rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Обережно: «One Ring» — новий вид телефонного шахрайства

Федеральна комісія із зв'язку (FCC) попереджає про порівняно новий вид телефонного шахрайства, яке вже коштувало мешканцям Сполучених Штатів кілька мільйонів доларів.

 

Злочинна схема називається «One Ring» або «Wangiri». Вона дісталася до США з Японії, де спустошила кишені місцевих мешканців майже на $200 млн. (В перерахунку з місцевої валюти). Суть шахрайства в наступному: ви помічаєте на телефоні пропущений дзвінок з невідомого номера (цифри area code можуть бути дуже різними). Коли ви передзвонюєте, на іншому кінці дроту слухавку бере людина, яка одразу починає втягувати вас у розмову. Вона може називати вас по імені і представлятися ким завгодно - колишнім однокласником, далеким родичем, роботодавцем, агентом спецслужб і т. п. Чим довше ви спілкуєтеся з людиною, тим швидше з вашої кишені витікають гроші. Ви навіть не здогадуєтеся, що номер, на який ви зателефонували, насправді є Premium-Rate Telephone Number, тобто, платним. У США такі номери, зазвичай, починаються з цифр 1-900.., однак, ви їх не побачите, оскільки шахраї використовують спеціальні програми, які підміняють цифри. Наприклад, ви телефонуєте на 1-718.., а насправді оператор вас з'єднує з абонентом на 1-900...

Жертвами аферистів стають навіть люди, які мають у своїх телефонних планах опції з блокування вхідних і вихідних платних дзвінків. Шахраї змушують їх телефонувати в африканські та азіатські країни.

Скажімо, ви зателефонували на бруклінський номер 1-917.., а слухавку взяв якийсь шахрай у... Сьєрра-Леоне або Руанді, який «дає консультації» за $9.99 за хвилину. Головна проблема «One Ring» полягає в тому, що жертви шахрайств дізнаються про втрачені гроші тільки з отриманням рахунку (білла) за телефонні розмови.

Так, 55-річна мешканка Канзасу Меріон Л. отримала білл на $1806 замість звичних $45. Вона подзвонила в телефонну компанію, де їй сказали, що вона більше, ніж 300 хвилин протягом місяця розмовляла з В'єтнамом.

Меріон почала згадувати історію своїх телефонних переговорів і жахнулася. Виявилося, що незадовго до отримання білла вона розмістила в Інтернеті оголошення про пошук роботи. Меріон цікавилася вакансією медсестри в госпіталі.

Через деякий час жінка побачила пропущений дзвінок, зателефонувала і познайомилася з чоловіком, який, як виявилося, хотів запропонувати їй роботу. Він узяв слухавку, відрекомендувався завідувачем одного з госпіталів Канзасу, куди терміново потрібна медсестра. Впродовж наступних днів Меріон 13 разів телефонувала своєму роботодавцеві, щоб уточнити деталі майбутньої роботи. Вона навіть уявити не могла, що має справу з аферистом, який витягне з неї $1806.

У телефонній компанії списувати борг Меріон навідріз відмовилися. Вона розірвала контракт з оператором, однак компанія швидко продала борг колекторам, через що кредитна історія медсестри різко погіршилася. Тепер Меріон шукає спосіб, як з мінімальним збитком позбутися боргу і захистити свій Credit Score і Social Security від червоних прапорців.

Подібні афери відбуваються регулярно. Іноді людям навіть не потрібно передзвонювати на платний номер. Вони відповідають на різні SMS-повідомлення з незнайомих номерів і потрапляють у пастки.

Надсилання SMS на платні номери також може призвести до великих витрат.

Так, у каліфорнійському Фресно був випадок, коли кілька сотень чоловіків отримали SMS із текстом «Привіт, це Ліззі. Мені Джон дав твій номер. Ми з тобою, напевно, 10-15 років не бачилися...».

Зайве казати, що згадані імена часто збігалися з персонажами з реального життя. Багато чоловіків, котрі отримали SMS, починали листування з Ліззі. Одні сприймали її як шкільну подругу, інші - як перше кохання, ще інші - як випадкову знайому з вечірки і т. п.

«Ліззі» брала по $5-$10 за кожне надіслане їй SMS-повідомлення, а іноді схиляла чоловіків до реальної розмови, яка переадресовувалася на іноземні платні номери. Гроші витягувалися швидко і у великій кількості.

Згодом одній із жертв шахрайства довелося пояснювати телефонному операторові, чому він понад 100 хвилин витратив на «платні інтимні розмови». Саме така спеціалізація була у компанії, зареєстрованій на Кайманових островах. «Ліззі», котра, як з'ясувалося, за своєю прямою спеціалізацією зачаровувала чоловіків голосом і словесними сексуальними фантазіями.

FCC попереджає, що жертвою «One Ring» може стати абсолютно кожна людина, яка користується смартфоном, адже іноді проігнорувати отримані SMS або голосові повідомлення просто неможливо.

Так, у Флориді кілька сотень людей отримали повідомлення з текстом: «Привіт, це - мій новий номер. Вилучи мій старий номер».

Звичайно, багатьом людям стало цікаво, хто саме з їхнього довгого телефонного списку поміняв свій номер. Вони вирішили уточнити це за допомогою телефонного дзвінка або SMS-повідомлення. Як результат - непередбачені фінансові витрати.

Треба визнати, що телефонні шахраї еволюціонують значно швидше, ніж технології захисту мобільних операторів, і тим більше - система безпеки неповороткої державної FCC. Аферисти примудряються дурити навіть тих, хто раніше ніколи не ставав їх жертвою.

Однак, найстрашніші телефонні шахрайства ще попереду, і вони шокують своїм потенційним ударом по населенню. Хакери навчилися підробляти голоси конкретних людей, і сьогодні в світі вже зафіксовані поодинокі види шахрайств, коли літнім людям телефонують діти і внуки,  і своїми звичними голосами благають терміново переказати їм гроші. Ці кібер-двійники можуть телефонувати з реальних телефонних номерів дітей і онуків.

Важко уявити, що станеться з американцями, якщо їх почнуть атакувати роботи-дзвонарі, що розмовлятимуть голосами родичів, друзів і колег. Масштаб такого шахрайства може становити колосальну загрозу вже не для конкретних людей, а для всієї національної безпеки.

 

Джерело: https://edition.cnn.com  

Переклав Борис Брін,
спеціально для «Час і Події»

Бізнес-план № 2

Як співробітники оцінюють своїх начальників та на що готові заради керівної посади?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers