rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Спостерігачі вважають, що виборам у Казахстані бракувало плюралізму

Спостерігачі вважають, що виборам у Казахстані бракувало плюралізму

 

На президентських виборах у Казахстані потенціал політичних реформ залишився нерозкритим через ігнорування основних свобод та численні порушення у ході голосування.

Про це повідомляється на сайті ОБСЄ з посиланням на місію спостереження за виборами в Казахстані.

Вона включала 339 спостерігачів із 40 країн, в тому числі 290 експертів, довгострокових та короткострокових спостерігачів, спрямованих Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ та 49 парламентаріїв і секретаріату Парламентської асамблеї ОБСЄ.

«Підготовка до виборів була добре організована, було зареєстровано рекордну кількість кандидатів, включаючи одну жінку. Однак, незважаючи на той факт, що сім кандидатів, здавалося б, представляють політичне розмаїття, під час кампанії висловлювалося мало критичних поглядів. Вибори пройшли в політичному середовищі з домінуванням правлячої політичної партії та в атмосфері, яка придушувала критичні думки. Водночас порушення в день виборів і нехтування формальними процедурами означали, що чесний підрахунок голосів не гарантований», - йдеться у публікації.

Зокрема, зазначається, що доступ до сайтів соціальних мереж часто був заблокований, що стримувало можливі публічні дискусії.

«Широке висвітлення чинного президента в ЗМІ і підтримка його кандидатури його попередником не надали рівних умов усім кандидатам. Це обмежило можливість виборців зробити поінформований вибір», - зазначають міжнародні спостерігачі.

Вони отримали інформацію від низки держслужбовців та студентів про те, що влада змушувала їх брати участь у передвиборчих заходах і голосувати за чинного президента. Вказується, що такі дії «розмили кордон між партією і державою і викликали занепокоєння щодо можливості громадян вільно виявляти свою волю».

«Хоча кількість кандидатів мала надати політичного розмаїття, позачерговим президентським виборів Республіки Казахстан бракувало справжнього плюралізму», - резюмувала глава місії спостереження за виборами БДІПЛ Уршула Гацек.

 

МЗС Британії: Євросоюз може переглянути Brexit-угоду

 

Європейський союз готовий переглянути умови угоди щодо виходу Британії з ЄС. Відповідну заяву зробив міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Гант.

Про це інформує AFP.

«Міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Гант, претендент на посаду голови уряду, заявив у неділю, що канцлер Німеччини Ангела Меркель натякнула, що ЄС готовий переглянути умови Brexit-угоди», - йдеться у повідомленні.

Гант, заявив, що він обговорював цю тему з Меркель під час святкування річниці Дня висадки союзників у Нормандії минулого тижня, і німецька канцлерка переконала його, що зміна угоди щодо Brexit можлива.

«Я цілком впевнений, що якщо ми матимемо правильний підхід до цього питання, європейці будуть готові вести перемовини про нову угоду», - сказав урядовець.

Гант не уточнив, чи мав він на увазі юридично зобов'язуючу угоду про вихід зі спільноти, про яку ЄС неодноразово казав, що її змінити не можна, а чи супровідну політичну декларацію про майбутні відносини, яку можна було б переглянути.

Як відомо, лідери ЄС на позачерговому саміті 10 квітня вирішили надати Лондону «гнучке відтермінування» виходу зі спільноти до 31 жовтня 2019 року. Уряди країн-членів ЄС готові ще раз відтермінувати дату виходу Великої Британії зі спільноти, незважаючи на те, хто стане новим британським прем'єром.

Водночас очікується, що Консервативна партія, після відставки Терези Мей, до кінця липня обере свого нового лідера й наступного прем'єр-міністра Великої Британії.

 

На крісло Терези Мей претендують 10 політиків

 

На посаду лідера Консервативної партії Британії, і, відповідно, очільника уряду офіційно претендують десять політичних діячів.

Про це повідомляє BBC.

«Остаточними кандидатами на посаду голови Консервативної партії стали десять осіб: міністр навколишнього середовища Майкл Гоув, міністр охорони здоров'я Метт Генкок, колишній глава коаліції Марк Гарпер, міністр закордонних справ Джеремі Гант, міністр внутрішніх справ Саджид Джавід, екс-міністр закордонних справ Борис Джонсон, колишній лідер Палати громад Андреа Лідсом, екс-міністр з питань праці та пенсій Естер Маквей, екс-міністр Brexit Домінік Рааб, міністр з міжнародного розвитку Рорі Стюарт», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Сем Гийма, єдиний претендент, що підтримує другий референдум стосовно Brexit, зняв свою кандидатуру невдовзі після закінчення терміну подачі заявок, заявивши, що йому забракло часу для забезпечення підтримки.

 

Ципрас просить президента Греції розпустити парламент

 

Греція повинна провести позачергові вибори, щоб уникнути затяжного періоду політичної невизначеності, що може зашкодити економічному відновленню країни.

Про це заявив прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас під час зустрічі з президентом Прокопісом Павлопулосом, повідомляє Ekathimerini.

«Враховуючи те, що ми увійшли в період невизначеності, ми не повинні дозволити, щоб досягнення грецького народу опинились під загрозою. Маючи повне відчуття відповідальності, я прошу вас розпустити парламент та оголосити проведення загальних виборів, щоб відновити мандат довіри», - сказав Ципрас.

Президент Греції сказав, що він приймає пропозицію уряду.

Зазначається, що Ципрас вирішив організувати загальні вибори після того, коли його партія зазнала поразки на виборах до Європарламенту минулого місяця.

Опозиційна партія «Нова демократія» отримала на 9,5% голосів більше, ніж партія Ципраса.

Як повідомлялося, раніше грецький уряд заявив, що хоче провести вибори 7 липня.

Грецькі ЗМІ повідомляли, що вибори можуть відбутися вже 30 червня. Однак сам Ципрас пояснював, що спочатку дочекається проведення муніципальних виборів у Греції 2 червня, і після цього попросить президента країни про призначення дати дочасних парламентських виборів.

 

Мер Рима постраждав від потужного вибуху

 

Унаслідок вибуху у будинку в італійському місті Рокка ді Папа, що поблизу Рима, постраждало дев'ятеро людей, зокрема, мер міста Емануеле Крестіні.

Про це повідомляє ANSA з посиланням на джерела.

«За словами джерел, мер Емануеле Крестіні був серед дев'ятьох постраждалих (унаслідок вибуху в будинку у Рокка ді Папа- ред.)», - йдеться у повідомленні.

Як повідомили співрозмовники, Крестіні отримав опіки на обличчі й руках.

Зазначається, що ймовірною причиною вибуху став витік газу, після того, коли робітники помилкового пробили газову трубу.

В результаті інциденту також обвалився фасад триповерхової будівлі.

Повідомляється, що вибух стався біля початкової школи, і в результаті також постраждала одна дитина.

Мешканців району вже евакуювали, а саму територію перекрили.

 

Франція і Британія посилять патрулювання в Ла-Манші проти нелегалів

 

Франція і Велика Британія збільшать кількість сил і засобів з метою спостереження за протокою Ла-Манш та протидії нелегальній міграції.

Це питання обговорили міністри внутрішніх справ Франції Крістоф Кастанер і Великої Британії Саджит Джавід. Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

«Міністр Кастанер запропонував розглянути шляхи покращення спостереження з повітря, що нині вже здійснюється вертольотом і дроном уздовж французької берегової лінії, а також додатково застосовувати дрон уночі», - повідомили у британському МВС.

Французька сторона підтвердила намір збільшити кількість берегових патрулів у визначеній зоні.

Як зазначається, головною метою посилення зусиль є перехоплення і повернення мігрантів, які човнами прагнуть дістатися Сполученого Королівства.

За даними британського МВС, з початку року в континентальну Європу було повернуто 35 осіб, які нелегально потрапили на територію Великої Британію через Ла-Манш. З квітня 2018 року правоохоронці припинили діяльність 57 організованих злочинних груп, які нелегально переправляли людей через протоку.

 

У Польщі знайшли тунель, який може вести до Бурштинової кімнати

 

Польські дослідники виявили в місці розташування колишнього штабу сухопутних військ Вермахту замаскований вхід у тунель, який може вести до легендарної Бурштинової кімнати.

Про це повідомив Бартломей Плебаньчик - працівник музею Другої світової війни у населеному пункті Мамерки (північний захід Польщі), інформує RMF.FM.

«Ми сміливо можемо говорити про прорив у пошуках. Завдяки застосуванню професійного георадара нам вдалося встановити місце підземного тунелю. Після розкопувань у місці, визначеному георадаром, ми і справді знайшли вхід у тунель, який майже однозначно не відкривався з часів війни», - заявив Плебаньчик.

Як зазначається, наразі не вдається встановити глибину тунелю, але усе вказує на те, що вхід до нього був спеціально замаскований. За словами Плебаньчика, аби потрапити в тунель, потрібно спиляти велике дерево, яке виросло на місці бетонної плити розмірами 1,5 на 1,5 метри і вагою 100 кг, яка закриває вхід в тунель. Відтак, спочатку треба буде зрізати дерево, а потім підняти 100-кілограмову плиту.

Цей замаскований вхід в тунель розташований неподалік місця, де в 2016-2017 році вже велися активні пошуки Бурштинової кімнати. Однак, тоді нічого не було знайдено.

Підкреслюється, що навіть якщо на місці не буде знайдено Бурштинову кімнату, то усе ж під землею буде знайдено цінні історичні документи та експонати, можливо, предмети побуту, які належали генералам та офіцерам Вермахту.

Представник музею у Мамерках висловив припущення, що після узгодження усіх юридичних процедур вхід у тунель буде відкрито наприкінці червня.

Спеціально з метою зйомок моменту відкриття тунелю до Польщі вирушає знімальна група американського телеканалу History Channel, а також численні польські ЗМІ.

Як відомо, у Мамерках в лісі на території близько 200 га в 1940-1944 роках було збудовано 250 військових об'єктів, зокрема, 30 залізобетонних укриттів, які збереглися до наших днів. Німці, які залишили Мамерки в січні 1945 року, не встигли підірвати збудовану інфраструктуру. Там дислокувалися одночасно 40 німецьких генералів і до 1,5 тис. офіцерів і солдат Вермахту.

Бурштинова кімната - знаменитий шедевр мистецтва, що безслідно зник під час Другої світової війни та не знайдений й донині. Кімнату було створено німецькими та датськими майстрами для прусського короля Фрідріха І, а згодом подаровано Петру І. Вона вважалася перлиною літньої резиденції російських імператорів у Царському селі.

В останні роки пошуки Бурштинової кімнати активізувалися, а дослідники говорили про її розташування у різних місцях, зокрема, в Німеччині та Польщі. Однак, згодом ця інформація не підтверджувалася.

 

Канада заборонить одноразовий пластик

 

Уряд Канади планує заборонити використання з 2021 року одноразових пластикових виробів.

Про це повідомляє CBC News.

«Пластикові соломинки, ватні палички, мішалки для напоїв, тарілки, столові прилади і повітряні кульки на паличках - це лише частина одноразового пластику, який буде заборонено в Канаді», - йдеться у повідомленні.

Також під заборону підпадуть контейнери від фаст-фуду та чашки з пінополістиролу.

Як зазначається, це тільки частина глобальної стратегії Канади у боротьбі із забрудненням довкілля пластиком. Очікується, що повну версію уряд країни оголосить найближчим часом.

На останньому саміті «Великої сімки» Франція, Канада, Німеччина, Італія, Велика Британія підписали хартію, згідно з якою до 2040 року весь пластик, вироблений в цих країнах, буде повторно використовуватися, перероблятися або спалюватися для виробництва енергії.

У Молдові створили комісію з розслідування розкрадання $1 мільярда

В Європу почав надходити газ з Азербайджану – в обхід РФ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers