rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Три дози кофеїну, 14 ложечок цукру – в одній банці енергетичного напою Не кожне серце таке витримає… Енергетичні напої – пряма загроза для серця

Не виспались, а попереду - цілий день, який потрібно провести у шаленому ритмі? В останню ніч перед іспитом вирішили вивчити матеріал за півроку? Чи просто не вистачає драйву?

 

Енергетичні напої стали панацеєю у вирішенні подібних ситуацій. Ви також не уявляєте свого життя без кофеїну? Вранці кава, в обід - кава, далі - енергетик або знову кава. Ніколи навіть полічити кількість випитих філіжанок та банок, адже на думці одне - треба швидко відновити втрачені сили. І ось ви вже відчуваєте приплив бадьорості, бажання активно діяти. Здається, що гори можете звернути. Проте невдовзі кава чи енергетик перестають діяти. Хилить на сон, повертається втома. Відчуття, наче ви - вичавлений лимон. Необхідна нова підзарядка. «Це тільки цього разу так вийшло», - переконуєте себе й обіцяєте подумки від завтра почати дотримуватися здорового способу життя. Однак, наступного дня знову беретеся за старе.

Енергетики - це напої, які містять у своєму складі стимулюючі речовини. Як правило - кофеїн. Кількість кофеїну залежить від виробника. Одна баночка такого напою може містити три дози кофеїну і близько 14 ложок цукру!

За рахунок того, що ці напої є газованими, засвоєння кофеїну прискорюється. А ще до їхнього складу входить таурин, передозування яким викликає виснаження нервової системи, матеїн, женьшень і гуарана, які володіють сильною тонізуючою дією, різноманітні барвники. От вам і «порція енергії»!

Надзвичайно небезпечними є слабоалкогольні енергетичні напої. Етиловий спирт і кофеїн - протилежні за дією речовини. Етиловий спирт сповільнює роботу серця і гальмує нервову систему, а кофеїн, навпаки, прискорює. Від такої ядерної суміші серце може просто перестати битися...

Пам'ятайте! Енергетики не надають додаткової енергії, а лише допомагають використовувати власні ресурси. Побічною дією енергетичних напоїв є сонливість або, навпаки, безсоння, роздратування і навіть депресія.

Найчастіше енергетичні напої вживають люди інтелектуальної праці, насамперед ті, що багато часу проводять за комп'ютером, студенти, молодь, зокрема, підлітки.

- Оскільки у дітей нервова і серцево-судинна системи до кінця не сформовані, їм взагалі заборонено вживати кофеїн, - пояснює лікар-кардіолог Львівського обласного клінічного кардіологічного центру Галина Максим. - Особливо енергетичні напої, які будь-який школяр може купити в необмеженій кількості. Енергетичні напої, насамперед, містять величезну дозу кофеїну, до якого формується звикання. Часто людина не контролює, скільки такого напою вживає протягом дня. Надмірна доза кофеїну призводить до стимуляції, а у подальшому - до виснаження нервової і серцево-судинної систем, що має низку негативних наслідків (прискорене серцебиття, підвищення артеріального тиску, кардіоміопатії і навіть гострий інфаркт міокарда). Енергетичні напої негативно впливають на шлунок, печінку, нирки.

- З енергетичними напоями все зрозуміло. А як щодо кави? Часто тільки вона і рятує гіпотоніків. Зрештою, Львів і кава - поняття нероздільні...

- Львів розташований у зоні з низьким атмосферним тиском, де часті дощі, похмурна погода, тож без філіжанки кави обійтись і справді складно. Сама не можу без кави (сміється). Але каву слід сприймати як ласощі, а не як енерготонік. Нею потрібно смакувати, наприклад, у компанії хороших друзів. Або розпочати свій ранок із запашної кави. Багатьом людям вона й справді допомагає прокинутись, створює настрій.

Кофеїн протипоказаний жінкам «при надії». Оскільки під час вагітності відбувається гормональна перебудова організму, доволі часто у вагітних спостерігається прискорене серцебиття. Це може призвести до порушення кровопостачання плоду. Не варто пити каву людям похилого віку, адже більшість із них мають серцево-судинні захворювання.

Гіпотонікам раджу пройти обстеження, перевірити стан судин, чи немає супутніх захворювань. Кава - не медичний препарат для вирішення проблем з тиском.

Краще зробіть вранці легку зарядку, ополосніться прохолодною водою, можна застосовувати контрастний душ. Ввечері прогуляйтесь на свіжому повітрі. Довго не засиджуйтесь за комп'ютером.

 

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий Замок»

Без солі, без хліба – немає обіду...

Від гепатиту В захистить вакцина…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers