rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ До Придунав’я завезли перше стадо водяних буйволів

Нещодавно на острів Єрмаков у Дунайському біосферному заповіднику випустили перше стадо водяних буйволів. Тварини були завезені в Придунав'я силами природоохоронної організації Rewilding Ukraine в рамках проекту «Відновлення водно-болотних угідь і степів регіону дельти Дунаю», щоб допомогти зберегти мозаїчні ландшафти і біорізноманіття острова.

 

Title  
 Буйволи на баржі. Фото Катерини Куракіної
 

Про це повідомляється на офіційній сторінці Rewilding Ukraine у Facebook.

Водяні буйволи, що близько 50 років тому мешкали в дельті Дунаю, знову повертаються в наш регіон. Це стадо було завезене із Закарпаття, з долини річки Тиса, де на фермах ще збереглося невелике поголів'я водяного буйвола. Буйволи були дбайливо зібрані екологом і активістом з Німеччини Мішелем Якобі. Раніше в Європі мешкав дикий європейський водяний буйвол, тому можна говорити про повернення (реінтродукцію) цього виду в екосистему дельти Дунаю.

 Title
 
 Буйволи приймають ванну з бруду. Вочевидь, на
острові їм подобається. Фото Андрія Некрасова

«Водяні буйволи - чудові «архітектори» природи. Як великі травоїдні, вони проріджують чагарник і очеретяні зарості, створюють невеликі басейни і калюжі, в яких можуть селитися різні комахи, земноводні й риби. Також буйволи є неперевершеними розповсюджувачами насіння. Одна тварина може переносити в шерсті і травній системі насіння більше, ніж 200 видів рослин. Ми очікуємо, що вони створять у дельті Дунаю таке середовище існування, яке не можуть створити інші тварини або люди», - коментує Михайло Нестеренко, виконавчий директор Rewilding Ukraine.

Транспорт цього стада зі 7 водяних буйволів - перший із серії подібних заходів. У найближчі кілька тижнів запланований випуск на острів Єрмаков ще близько 10 водяних буйволів із Закарпаття і 15 диких коней породи «коник», які прибули в Придунав'я з Латвії. Оскільки перший пробний транспорт пройшов добре, можна сподіватися, що й інші тварини прибудуть на місце призначення цілими і неушкодженими.

Олег Дяков, експерт з відновлення Rewilding Ukraine, який супроводжував тварин, зазначає: «Тварини нормально перенесли дорогу, хоча спекотна погода і плавання на баржі по Дунаю не припало їм до смаку. Після перших кроків по острову буйволи добігли до першої ж великої калюжі і почали активно «приймати ванну» з води і бруду, щоб знизити температуру тіла. Але варто зазначити, що при цьому тварини отримували задоволення і пустували, як діти. Буйволи - дуже розумні і соціальні тварини, вони тягнуться до людей і емоційно реагують на події».

Очікується, що великі травоїдні регулюватимуть рослинність і підтримуватимуть ландшафтне різноманіття острова, а також приваблюватимуть туристів у цей мальовничий природний куточок. Острів Єрмаков був відновлений до природного стану близько 10 років тому за проектом Всесвітнього фонду природи WWF Україна. На даний момент він є однією з найбагатших за біорізноманіттям територій Дунайського біосферного заповідника, де мешкає безліч видів птахів, наприклад, кучерявий і рожевий пелікани, великий бугай, орлан-білохвіст й інші. Орендарі острова спільно з Rewilding Ukraine планують розвивати на острові туристичну інфраструктуру і зробити Єрмаков привабливою локацією для екотуризму.

Джерело: сторінка Rewilding Ukraine
у Facebook

 

Карпатські буйволи: мають басейн, а у болоті приймають омолоджувальні ванни

Андрій Бурлуцький: «Етика застосування штучного інтелекту – це серйозна нова сфера, яку в Україні поки що обговорюють мало»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers