rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ «Реформована» поліція застрелила 5-річну дитину. Випадково чи ні?

З тих небагатьох реформ, які після Революції гідності спромоглися подужати спершу уряд Яценюка, а потім команда Гройсмана, першою завжди називається «нова поліція».

 

Ми навмисно беремо це словосполучення у лапки, тому що вряди-годи всю Україну вражають настільки нечувані «окремі поодинокі випадки», як про них зазвичай потім відгукуються люди на зарплаті, котрі одразу показують і справжню глибину перетворень, і нездатність бюрократичної системи до їх правильно переосмислення, тобто до болючого засвоєння життєвих уроків, породжених не так «поодиноким» нехлюйством, як поверховістю впроваджених змін.

Title  
 Джерело фото - Харківська
 правозахисна група
 

Зараз в усіх на вустах трагедія у містечку Переяслав-Хмельницький, що на Київщині. Трагедія, в якій проступило все - і гнилизна людців у погонах, і кругова порука, і невмілі спроби подати чорне білим. На додачу МВС запевняє нас, що точно таке буцімто ледь не постійно трапляється у Сполучених Штатах, де полісмени теж можуть часом когось десь помилково підстрелити.

Так, у Штатах таке буває. Ніхто не заперечуватиме. Однак, йдеться про виконання правоохоронцями своїх обов'язків, коли вони неправильно оцінюють ризики й відкривають вогонь під час затримань, перевірок, облав тощо. А не про домашні розваги кількох п'янючих копів, які у вільний від роботи час шмаляють з вогнепальної зброї по мішенях на подвір'ї одного з них. Від чого гине сусідська дитина. Просто так. Внаслідок вогнепального поранення в голову.

Якими є факти

 

У суботу, 1 червня 2019 року, у місті Переяслав-Хмельницький, Київської області, Кирило Тлялов, 7 лютого 2014 року народження, потрапив до реанімаційного відділення з тяжким пораненням голови й відкритою черепно-мозковою травмою. Саме така інформація спершу пішла по службових каналах зв'язку Міністерства внутрішніх справ та Міністерства охорони здоров'я.

Місцева поліція спершу наполягала, що то він саменький «підслизнувся та впав», граючись надворі.

Однак, за кілька годин було встановлено, що йдеться про поранення вогнепального характеру, оскільки лікарі вилучили з тіла дитини кулю. Слідчі Державного бюро розслідувань почали справу за ч. 1 ст. 121 КК України (умисно завдано тяжких тілесних ушкоджень) щодо двох поліцейських, які розважалися стріляниною. Їх обох наразі затримано.

Імена підозрюваних - Володимир Петровець, Іван Приходько.

Не забарився з оперативним коментарем голова Національної поліції України Сергій Князєв. Він запевнив, що горе-поліцейські перебували поза службою, без табельної зброї, в стані алкогольного сп'яніння. Мабуть, це тоді було головним для Князєва. Не моральні риси тих, хто у нього працює, не їхня профпридатність, а те, що очолюване ним відомство до даного злочину ніби як непричетне.

Вже у більш розгорнутому повідомленні відділу комунікацій Нацполіції Київщини йшлося наступне:

«Під час проведення необхідних заходів, спрямованих на встановлення особи, причетної до отримання травми хлопчиком, встановлено наступне. Працівник поліції, перебуваючи поза службою, на сусідньому дворі «пристрілював» рушницю. Випадково один постріл влучив на подвір'я, де в цей час гуляла дитина».

У зв'язку з тим, що до даної події причетний поліцейський, усі матеріали перевірки, речові докази скеровані до Державного бюро розслідувань, працівники якого й здійснюватимуть подальші процесуальні дії, - додали у прес-службі поліції.

Виходить, «пристрілював рушницю» наче як один їхній співробітник, але ДБР каже, що винні двоє (пізніше взагалі з'ясується що їх там тоді було четверо). Тож один чи двоє? Двоє. Зі служби звільнили двох. Двох «реформованих» і «переатестованих». Обоє служили в уже неіснуючій Дорожній автоінспекції (ДАІ). Отже, їх у новій поліції не повинно було бути в принципі, але ж «пожаліли», бо «свої», і в Переяславі-Хмельницькому не так легко з роботою.

Що ж до «речових доказів», про які так браво поспішили доповісти у Головному управлінні Національної поліції Київщини, то з ними не все просто. Зброю, а це найголовніше, так і не знайшли. Її немає. Причетні, вочевидь, одразу її десь закопали. Або ж пов'язані з ними особи.

«Є дуже багато питань до Князєва і Труби (директора ДБР Романа Труби - ред.) щодо слідства. Зокрема, є факт, що підозрювані відмовилися надавати свої матеріали для біологічної експертизи. Цікаво наступне: чи відібрали аналізи у примусовому порядку? Бо КПК це передбачає. Усі біологічні матеріали треба відібрати протягом, максимум, доби», - обурилася 5 червня народна депутатка Олена Сотник із фракції «Самопоміч».

Вона також наголосила, що знаряддя скоєння кримінального правопорушення немає.

«Зброю можна знайти. Де обшуки? Де тимчасовий доступ до речей? Якщо підозрювані не свідчать, є свідки: чотири особи були тоді на подвір'ї. Очевидно, зброю сховали: прикопали або викинули. Вже зараз заявляю, що це можливе приховування злочинів і небажання розслідувати», - наголосила Сотник.

До того ж, за її даними, «спочатку підозрювані визнавали свою провину, а тепер прийшли адвокати, і вони не визнають, а це, очевидно, саботаж з боку правоохоронних органів розслідування цієї справи».

Проблеми із зізнанням у скоєному цілком зрозумілі. 3 червня поранений хлопчик помер. Відповідно, справу перекваліфікували на «умисне вбивство». А це вже може потягти і на довічне ув'язнення.

«Тримати за причинне місце»

 

Ситуація із загибеллю Кирила викликала серію гучних протестів під відділком у Переяславі та головним офісом МВС у Києві. Лише після них Князєв прийняв рішення певним чином покарати керівника поліції столичного регіону. Але його чомусь не звільнили, а лише перевели в інше місце. «Перевиховуватиметься» Дмитро Ценов на посаді головного поліцейського сил ООС, себто, майже на фронті.

Чим це не радянський підхід? Провинився, недогледів за своїми людьми, тоді вирушай на передову, туди, де «гаряче». «Спокутуй» свою ганьбу кров'ю.

Й ще такий суто політичний аспект: а у нас що, захищати свою Батьківщину від російсько-терористичних сил - це покарання, а не священний обов'язок?

І з яким настроєм згаданий пан Ценов нестиме службу на новому місці? Як покараний чи як заохочений? Чи він там взагалі надовго не затримається, й коли все вщухне, начальство поверне його якщо не знову першим номером на Київщину, то кудись подалі від жахіть лінії зіткнення на Донбасі?

Відповідей на ці запитання з боку поліції немає. Аби від них остаточно відчепилися, на додачу до переведення Ценова по всій Україні провели службові перевірки й відсторонили 10 начальників місцевих відділів поліції.

За півроку ДБР обіцяє завершити слідство й передати матеріали до суду. Ось тільки що туди, зрештою, потрапить, то ще питання. Бо розслідування пішло цілком передбачуваним шляхом. Шляхом подальшого «відмазування».

Як дізналися журналісти, детективи Бюро, виявляється, підозрюють у зловісному пострілі не дорослого поліцейського, заарештованого поки що на два місяці Петровця, а його 14-річного сина. А йому і відповідальність менша, і взагалі. Можуть навіть умовним терміном покарання обмежитися. Найголовніше ж, що честь мундира зберігається начебто як неушкодженою. Навпаки, татуся зроблять «героєм». Узяв, мовляв, все на себе. Тільки щоб дитя волі не позбавили.

МВС (і не лише МВС) завжди були потрібні заплямовані співробітники. Бажано чимось дуже-дуже суттєвим, вважає нардеп Віктор Чумак, чия кандидатура знову, вже друге після Майдану - і після президентських виборів - розглядається як одна з пріоритетних на посаду генерального прокурора.

«Потрібні люди, яких можна «тримати за причинне місце», щоб вони виконували вказівки. Тому їх ніхто міняти не буде», - пояснює він історію і з Ценовим, і з Петровцем, і з іншими, подібними до них.

До чого тут Аваков

 

Завдяки парламентській коаліції партії «Народний фронт» із Блоком Петра Порошенка, що їй останніх п'ять років належала ледь не вся повнота влади, очільник МВС Арсен Аваков за рівнем свого впливу став де-факто другою людиною в країні. У нього ж не лише Нацполіція у підпорядкуванні, а й рятувальники (ДСНС) і прикордонники (ДПрС).

І це де-факто, як свідчить чимало прямих і непрямих ознак, міністр незабаром має намір перетворити на де-юре, обійнявши з приходом Зеленського прем'єрську посаду. Адже він, як ніхто, долучився до перемоги вчорашнього гумориста й телеведучого.

В який спосіб? По-перше, МВСівці як могли ретельно документували та зупиняли «сітку» партії Порошенка з «підкупу виборців». По-друге, фахівці Авакова з неурядової аналітичної організації «Український інститут майбутнього» безпосередньо працювали у передвиборчому «Зе»-штабі. По-третє, близькі йому «Національний корпус» і «Національні дружини» суттєво занизили рейтинг Порошенка активною викривальницькою кампанію проти корупції в оборонній галузі й особисто проти давнього ділового партнера п'ятого президента України Олега Гладковського (в минулому - Свинарчука). Усюди рясніли наклейки й гасла «Свинарчуків Порошенка - за ґрати!», а передвиборчі мандрівки чинного тоді глави держави неодмінно супроводжувалися пікетами на тему «Свинарчукгейту» й шарпаниною з охороною мітингів, що неабияк спотворювало запланований ефект від тих шоу.

Поки що Аваков про свої прем'єрські амбіції відкрито не говорив. То було б занадто. Мають пройти вибори.

Головним козирем, звісно ж, буде ніби як успішна поліцейська реформа. З його боку показуватимуться цифри, схеми, графіки, з протилежного - лунатимуть докори й незручні запитання. Як від учорашніх союзників із БПП, так і від фракції «Слуга народу», що, за підсумками дострокових виборів 21 липня, має бути найчисленнішою у Верховній Раді.

Патрік Шовель: «Пабло Ескобар, на відміну від ваших олігархів, не соромився того, що він – бандит»

Вибори і паралельна реальність

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers