семирічки вступив на відділ декоративного розпису до Львівського училища прикладного мистецтва імені Івана Труша (1951-1956).

1965 рік - закінчив Львівський інститут декоративно-прикладного мистецтва.

Педагоги: Карло Звіринський, Роман Сельський, Данило Довбошинський.

1965-1968 - переїжджає до Києва і працює художником в Інституті надтвердих матеріалів АН УРСР.

Title  

1968-1980 - художник творчо-виробничої майстерні об'єднання «Художник».

1980-1989 - не маючи офіційного визнання і не будучи прийнятим до Спілки художників, влаштовує виставки в різних установах та організаціях, для прикладу, у відділі мистецтв Національної бібліотеки АН України. Набуває слави як неформальний лідер мистецького українського андеґраунду.

1989 - емігрує до Австралії, потім живе в Канаді і США. Широке визнання митця за кордоном призвело до зарахування його в Спілку художників СРСР, але... без його відома.

1990 - Марчук відвідує Україну й відбувається його перша офіційна виставка саме в Києві - у Державному художньому музеї українського образотворчого мистецтва (нині - Національний художній музей України).

1996 - отримує звання заслуженого художника України.

1997 - лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка.

2001 - Марчук остаточно повертається в Україну.

2006 - Міжнародна академія сучасного мистецтва у Римі зарахувала Івана Марчука до лав «Золотої гільдії» та обрала почесним членом наукової ради академії. Це - перший випадок визнання українського художника інституцією такого високого рівня.

2007 - потрапив до рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, який уклала британська газета The Daily Telegraph.

Фома, креативний директор «Твоя Країна Fest»: «Українська музика – наш форпост, і ми його будь-що втримаємо!»

Фестиваль слова «Відлуння душі»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers