rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ 10 простих, але ефективних способів знизити рівень стресу

Щодня ми зазнаємо впливу стресу. Не завжди він шкодить організму. Наприклад, хвилювання перед спортивними змаганнями або співбесідою часто стає додатковим стимулом для досягнення поставленої мети.

 

Стрес у таких випадках є нормальною реакцією на небезпеку - «бий або біжи!». Однак, застерігають експерти порталу Go Personal Best, «якщо стресу так багато, що ви не можете з ним впоратися, ваше психічне і фізичне здоров'я опиняється під загрозою».

Найбільш поширені симптоми стресу такі:

 

Фізичні

Нудота, головний біль, тремтіння рук, прискорене серцебиття, біль у грудях, скованість та/або біль у м'язах, зниження статевого потягу, посилене потовиділення, розлади сну і травлення, надмірний апетит або його відсутність, втома, підвищений кров'яний тиск, підвищений рівень цукру і холестерину у крові.

Ментальні

Труднощі з концентрацією і запам'ятовуванням, втрата орієнтації, нерішучість та неуважність.

Емоційні

Фрустрація, гнів, напруженість, занепокоєння, депресія, хвилювання, дратівливість, нетерплячість, страх.

Поведінкові

Нервові звички, як-от постукування нігтями по столу, стискання і розтискання кулаків. Втрата контролю над порціями їжі та дозою алкоголю, тютюнопаління (кількість цигарок, викурених протягом дня, постійно збільшується), фізична або словесна агресія, спрямована на оточення, а часом - і на себе, уникання товариства і невміння насолоджуватися життям.

Подолати стрес допоможуть помірні фізичні навантаження.

Дослідження підтверджують, що люди, які регулярно дбають про свою фізичну форму, у кілька разів рідше страждають від стресу, ніж фізично неактивні. Навіть невелика кількість вправ чи прогулянка парком сприятимуть зниженню рівня стресу, оскільки робота м'язів стимулює виділення «гормонів радості» і дозволяє «перезавантажити» мозок.

Усунення факторів, які провокують стрес

 

Їх можна поділити на дві групи - зовнішні та внутрішні.

До зовнішніх належать:

- фізичне середовище (шум, яскраве світло, що блимає, температура, обмежений чи відкритий простір, різні види забруднення);

- соціальні взаємодії (неввічливі або розлючені люди, люди, які обіймають владні посади, наприклад, ваш бос або професор);

- фактори, пов'язані з роботою (колеги, встановлені правила, ієрархія у межах компанії або відділу, в якому ви працюєте);

- життєві фактори (нова робота, зміна сімейного статусу, смерть члена сім'ї або друга, народження дитини, зміна місця проживання).

До внутрішніх:

- спосіб життя (нерегулярний сон або безсоння, погане харчування, куріння, надлишкове споживання кофеїну чи алкоголю);

- несприйняття себе (песимістичний погляд на життя, розмови на негативні теми, нереалістичні очікування);

- нездатність адаптуватися (небажання змінюватися або йти на компроміс, сприймати критику щодо себе).

Запишіть негативні думки, які спали вам на думку протягом дня. Помічаєте якусь тенденцію? Можливо, вам слід придумати план, як позбутися стресу? А якщо ви з якихось причин не можете вплинути на ситуацію - відпустіть і забудьте! Ви не можете контролювати те, що відбувається, але ви можете контролювати свою реакцію на це. І це справді важливо для подолання стресу!

Як уникнути негативного стресу?

 

Обмежте спілкування з неприємними людьми

Не відвідуйте місця, з якими у вас пов'язані негативні спогади.

Якщо стрес є значним і постійним, задумайтеся: можливо, настав час змінити роботу або коло спілкування.

Мисліть позитивно

Склянка напівповна чи напівпорожня? Ви автоматично знаходите щось негативне у будь-якій ситуації чи, може, намагаєтеся мислити позитивно?

Замість того, щоб сказати «О, я настільки завантажений роботою сьогодні» спробуйте «Я сьогодні настільки продуктивний». Або замість «Я повинен...» - «Я зможу...». Спробуйте у змінах і викликах побачити можливість до зростання. Дивовижно, але інколи саме негативні ситуації приводять нас до успіху.

Будуйте приязні, довірливі стосунки

Це допоможе почуватися краще і досягати своєї мети. Негативних і вороже налаштованих людей слід уникати.

Висипайтеся

Усім знайомі відчуття сонливості і розбитості після недоспаної ночі. Нам важко сконцентруватися, нас легко вивести з емоційної рівноваги. Достатня кількість сну допоможе більш ефективно боротися зі стресом та зберегти здоров'я.

Ставте перед собою реальні цілі

Складаючи список справ, які слід виконати протягом дня/тижня/місяця, підходьте до цього реалістично. Розставляйте пріоритети, а у кінці «звітного періоду» фокусуйтеся на тому, чого досягли, і радійте, а не засмучуйтеся через те, що щось не встигли зробити.

Знайдіть час для себе

Виділіть час на щось, що приносить вам радість, і запишіть це у ваш планер або календар. Це може бути що завгодно: полежати у теплій ванні, провести час із друзями, навчитися чомусь новому чи повернутися до старого хобі. Ця зустріч із самим собою є такою ж важливою, як і зустрічі зі знаковими для вас людьми.

Займайтеся практиками релаксу

Медитація і йога є чудовими інструментами для зняття стресу, які заспокоять тіло та розум. Навіть п'ять хвилин медитації допоможуть знизити рівень стресу.

Глибоке (діафрагмальне) дихання сприяє заспокоєнню розуму і ослаблює стрес. Техніку глибокого дихання можна використовувати навіть під час самої стресової ситуації. Результати не забаряться і приємно вас вразять.

Ароматерапія також є добрим способом знизити рівень стресу. Для цього використовуйте аромати лаванди, римської ромашки, мандарина, дикого апельсина або ладану.

Дотримуйтесь здорового способу життя

Те, що ви їсте, а також щоденна фізична активність безпосередньо впливають на ваше почуття. Якщо ви надаєте перевагу здоровому способу життя, вам буде легше впоратися зі стресом.

Зверніться по допомогу до спеціаліста

Якщо вам важко самостійно впоратися зі стресом, не замикайтеся у собі - просіть поради у людей, які на цьому розуміються. Сприймайте витрачені на це час та гроші як розумну інвестицію у своє емоційне і фізичне здоров'я.

Автор: Андрій Гелий

Джерело: «Високий Замок»

Що корисне діабетику – не завжди корисне людині з хворими нирками…

Чи є порятунок від неінфекційних хвороб

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers