rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Організації, установи, товариства \ У 250-у Річницю Котляревського

У міській бібліотеці Полтави відбулася презентація «Енеїди», яку видала Полтавська обласна «Просвіта» на відзначення 250-річчя Івана Котляревського (1768-1838).

 

Багаторічний голова Полтавської обласної «Просвіти» Микола Кульчинський доклав багато зусиль, щоб «Енеїда» була перевидана у цей ювілейний рік, і нагадала українському читачеві «про прагнення до свободи і власної державности». У вступнім слові Микола Кульчинський згадує про важливий вплив Котляревського на українських письменників, які прийшли після нього - Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Богдана Лепкого і долучає їхні твори, присвячені Котляревському. Присутні із захопленням слухали Миколу Кульчинського.

  Title
  Голова  Полтавської обласної «Просвіти» Микола
Кульчинський відкриває презентацію

«Енеїду» видано у великому форматі, на обкладинці використана ілюстрація Георгія Нарбута, та світлина пам'ятника Котляревському у Полтаві. На відкриття цього пам'ятника в 1903 р. приїхали делегації з усіх частин України, і це справило величезне враження на широкі кола всієї України. В той час в східній частині України була заборонена українська преса, наука і національне життя царським урядом, а в Галичині ці сфери української культури могли свобідно розвиватися.

Книжку було передано до місцевих шкіл і бібліотек, щоб нею могли користуватися студенти і вчителі. «Енеїда» була видана в серії «Просвітницька книгозбірня, книга 15», за спонзорства Товариства Української Мови ім. Шевченка-Чикаго, США.

Фото Ольги Григорюк

 

«Великдень разом» на Запоріжжі

Діяльність «Просвіти» в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers