rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

Сенат Іллінойсу дозволив робити аборти на пізніх термінах

 

Сенат Іллінойсу переважною більшістю схвалив законопроект щодо захисту прав на аборти в Іллінойсі. За нього проголосували 34 сенатори, 20 - виступили проти. Губернатор Дж. Р. Пріцкер висловив свою підтримку авторам законопроекту.

Губернатор-демократ пообіцяв підписати законопроект, надісланий йому в п'ятницю ввечері минулого тижня. Закон Іллінойсу про аборти стане одним з найрадикальніших у країні. Цей законопроект - відповідь на дії, принаймні, шести контрольованих республіканцями штатів, які впродовж останніх тижнів різко обмежили право на проведення аборту.

Автором законопроекту є сенатор, демократ із Grayslake Мелінда Буш. Вона вимагає скасувати заборони на проведення абортів на пізніх термінах, а також кримінальні покарання за виконання такої процедури, які було запроваджено 45 років тому.

Заборони були прийняті після рішення Верховного суду США 1973 року в справі Roe проти Wade. Тоді суд вирішив, що легальні аборти в Іллінойсі (на пізніх термінах - ред.) ніколи не мають застосовуватися на практиці.

Республіканці та багато активістів, які виступають проти запровадження права на аборт, боролися проти прийняття подібного законопроекту. У березні вони влаштували мітинг, який зібрав біля Капітолію 4000 демонстрантів.

 

Палата представників Іллінойсу прийняла закон про зброю

 

Члени Палати представників Іллінойсу затвердили законопроект про зброю. Відтак, власники вогнепальної зброї штату Іллінойс будуть вимушені здавати відбитки пальців, а також більше платити за посвідчення власника вогнепальної зброї.

Таким чином автор законопроекту, член Палати представників Kathleen Willis з Addison, намагається усунути «недоліки в існуючій системі ідентифікації власника вогнепальної зброї у штаті».

Вона уточнила, що законопроект є реакцією на стрілянину на заводі Aurora, що сталася у лютому. Тоді шість осіб загинули, зокрема, і сам стрілець. Вбивця, Gary Montez Martin, отримав посвідчення FOID, незважаючи на те, що був засудженим за злочин і не мав права володіти зброєю.

На додаток до відбитків пальців, посвідчення FOID коштуватиме $20 і буде дійсним протягом п'яти років. Наразі таке посвідчення коштує $10 і є дійсним протягом 10 років.

На думку республіканця, члена Палати представників Tim Butler із Springfield, прихильники законопроекту «створюють поліцейський штат», вимагаючи надати відбитки пальців, які будуть використовуватися для інших цілей.

 

Палата представників Іллінойсу вирішила легалізувати рекреаційну марихуану

 

Члени Палати представників прийняли законопроект, який дозволить мешканцям Іллінойсу, котрі мають 21 рік, легально купувати марихуану в ліцензованих диспансерах і носити при собі до 30 г (приблизно одна унція) каннабісу, до 500 мг тетрагідроканнабінолу, що міститься у каннабісі, і до 5 г концентрату каннабісу.

«Штат Іллінойс тільки-но увійшов в історію, - заявив губернатор Дж. Р. Пріцкер, -  легалізуючи марихуану для дорослих, використовуючи найбільш ціле­спря­мований підхід у країні. Це радикально впливатиме на наш штат, створюючи можливості для громад, які потребують цього найбільше, і надаючи їм стільки можливостей для другого шансу».

Нерезиденти штату зможуть володіти половиною маси кожного вищезгаданого продукту. Про це йдеться у законопроекті № 1438, який не дозволяє транспортувати продукти, що містять марихуану, через кордон штату.

За законопроект проголосували 66 членів Палати представників, проти - 47.

Пріцкер уже заявив, що підпише законопроект, який набере чинності 1 січня 2020 року.

«Я вітаю членів Генеральної Асамблеї, які голосували за цей законопроект, - зауважив Пріцкер, - і особливо хочу подякувати авторам, сенатору Steans та члену Палати представників Cassidy, сенаторові Hutchinson, Aquino, лідерові Gordon-Booth, члену Палати представників Villanueva, Кокусу афроамериканців та Кокусу латиноамериканців, сенаторові Barickman та члену Палати представників Welter за їхню величезну роботу, щоб зробити легалізацію (рекреаційної марихуани - ред.) реальністю. В інтересах справедливості та реформи кримінального правосуддя я з нетерпінням очікую на підписання цього законопроекту, що має історичне значення».

Законопроект дозволить будь-якому засудженому за володіння 30 г марихуани або менше отримати помилування губернатора. Ініціаторами цього процесу зможуть бути не тільки самі засуджені.

Законопроект також дозволить тим, хто отримав обвинувальний вирок за володіння від 30 до 500 г марихуани, або прокурору штату звертатися до суду з проханням скасувати покарання індивідуально для кожного засудженого.

«Я вітаю Генеральну Асамблею штату Іллінойс із прийняттям закону, який легалізує рекреаційну марихуану і надає допомогу сотням тисяч мешканців Іллінойсу, які отримали незначні обвинувальні вироки за володіння марихуаною», - зазначила прокурор штату в окрузі Cook Kim Foxx.

Одним зі спірних питань у законопроекті було те, як він вирішує питання про вирощування марихуани в домашніх умовах. Демократ, сенатор Heather Steans спочатку запропонувала дозволити всім мешканцям штату вирощувати вдома п'ять рослин. Але, в кінцевому підсумку, вирощувати марихуану вдома дозволили лише пацієнтам, які мають право на медичне використання марихуани. Вирощувати свої власні рослини вони зможуть тільки у закритому приміщенні далеко від людей.

Пізніше за законопроект проголосували 38 членів Сенату, проти - 17. Члени юридичного комітету Палати представників затвердили його, відповідно, 13 голосами «за» та 6 - «проти».

Якщо законопроект буде підписано губернатором, Іллінойс стане 11-м штатом у США, в якому буде дозволене рекреаційне використання марихуани. Іллінойс також буде лише другим штатом після Вермонту, який легалізує рекреаційну марихуану без прямого схвалення виборців на референдумі.

Колорадо і Вашингтон були першими штатами, які легалізували рекреаційне використання марихуани у 2012 році.

Нагадаємо, на праймеріз у березні 2018 року 68% виборців у окрузі Cook проголосували за легалізацію рекреаційної марихуани. У листопаді минулого року 88% виборців Чикаго також підтримали використання доходів марихуани для збільшення фінансування державних чиказьких шкіл та для психіатричної допомоги.

Питання легалізації рекреаційної марихуани почало рухатися вперед після обрання губернатора Дж. Р. Пріцкера, який під час передвиборчої кампанії виступав за легалізацію марихуани і використання податкових надходжень для вирішення складної фінансової ситуації штату Іллінойс.

Законопроект розподіляє доходи таким чином: спочатку на оплату адміністративних потреб та витрат, пов'язаних із процесом скасування судимості, потім 35% йтиме на потреби загального фонду бюджету штату, 25% - на програму інвестування в громади меншин, 20% - на програми з профілактики наркотичної залежності та психіатричну допомогу. 10% піде на покриття неоплачених рахунків.

 

Палата представників схвалила градуйований податок на прибуток

 

Члени Палати представників Іллінойсу затвердили градуйовану ставку податку на прибуток. За рахунок податкових надходжень депутати планують погасити борг штату.

За законопроект проголосували демократи, які контролюють Палату представників. Документ підтримали 67 депутатів, 48 проголосували проти.

Республіканці різко розкритикували цей законопроект. На їхню думку, це - не шлях до фінансової стабільності, яку обіцяє губернатор Пріцкер, а витрати штату, які швидко збільшуватимуться.

Голосування за законопроект відбулося наступного дня після весняної сесії Генеральної Асамблеї. Таким чином головний пункт передвиборчої програми Пріцкера депутати вже виконали. Законопроект замінить поточну фіксовану ставку 4,95% на прогресивну шкалу з найвищим рівнем оподаткування 7,99% для найбагатших мешканців штату Іллінойс.

За словами Пріцкера, модернізований податок залучить $3,4 млрд річного доходу. Новий податок набуде чинності у 2021 році, лише якщо виборці на виборах наступного року затвердять поправку до конституції штату. Наразі ж доходи оподатковуються за фіксованою ставкою.

«Ця структура ставок залучила би відповідну суму доходу, щоб оплатити наші рахунки... і скерувати штат на стабільніший фінансовий курс», - зауважив Michael Zalewski, автор законопроекту, член Палати представників та демократ з Riverside. Незначні зміни, які прийняла Палата представників, потребують схвалення Сенату.

Депутати Палати представників вирішували, які ставки будуть застосовуватися до шкали, якщо виборці таки проголосують за зміни. Шкала податку починається з 4,75% для доходів, які не перевищують $10 000, і значно збільшується до 7,75% за суму $250 000 та досягає 7,99% - для мешканців Іллінойсу, які заробляють понад $750,000. Корпоративна ставка, відповідно, зросте зі 7% до 7,99%.

Пріцкер переконує, що 97% мешканців Іллінойсу не платитимуть більшу суму податків, оскільки для тих, хто заробляє менше, ніж $250 000, ставка податку становитиме не більше, ніж 4,95%.

Натомість, республіканці не вірять, що зміна системи оподаткування зможе погасити борг штату.

«Знову за старе: податки, податки і більше податків», - каже член Палати представників David McSweeney, республіканець з Barrington Hills. «Страждатиме середній клас. Це - троянський кінь. Ми всі знаємо, що це використовується, щоб «нагодувати» виборців неправдивою інформацією... Зупиніть це божевілля. Не голосуйте».

Іллінойс загруз у боргах через багаторічні пропуски необхідних пенсійних внесків, перевитрату коштів, протерміновані рахунки, бюджетні суперечки у 2015-17 роках. Це призвело до появи боргу на суму $15 млрд. Пріцкер переконує, що запровадження градуйованої ставки податку скоротить витрати і неминуче підвищення податку за існуючою фіксованою ставкою.

«Ми стабілізуємо фінанси Іллінойсу», - запевнив Пріцкер після голосування депутатів. «Опоненти повинні бути чесними у тому, що вони пропонують погані варіанти - або радикальне скорочення фінансування шкіл і сфери громадської безпеки, або підвищення податків на 20%. Замість цього я рішуче підтримую працюючі сім'ї та справедливість».

«Але градуйована ставка податку лише заохочуватиме демократів збільшити витрати і покрити їх за допомогою високих податків для найбагатших без усунення самої проблеми», - заявила республіканець Margo McDermed з Mokena.

«Це завжди легко - збільшувати податки для працівників з найвищим рівнем доходів, а не з найнижчим, - зазначила McDermed. - Спокуса зробити це збільшується тим фактом, що ми не розглянули жодну з причин, які вплинули на наші витрати - ні пенсії, ні Medicaid, ні зарплати, ні збільшення останнього бюджету».

Багато бізнесменів кажуть, що оподаткування багатих змусить їх покинути штат, відтак у штаті залишаться ті, хто має доходи, недостатні для нормального функціонування штату. На їхню думку, градуйований прибуток зашкодить і малим підприємствам, що створюють робочі місця, оскільки їхній прибуток враховується як індивідуальний дохід. Zalewski заявив, що 95% малих підприємств мають доходи близько $250,000.

Законопроект Пріцкера також передбачає 20-відсоткове збільшення податкового кредиту на нерухомість, який доступний мешканцям штату, що сплачують найвищий податок на нерухомість. Але і демократи, і республіканці скаржаться, що цього - недостатньо.

Анонсовано відставку головного економічного радника президента

Дурбін закликає підтримати законопроект, який допоміг би погасити студентські позики

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers