rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ У Молдові депутати взялися розслідувати спробу держперевороту

У Молдові депутати взялися розслідувати спробу держперевороту

 

Коаліція в парламенті Молдови проголосувала за створення спеціальної парламентської комісії з розслідування обставин спроби державного перевороту в країні.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Депутат від політичного блоку «ACUM» Сергій Литвиненко, виступаючи на засіданні парламенту, заявив, що «Демократична партія, використовуючи підконтрольні їй Конституційний суд і Генеральну прокуратуру, спробувала здійснити в країні державний переворот».

За словами Литвиненка, саме з цією метою 7 червня Конституційний суд виніс незаконний вердикт про закінчення терміну формування коаліції і затвердження уряду, а потім і рішення про розпуск парламенту, тому всі ці факти мають бути ретельно вивчені комісією.

Депутат від Партії соціалістів Влад Бетринча наголосив у зв'язку з цим, що комісія повинна буде розслідувати й інформацію про нібито наявність ордерів на арешт членів парламентської коаліції, утвореної 8 червня цього року.

До складу комісії ввійшли представники коаліції. Депутати від опозиційної Демократичної партії відмовилися брати участь в її роботі, заявивши, що «створення комісії - це спроба політичної розправи з Демпартією».

8 червня в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої ввійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і політичного блоку «ACUM». На засіданні спікером була обрана голова Партії соціалістів Зінаїда Гречана, а також затверджений новий склад уряду на чолі з Майєю Санду.

Однак, Конституційний суд усі ці рішення парламенту анулював, назвавши їх неконституційними, а також зобов'язав президента Ігоря Додона розпустити парламент. Пізніше КС відсторонив Додона від посади президента, призначивши виконувачем обов'язків заступника голови Демпартії Павла Філіппа. Філіпп підписав Указ про розпуск парламенту і призначення дострокових парламентських виборів.

14 червня уряд Молдови під керівництвом Філіпа пішов у відставку, а 15 червня перше засідання провів новий уряд Санду.

У той же день Конституційний суд скасував ухвалені раніше рішення про закінчення терміну формування уряду, розпуск парламенту і відсторонення президента Молдови. Додон заявив, що скасування КС рішень про розпуск парламенту і про проведення дострокових виборів дало змогу подолати політичну кризу в країні.

Після врегулювання політичної кризи в Молдові лідер Демократичної партії Влад Плахотнюк залишив країну, і про його місцеперебування наразі нічого невідомо. Прем'єр-міністр Молдови закликала громадян повідомляти уряду про зловживання і злочини «режиму Плахотнюка».

Тим часом, глава МВС Молдови Андрій Нестасе запропонував депутатам позбавити Плахотнюка парламентського імунітету і дати дозвіл на притягнення його до кримінальної відповідальності.

 

Після смерті Мурсі в Єгипті запровадили особливий стан

 

Міністерство внутрішніх справ Єгипту оголосило режим особливого стану в країні у зв'язку зі смертю експрезидента Мухаммеда Мурсі.

Про це повідомляє Анадолу з посиланням на єгипетські ЗМІ.

Зазначається, що по всій території країни на вулиці виведені додаткові наряди поліції.

«Відпустки всіх працівників правоохоронних органів анульовані, підвищено заходи безпеки у державних і приватних структурах, біля церков і мечетей», - ідеться в повідомленні.

17 червня експрезидентові Єгипту Мухаммеду Мурсі стало зле під час судового засідання, невдовзі він помер у лікарні.

«Відсторонений колишній єгипетський президент Мухамед Мурсі помер у понеділок після того, коли знепритомнів у суді в процесі слухання справи», - йдеться в повідомленні Zamanalwsl.

Мурсі, який став першим демократично обраним президентом у сучасній історії Єгипту, опинився в ув'язненні після того, коли його скинули з посади військові у 2013 році.

Згідно з повідомленнями державного телебачення Єгипту, 67-річний Мурсі був підсудним на судовому засіданні за обвинуваченням у шпигунстві та контактах з терористами угруповання ХАМАС.

Як зазначається, Мурсі помер у лікарні, куди його доправили непритомним.

«Він виступав перед суддею протягом 20 хвилин, потім пожвавішав та раптом знепритомнів», - розповіли в суді.

 

Мішеля Платіні заарештовано у Франції за підозрою в корупції

 

Колишній президент УЄФА Мішель Платіні заарештований у рамках розслідування справи про можливі корупційні порушення при виборі країни-господині ЧС-2022 з футболу.

Мішель Платіні був узятий під варту 18 червня через спірне присвоєння Катару права проведення чемпіонату світу з футболу 2022 року. Про це повідомляє французьке видання Mediapart.

«Колишній президент УЄФА та екскапітан французької футбольної збірної Мішель Платіні був узятий під варту у вівторок, 18 червня, в рамках розслідування корупції через присвоєння Катару права проведення чемпіонату світу 2022 року», - йдеться в повідомленні.

Раніше відсторонений від міжнародних спортивних органів 63-річний Мішель Платіні тепер постав і перед французькою системою правосуддя. Колишній 10 номер футбольної збірної Франції перебуватиме в приміщенні антикорупційного управління судової поліції (OCLCIFF) у французькому Нантері (Hauts-de-Seine).

Нагадаємо, Мішель Платіні був обраний главою УЄФА 2007 року. 2015 року арбітражна палата комітету з етики ФІФА відсторонила функціонера з посади на 90 днів, а пізніше він був дискваліфікований на 8 років. У травні 2016 року цей термін скоротили до 4 років.

 

У Торонто під час параду чемпіонів НБА сталася стрілянина, є постраждалі

 

У канадському Торонто під час чемпіонського параду переможців Національної баскетбольної асоціації (НБА) сезону-2018/19 сталася стрілянина, постраждали четверо осіб.

Про це повідомляє CBC News з посиланням на місцеву поліцію.

«Четверо людей були поранені під час масових заходів, присвячених святкуванню першої перемоги «Торонто Репторс» на чемпіонаті НБА в понеділок», - йдеться у повідомленні.

Постраждалі отримали серйозні поранення, але, на щастя, небезпеки для життя немає.

Як зазначив начальник поліції Торонто Марк Сондерс, правоохоронці заарештували трьох людей і вилучили дві одиниці вогнепальної зброї. Двоє людей були заарештовані у зв'язку зі стріляниною, третя особа - у зв'язку з іншим злочином. Деталей Сондерс не наводив.

Інцидент стався, коли величезний натовп зібрався на площі Натана Філліпса, щоб відсвяткувати перемогу баскетбольного клубу «Торонто Репторс» у фіналі НБА.

Стрілянину також прокоментував прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, який був присутній під час стрілянини на сцені. «Я сподіваюся, що всі постраждалі в результаті сьогоднішнього нападу швидко одужають, і я хотів би подякувати поліції Торонто за те, що діяли так швидко. Ми не дозволимо цьому акту насильства зіпсувати дух сьогоднішнього параду», - написав він у Twitter.

Окрім Трюдо, на сцені були присутні мер Торонто Джон Торі та баскетболісти. Через інцидент церемонію ненадовго перервали, але пізніше продовжили.

 

Держдума РФ ухвалила закон про вихід країни з «ракетного договору» зі США

 

Російська Держдума прийняла закон про призупинення дії договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності між СРСР і США.

Про це повідомляє Інтерфакс.

«Держдума на засіданні у вівторок прийняла президентський закон про призупинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД). Згідно з документом, президенту надається право прийняти рішення про відновлення дії договору», - йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що новий закон містить лише три статті. Перша стаття наказує призупинити дію Договору, друга свідчить про те, що рішення про питання відновлення дії Договору приймає президент; третя - що закон після ухвалення набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

ДРСМД було підписано 1987 року тодішніми президентами двох країн - Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом. Наприкінці травня законопроект про призупинення його дії вніс до Держдуми РФ президент Росії Володимир Путін.

У лютому процедуру виходу з угоди розпочали Сполучені Штати Америки. У Вашингтоні вважають, що прийнята на озброєння Росією ракета 9М729 «Новатор» порушує його умови.

У зв'язку з цим у США повідомили про намір провести випробування раніше заборонених ракет. За даними ЗМІ, випробування крилатої ракети наземного базування з дальністю польоту близько тисячі кілометрів відбудуться уже в серпні.

Відповідно до договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, на європейському континенті з 1988 року не було балістичних і крилатих ракет, здатних подолати відстань від п'ятисот до п'яти з половиною тисячі кілометрів.

 

У Бельгії офіцера звільнили зі спецслужб за підозрою у зв'язках із РФ

 

Бельгійські спецслужби звільнили офіцера, якого підозрюють у зв'язках з російським олігархом.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на місцеву пресу.

За даними журналістів, офіцера взяли на службу в 2004 році. У нього був досвід роботи в міжнародній торгівлі з однією з республік колишнього СРСР. Військовому відкрили доступ до документів із грифом «таємно».

«Через спілкування з якимось російським бізнесменом він викликав підозри у служби держбезпеки Бельгії. Паралельно розслідування провела і військова розвідка. В результаті - офіцера звільнили», - йдеться в повідомленні.

Сам офіцер стверджував, що йому «не дали можливості пояснити свої ділові зв'язки».

Як відомо, у січні в Бельгії усунули з посади главу військової контррозвідки Клемента Ванденборре. Його запідозрили у шпигунстві на користь Росії.

 

Десятки тисяч лікарів у Індії вимагають захисту від пацієнтів

 

В Індії десятки тисяч лікарів у понеділок розпочали 24-годинний страйк, вимагаючи від держави посилити їх захист від нападів пацієнтів та їхніх родичів.

Про це повідомляє AFP.

Ідея страйку виникла після того, коли у східному штаті Західний Бенгал родичі пацієнта напали на трьох лікарів, які не змогли врятувати чоловіка від смерті, і звинуватили медиків у недбалості.

На думку представників найбільшої профспілки медиків у Індії, в лікарнях необхідно збільшити кількість камер спостережень та обмежити доступ відвідувачів до медзакладу, аби лікарі змогли себе почувати більш безпечно й могли виконувати свою роботу.

Зазначається, що влада Індії витрачає 2% від ВВП на охорону здоров'я громадян. За даними Всесвітньої організації здоров'я, таким чином країна перебуває у рейтингу нижче від Ірану й Венесуели у цій сфері.

 

Франція, Німеччина й Іспанія створять бойовий літак нового покоління

 

Франція, Німеччина й Іспанія домовилися спільно створювати авіаційну систему майбутнього (SCAF).

Угоду про реалізацію відповідної програми підписали на 53-му Міжнародному авіакосмічному салоні Paris Air Show у Ле Бурже міністри оборони трьох країн, - написав президент Франції у Тwitter.

Як інформує Міністерство збройних сил Франції, програма SCAF передбачає створення бойового літака шостого покоління і безпілотних літальних апаратів, які планується поставити на озброєння з 2040 року.

Бойову авіаційну систему майбутнього створюватимуть компанії Dassault і Airbus, які на виставці у Ле Бурже представили макет (у реальному розмірі) прототипу майбутнього бойового літака.

В Європу почав надходити газ з Азербайджану – в обхід РФ

У Грузії обрали нового голову парламенту

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers