rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ В Австрії привели до присяги перехідний уряд

В Австрії привели до присяги перехідний уряд

 

Перехідний уряд Австрії на чолі з Бріґітте Бірляйн приведений до присяги.

Про це повідомляє DW.

«В Австрії в понеділок, 3 червня, був приведений до присяги перехідний уряд, що складається з 12 експертів - шести жінок та шести чоловіків», - йдеться у повідомленні.

Уперше в історії країни канцлером стала жінка - Бріґітте Бірляйн, яка очолюватиме перехідний уряд до дострокових парламентських виборів, що відбудуться у вересні.

«Я впевнений, що новий уряд представлятиме Австрію політично, дипломатично та симпатично... як впевнену країну в серці Європи», - заявив президент Александер Ван дер Беллен.

Нагадаємо, 27 травня парламент Австрії проголосував за недовіру уряду Себастьяна Курца після скандалу, що виник в результаті оприлюднення німецькими виданнями Der Spiegel і Suddeutsche Zeitung відеозапису, зробленого прихованою камерою під час розмови вже колишнього віце-канцлера Австрії, лідера Австрійської партії свободи Штрахе, ексглави парламентської фракції АПС Йоганна Гуденуса і невідомої жінки на віллі на острові Ібіца в липні 2017 року.

На відео, опублікованому 17 травня, Штрахе обіцяє своїй співрозмовниці, яка представилася «племінницею російського олігарха», державні замовлення в обмін на підтримку на виборах.

28 травня президент Австрії Александр ван дер Беллен підписав указ про розпуск уряду.

 

Прем'єр Італії погрожує піти у відставку

 

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив, що готовий піти у відставку, якщо партії «Ліга Півночі» і «Рух п'яти зірок» з керівної популістської коаліції не досягнуть згоди.

Про це повідомляє AFP.

«Я прошу обидві ці політичні сили зробити вибір і сказати, чи хочуть вони, як і раніше, виконувати зобов'язання в рамках роботи уряду», - заявив він. - «Якщо ні, я просто складу свої повноваження».

Відносини між «Лігою Півночі» і «Рухом п'яти зірок» погіршилися під час виборчої кампанії до Європарламенту.

На виборах «Ліга Півночі» обійшла партнерів по коаліції з результатом у 34% голосів. Згодом з'явилися чутки про те, що лідер партії Маттео Сальвіні може відмовитися від коаліції.

 

РФ може визнати ветеранами учасників придушення «Празької весни» - Чехія обурена

 

У Чехії висловилися категорично проти визнання ветеранами росіян, які брали участь у придушенні «Празької весни».

Думку про проект Федерального закону РФ № 1091640-6 «Про внесення змін і доповнень до Федерального закону про ветеранів» викладено на сайті чеського МЗС.

«У серпні 1968 року Чехословаччина була окупована СРСР і більшістю держав Варшавського договору, що було у протиріччі з міжнародним правом і проти волі тодішніх законних представників держави та переважної більшості його громадян», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, МЗС визнає, що питання соціальної політики є внутрішньою справою кожної країни, однак висловлює серйозну стурбованість обґрунтуванням проекту поправки, яка звучить як «для виконання завдань з припинення перевороту і спробі стабілізувати ситуацію в ЧССР протягом тривалої військової стратегічної операції армій держав-учасниць Варшавського договору з 21 серпня до листопада 1968 року».

Міністерство зазначає, що в Договорі про дружні відносини і співробітництво між Чеською Республікою та Російською Федерацією, підписаному в серпні 1993 року, чітко виражена воля обох сторін у двосторонніх відносинах «покласти край тоталітарному минулому, пов'язаному з неприйнятним застосуванням сили проти Чехословаччини в 1968 році і при подальшому невиправданому збереженні перебування радянських військ на чехословацької території».

У Празі розраховують, що російська сторона вважає цей договір дійсним і буде уникати дій, які могли б оскаржити його суть.

30 травня 2019 року в російській Держдумі відбувся круглий стіл, на якому розглядався внесений фракцією КПРФ 3 роки тому законопроект «Про розповсюдження статусу ветерана бойових дій на військовослужбовців Збройних сил СРСР, які були відряджені до Чехословаччини в серпні 1968 року у складі військ Варшавського договору».

 

Папа Римський в Румунії вибачився перед ромами

 

Папа Римський Франциск під час візиту в Румунію попросив від імені католицької церкви вибачення у ромів за багатовікову дискримінацію.

Про це пише «Радіо Свобода».

На зустрічі з представниками ромської спільноти в румунському місті Блаж в останній день свого візиту в країну понтифік попросив вибачення «за всі ті часи в історії, коли ви зазнавали від нас дискримінації, жорстокого поводження чи ми дивилися на вас скоса».

Наразі цигани (або роми) живуть, здебільшого, в Південній і Центральній Європі. В Румунії вони складають близько 10% від загальної кількості населення. Роми скаржаться, що їм важко отримати роботу через дискримінацію, багато з них живуть в бідності.

«Я прошу вибачення - в ім'я Церкви та Господа, прошу пробачення у вас, - сказав папа Франциск. - Байдужість породжує забобони та є джерелом гніву й образ. Як часто ми судимо необачно, зі словами, які ранять, з поглядами, які сіють ненависть і розбрат!»

 

В Алжирі скасували президентські вибори через відсутність кандидатів

 

Конституційна рада Алжиру скасувала президентські вибори, призначені на 4 липня, через відсутність кандидатів на цю посаду. Про це повідомляє «Німецька хвиля».

Підставою для скасування виборів стало те, що двом кандидатам, які подали документи для участі у виборах, відмовили в реєстрації. Водночас, у Конституційній раді, яка відповідає за проведення виборів в Алжирі, не уточнили причин відмови в реєстрації кандидатів. За даними агентства Reuters, підставою для відмови стало те, що кандидати не змогли надати 60 тис. підписів виборців на свою підтримку.

Конституційна рада закликала тимчасово виконувача обов'язків президента Абделькадера Бенсалеха призначити нову дату виборів.

Нагадаємо, президент Алжиру Абдельазіза Бутефліка подав у відставку 2 квітня, після того, коли начальник генштабу Збройних сил Алжиру Ахмед Гаід Салах вимагав негайних конституційних процедур для усунення президента з посади.

11 березня Абдельазіз Бутефліка, який очолює Алжир з 1999 року, в зверненні до нації оголосив, що не братиме участі у виборах. Він, окрім того, повідомив про перенесення дати президентських виборів і про відставку уряду. Такі рішення були прийняті на тлі масових протестів у країні.

 

У Франції страйкує найбільша фабрика з виробництва Nutella

 

У Франції страйкують робітники фабрики, яка виробляє найбільше банок шоколадного крему в світі.

Підприємство не працює вже впродовж тижня, - повідомляють французькі ЗМІ з посиланням на профспілки.

«Фабрика на півночі Франції, яка виробляє чверть Nutella у світі, заблокована вже впродовж тижня через страйк робітників, які вимагають збільшення платні», - йдеться у повідомленні.

Загалом, у режимі страйку перебувають 160 робітників підприємства, яке виробляє загалом 600 тис. банок шоколадного крему на добу.

Протестувальники, зокрема, вимагають підвищення оплати на праці на 4,5%, а також бонус - 900 євро.

 

Іспанський суд заблокував перепоховання диктатора Франко

 

Верховний Суд Іспанії у вівторок скасував рішення уряду країни про перепоховання останків диктатора Франсіско Франко, який правив Іспанією з 1939-го до 1975 рр. Перепоховання повинно було відбутися 10 червня, - пише The Local.

Водночас, в уряді Іспанії, який наполягає на перепохованні Франко, впевнені, що суд, урешті-решт, підтримає його позицію.

Остаточного рішення за позовом спадкоємців Франко очікують у найближчі місяці.

Прах Франко планують поховати в пантеоні Мінгоррубіо в королівській резиденції Ель Пардо.

Зараз Франко похований у Долині Полеглих - величезному меморіальному комплексі під Мадридом. Під час його будівництва використовували працю ув'язнених, а після відкриття комплексу в 1959 році там були поховані майже 34 тисячі жертв Громадянської війни, здебільшого, ті, хто воював на боці Франко, а не на боці республіканців.

Останки Франко в Долині Полеглих лежать у спеціально побудованому для диктатора мавзолеї під вівтарем базиліки, а комплекс часто використовують для своїх заходів послідовники Франко, серед яких багато націоналістів і навіть нацистів, незважаючи на те, що це забороняє робити закон про історичну пам'ять.

Родичі Франко були проти ексгумації та згодні на перепоховання тільки в сімейному склепі собору Альмудена в центрі Мадрида. Однак іспанський уряд відмовив у задоволенні цього прохання, тому що це створило б великі проблеми правоохоронним органам, оскільки собор розташований поряд із Королівським палацом.

 

У Венеції круїзний лайнер врізався у туристичний теплохід

 

Круїзний лайнер втратив керування під час заходу до пристані у Венеції та врізався у туристичний теплохід.

Про це повідомляє ANSA.

«У неділю лайнер Opera судноплавної компанії MSC прямував до пристані Сан-Базіліо, але на етапі швартування врізався кормовим боком у прогулянковий теплохід Michelangelo», - йдеться у повідомленні.

Двоє людей на теплоході зазнали легких травм, ще двоє були доправлені в лікарню для обстеження. Громадянство постраждалих не повідомляється.

Причиною аварії могла стати несправність двигуна лайнера судноплавної компанії MSC.

Албанію можуть позбавити безвізу з ЄС – Нідерланди подали запит

У Молдові створили комісію з розслідування розкрадання $1 мільярда

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers