rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ США нищать Huawei та відкладають перемовини з Китаєм

Huawei може втратити до чверті свого ринку смартфонів вже в цьому році - після накладеної США заборони на співпрацю з компанією.

 

Обсяги постачань смартфонів Huawei, другого світового виробника, скоротяться у 2019 році в діапазоні від 4% до 24% після накладених міністерством торгівлі США санкцій на компанію, прогнозує Fubon Research і Strategy Analytics. Про це повідомляє Reuters.

Закидаючи Huawei дії, які суперечать національній безпеці, Міністерство торгівлі США заблокувало доступ Huawei до товарів та послуг з часткою понад 25% матеріалів і технологій, вироблених у США. Таким чином, санкції на співпрацю з іншими компаніями стосуватимуться і неамериканських фірм, які використовують технології зі США. Після цього ціла низка технологічних компаній, зокрема - Google і SoftBank Group, що володіє чипом ARM, заявили при припинення постачань та оновлень для Huawei.

Проте Міністерство торгівлі все ж надало Huawei ліцензію на придбання товарів у США до 19 серпня - для підтримки наявних телекомунікаційних мереж і оновлень програмного забезпечення смартфонів Huawei, щоб надати операторам зв'яку перехідний період задля менш болісного розриву з Huawei. Декілька опитаних Reuters експертів повідомили, що очікують, що постачання Huawei будуть знижуватися протягом наступних шести місяців, але відмовилися дати тверду оцінку через невизначеність навколо заборон.

Без співпраці з Google компанія Huawei повинна буде запровадити власну версію Android або використовувати власну домашню операційну систему. Більшість клієнтів на ключовому для Huawei європейському ринку навряд чи готові до таких ускладнень. «Huawei може бути знищена на західноєвропейському ринку смартфонів в наступному році, якщо вона втратить доступ до Google», - заявила Лінда Суй зі Strategy Analytics. Вона передбачає, що продажі телефонів Huawei знизяться ще на 23% наступного року, проте прогнозує виживання компанії за рахунок великого внутрішнього китайського ринку.

Fubon Research раніше прогнозував обсяг постачань Huawei цього року у 258 млн смартфонів. Тапер, за найгіршого сценарію, обсяги становитимуть 200 млн смартфонів. Huawei контролює майже 30% світового ринку за даними галузевого трекера IDC, і минулого року продала 208 млн смартфонів, з них половину - на ринки за межами Китаю. Компанія вважає Європу найважливішим ринком для своїх преміум смартфонів.

Huawei стверджує, що вже багато років розробляє самодостатні технології, і уряд США недооцінює компанію. Проте більшість експертів не сприймають аргументів компанії, зазначаючи, що інтелектуальна власність та ключові компоненти, необхідні для девайсів Huawei, недоступні за межами США. Отож, у випадку збереження заборон, компанія може принаймні на деякий час зникнути як глобальний гравець і значно скоротити свої потужності. Потенційні покупці телефонів Huawei преміум-класу, ймовірно, перейдуть на високотехнологічні пристрої від Samsung і Apple, а на ринку телефонів середнього класу Huawei потіснять внутрішні китайські конкуренти, прогнозують експерти. Санкції також затримають розгортання 5G зв'язку. Huawei раніше заявляла, що підписала контракти щодо технології 5G з 40 клієнтами по всьому світу.

Завданий урядом США удар по Huawei став новим етапом ескалації в економічному протистоянні США та Китаю - після зриву тривалих торгівельних перемовин в цьому місяці, коли адміністрація Трампа звинуватила Пекін у відмові від вже досягнутих домовленостей і прийняла рішення про нове підняття тарифів для китайських товарів обсягом 200 млрд доларів. Китай у відповідь запровадив підвищення мит для американських товарів обсягом 60 млрд доларів, яке вступить в силу з 1 червня.

Тепер Трамп припускає, що ситуація з Huawei може бути вирішена як частина майбутньої мирової угоди. «Ви дивіться на те, що вони зробили з точки зору безпеки, з військової точки зору, це дуже небезпечно», - сказав Трамп у своєму виступі в Білому домі 23 березня, повідомляє Reuters. «Якби ми уклали угоду, я можу уявити, що Huawei, можливо, увійде до неї в якісь формі або до якоїсь її частини».

При цьому Китай заявив, що США повинні виправити свої дії щодо Huawei, перш ніж перемовини зможуть поновитися. «Якщо Сполучені Штати хочуть продовжити торгові переговори, вони повинні продемонструвати щирість і виправити свої неправильні дії. Переговори можуть тривати лише на основі рівності і взаємної поваги», - заявив на щотижневому брифінгу спікер міністерства торгівлі Китаю Гао Фен, передає Reuters.

Вашингтон, який раніше був готовий відновити перемовини на основі підготованої раніше угоди, також посилив свою риторику і заявив про неготовність наразі до угоди з Китаєм.

«Я думаю, що вони, напевно, бажали б досягти тої угоди, яку вони мали на столі перед тим, коли вирішили переглянути її», - прокоментував Трамп перемовини з Китаєм під час державного візиту до Японії, повідомляє Bloomberg. «Вони б хотіли досягти угоди. Ми не готові до угоди», - підкреслив президент США. І також додав, що американські тарифи на китайські товари «можуть піднятися дуже, дуже істотно і дуже легко».

Трамп переконаний, що підприємства залишають Китай і переходять до країн без мит. Проте, він також висловив оптимістичну думку, що найбільші світові економіки врешті-решт домовляться. «Я думаю, колись в майбутньому Китай і Сполучені Штати будуть мати велику торгівельну угоду, і ми з нетерпінням чекаємо цього», - сказав Трамп. - Тому що я не вірю, що Китай може продовжувати платити ці, дійсно, сотні мільярдів доларів тарифів. Я не вірю, що вони це можуть зробити.»

Китай заперечує, що тарифи руйнують економіку країни. Більш високі тарифи матимуть «дуже обмежений» вплив і завдадуть приблизно такої ж шкоди і США, вважає Го Шуцін, голова регулятора банківської та страхової діяльності Китаю, який публічно коментує торгівельне протистояння після того, коли переговори погіршилися.

На цьому тлі американський бізнес, як у США, так і в Китаї, занепокоєний посиленням протистояння. Американська торгівельна палата Китаю та її сестринський підрозділ в Шанхаї заявили, що майже половина їхніх членів мають справу з нетарифними бар'єрами в своєму бізнесі, які постали через загострення торгівельного протистояння Пекіну та Вашингтону, повідомляє Reuters. Так, члени палати заявили про додаткові державні інспекції, більш повільне митне оформлення та повільніше ліцензування, тощо. Також три чверті з майже 250 респондентів проведеного вже після останнього взаємного підвищення тарифів опитування заявили, що тарифи шкодять їхній конкурентоспроможності. 40,7% респондентів розглядають або вже перенесли виробничі потужності за межі Китаю. Ці настрої змінилися порівняно з лютим, коли головний американський лобіст в Китаї заявляв, що більшість його членів виступають за збереження тарифів.

Зростаюча кількість американських компаній попереджає і про негативний вплив тарифів на споживачів США через підвищення цін на товари. Walmart, найбільший у світі ретейлер, і мережа універмагів Macy's попередили, що ціни для покупців зростуть через підвищення тарифів. А компанія Nike і ще 172 взуттєвих компаній закликали Трампа виключити взуття з переліку імпортних товарів, на які запроваджений додатковий тариф у 25%, попередивши, що цей крок вартуватиме споживачам 7 млрд доларів на рік.

Автор: Олександр Сєдін

Джерело: «Український Тиждень»

Анонсовано відставку головного економічного радника президента

Дурбін закликає підтримати законопроект, який допоміг би погасити студентські позики

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers