rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Міжнародний бліц-візит президента В. Зеленського

Президент України Володимир Зеленський після обрання не часто виходить на пряме спілкування всередині країни. Нарада 21 травня з керівництвом Верховної Ради України та лідерами парламентських фракцій у Адміністрації президента України була чи не єдиним прикладом такого безпосереднього спілкування з провідними вітчизняними політиками.

 

Але 4 червня стало особливою датою в графіку глави держави. Саме цього дня розпочався дводенний візит президента України Володимира Зеленського до Брюсселю - визнаної столиці Євросоюзу, де його чекала низка зустрічей із провідними керівниками головних європейських політичних інституцій.

Новопризначена прес-секретар президента В. Зеленського - Юлія Мендель - першою проголосила мету візиту глави держави. Відібрана з трьох тисяч претендентів, ця молода жінка має достатній досвід роботи і у вітчизняних ЗМІ, і у міжнародних проектах.

Впевнено, гарною українською мовою пані Юлія сформулювала для журналістів мету візиту президента так: «Президент України Володимир Зеленський їде у перший свій закордонний візит до Брюсселя з тим, щоб задекларувати незмінність курсу в Євросоюз і НАТО, а також на реформування країни, а, крім того, хоче почути, що Україна може розраховувати на підтримку своїх прагнень з боку Євросоюзу».

Представники Адміністрації мету візиту дещо скорегували: «Президент поінформує партнерів у ЄС і НАТО про безпекову ситуацію на сході України, обговорить шляхи активізації міжнародних зусиль для завершення війни на Донбасі, обміняється думками з лідерам інституцій ЄС і НАТО щодо подальших ключових реформ в Україні».

А заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль (та сама, що нещодавно відмовилася від пропозиції обійняти посаду заступника глави Адміністрації президента) охарактеризувала візит досить просто: «Це буде такий бліц, в якому він має зустрітися з дуже великою кількістю людей, які давно в політиці і які давно спостерігають за Україною».

Звичайно, дводенний візит бліцом, тобто блискавичним, назвати важко, проте погодимося з пані Оленою хоча б у тому, що контакти з великою кількістю осіб вимушено мають стати для Володимира Зеленського дійсно бліцовими.

Що цікаво, перед відльотом В. Зеленського до Брюсселю екс-президент Петро Порошенко оприлюднив відеозвернення, в якому напутньо наголосив про те, що курс на ЄС і НАТО має залишатися для України незмінним.

Відомо, що активізацію цього курсу, перетворення його на головний пріоритет зовнішньої політики Петро Порошенко і його прихильники небезпідставно приписують саме автору цього відеозвернення, тобто панові експрезиденту.

Навряд чи В. Зеленський потребує порад того політика, який боровся з ним на виборах усіма можливими, зокрема, і не зовсім етичними, засобами, але для піару Петра Порошенка таке напутнє слово ще пригодиться під час парламентської виборчої кампанії. Ми ще не раз почуємо, що пан Петро, мовляв, не дав схибити новообраному президентові і скерував його у зовнішньополітичній орієнтації на шлях істинний.

Бо вже одразу після перших заяв президента В. Зеленського після прибуття до Брюсселю одна з прихильниць Петра Порошенка з ніком Lariska Kuzmenko вимогливо, тоном класної керівниці, запитала в соцмережах: «Чи розуміє Володимир Зеленський, що ця його заява - є визнання правильності і, що найголовніше, безальтернативності курсу, який всі ці роки проводив президент Петро Порошенко?».

Думаю, що новообраний президент, його команда та їхні фахові консультанти-міжнародники чітко розуміють усе, що робив екс-президент П. Порошенко на закордонному напрямку.

Перша зустріч президента України була у Брюсселі з президентом Єврокомісії (ЄК) Жаном-Клодом Юнкером. Цей очільник ЄК, як відомо, був у гарних стосунках з Петром Порошенком і місяць із хвостиком тому отримав з його рук орден Ярослава Мудрого, після чого трохи емоційно «розкис», посміхався, як кажуть українці, «на всі кутні», сентиментально і дружньо плескав того по плечах як доброго приятеля.

Про що говорили В. Зеленський та Ж-К. Юнкер - поки що недостатньо відомо. Маємо на увазі тільки те, що зовсім скоро Юнкер покидає свою посаду. Тож зустріч могла мати такий собі протокольний характер.

А ось зустріч з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом висвітлювалася значно детальніше.

Перше, на що звернули увагу журналісти - на міцне і тривале рукостискання обох співрозмовників. І навіть підрахували, що воно тривало 15 секунд. Як відомо, ритуал «силового» рукостискання при зустрічах політиків запровадив президент США Д. Трамп, тепер ця мода, певне, поширюється і в Європі.

Попередньо була інформація, що В. Зеленський не планує виступати в Брюсселі особисто, а тільки буде співавтором письмових заяв. Однак після зустрічі з очільником НАТО до журналістів вийшли обидва.

На спільному брифінгу В. Зеленського та Є. Столтенберга прозвучала низка принципових заяв, які розставили якщо не всі, то головні крапки над «і» у зовнішньополітичних позиціях новообраного президента.

Президент України, зокрема, заявив: ««Стратегічний курс України - на набуття повноправного членства в ЄС і НАТО. Це закріплено в Конституції України і залишається нашим незмінним зовнішньополітичним пріоритетом»...

Однак В. Зеленський зробив важливий акцент на тому, що національна безпека є запорукою виконання соціально-економічних очікувань українців та завдань нової влади у підвищенні стандартів життя, модернізації країни, а також у боротьбі з корупцією.

Додам від себе, що це якраз через невдоволення виборців цими болючими проблемами програв Петро Порошенко, бо зовнішньополітичні позиції обох президентів - попереднього та чинного - співпадають.

В. Зеленський зачепив складну проблему стосунків з Росією і ставив питання про посилення тиску на неї. І тут прихильники експрезидента не змовчали. Так, екснардеп і «порохобот» Віктор Уколов заявив: «Не сваріть Зеленського - вимагаючи посилення тиску на Росію, він просто виконує рекомендації Порошенка».

Можна зрозуміти емоції прихильників П. Порошенка, але так явно принижувати новообраного президента не варто. Бо він виконує рекомендації значно більш широкого кола експертів, а не однієї людини - нехай це буде навіть експрезидент.

Сьогодні завершився перший день бліц-візиту президента В. Зеленського. Завтра будуть нові зустрічі і перемовини. Але вже з певністю можна сказати - побоювання тих, хто підозрював В. Зеленського у тому, що він може «злити» курс України на євроінтеграцію, вибрати проросійський курс - не справдилися.

Слідкуємо далі...

Український правопис: нова редакція 2019

Політекономічна перспектива в ЗЕлених тонах

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers