rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Мамонти, масони й Ярема Вишневецький

Здавалося б, що спільного у мамонтів, масонів та Яреми Вишневецького? Нічого. Проте, у різні миті історії їхні шляхи пролягали крізь невелике і вишукане містечко Вишнівець. Тепер про усе - за порядком і хронологічно.

Title  Title

 

Наша мандрівка у ці краї була спонтанною. Перепинивши в Тернополі автобус, що прямував до Кременця, ми вийшли серед дороги. Водій, подібний на стомленого і запиленого Дракулу, з піднятим догори коміром сорочки й насупленими бровами, прочинив двері раніше, ніж слід, і замість палацового комплексу ми опинилися на вогкому узбіччі Старого Вишнівця. Ось ці приставки «старий», «верхній» і тому подібне завше натякають на існування «нового», «нижнього» і чогось там іще. Так і було. Палац - у Новому Вишнівці, а ми - в долині, в Старому Вишнівці. Все ж, кілька кілометрів нерівним шляхом були недаремними - ми втрапили на незвичний для пересічних мандрівників знак - «Місце знахідок решток мамонта». Увечері години активного Інтернет-пошуку відкрили переді мною незвіданий раніше світ вітчизняної палеонтології.

Title Title

 

Десятки тисяч років тому ці землі були холодною тундрою. Тільки на Тернопільщині виявили понад 370 знахідок кісток мамонта, рештки печерних ведмедів і гієн, північних оленів та шерстистих носорогів. З останніми трапилася взагалі кумедна історія, про яку в своїх працях розповідає дослідник Йосип Свинко. У селі Старуня, сусідньої Франківщини, протягом XX сторіччя знайшли чотирьох забальзамованих природою носорогів віком 24-25 тисяч років. Один із них зберігається у Львівському природничому музеї, проте йому бракує добрячого шмата шкури. Комусь із селян сподобалася шкура прадавнього носорога, і допоки музейники їхали, чоловік вирізав собі пас для постолів. Уявіть, скільки часу природа зберігала носорога, і постраждав він від рук людини лише через двадцять тисяч років після власної смерті. Придивіться до постолів своїх старших родичів, раптом вони теж з льодовикового періоду?

Облишимо сум і жарти. Натомість, краще до традиційних історичних маршрутів, які повільно та все ж розвиваються місцевими краєзнавцями, додамо давніші, палеонтологічні цікавинки, яких, виявляється, у нас багато.

Title  Title

 

Височини та долини навколо річки Горинь мальовничі й зручні для проживання, заселені з прадавніх часів. Перша письмова знахідка про Вишнівець датується 1395 роком. У 1436 році місто переходить у власність сина князя Несвізького - Солтана. Саме він вперше іменує себе Вишневецьким, даючи початок одному з найбагатших і найвідоміших шляхетних прізвищ України.

Дмитро Байда Вишневецький - засновник Запорізької Січі, його нащадок - Ярема Вишневецький - суперечлива, проте грандіозна фігура української історії - один із найбагатших магнатів, ворог Богдана Хмельницького і, водночас, ідеолог української колонізації лівого берега Дніпра. Маєтності та володіння Вишневецьких на Лівобережній Україні часто порівнюють з удільним князівством і називають Вишневеччина. Ярема перебудовує й укріплює давній замок у Вишнівці. На схилах замкової гори досі стоїть Вознесенська церква, де поховані його батьки - Михайло та Раїна Вишневецькі. Раїна, до того ж, - сестра Петра Могили.

 

Title
 

 

Сторіччями Вишнівець був центром культурного й інтелектуального життя Великої Волині. У 1742 році в місті засновано першу масонську ложу на землях України, й відтоді містичні історії не полишають його околиці. Пригода з печерою поблизу Мельниці-Подільської, взагалі, варта фільму. У 2001 році група місцевих хлопців потрапила у печеру, вхід до якої позначали таємничі символи, а всередині лежало 28 людських черепів. Радіовуглецевий аналіз встановив вік кісток - приблизно двісті років, що якраз збігається з часом функціонування масонської ложі в цих околицях.

Фантастично, скільки всього цікавого приховують невеликі містечка нашого великого минулого. Незважаючи на перебудови і реконструкції, особлива атмосфера цих місць поступово відкриває мандрівнику дрібні секрети і грандіозні таємниці історії, повертає забуті імена і натякає, як багато нам іще невідомо.

 

Автор: Анна Данильчук

Джерело: «День»

Маловідомі міста та села західної України, які приховують багато цікавого

Софія Мадич, мандрівниця: «Перед тим, як їхати в Гімалаї, треба 3-4 місяці займатися бігом»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers