rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Тисячі чехів знову вийшли на протест проти нового міністра юстиції

Тисячі чехів знову вийшли на протест проти нового міністра юстиції

 

У Празі вкотре пройшла багатотисячна демонстрація проти прем'єр-міністра і нещодавно призначеного ним на посаду міністра юстиції Чехії.

Про це повідомляє Aktualne.

«Протест проти нового міністра юстиції Марії Бенешової і прем'єр-міністра Андрія Бабіша (партія АНО) заповнив у понеділок Староміську площу Праги та сусідніх вулиць. Люди зібралися на демонстрацію за незалежне правосуддя протягом третього тижня поспіль», - йдеться в повідомленні.

Судячи з фотографій з вежі Староміської ратуші, людей цього разу було більше, ніж тиждень тому, коли, за даними організаторів, їх вийшло понад 20 тисяч. Організатори закликали людей провести ще один протест на Вацлавській площі.

Також протести проходять в інших містах Чехії, зокрема, Брно, Пльзені, Градце-Кралове. Так, у Брно зібралося до 4 тисяч осіб.

На плакатах демонстрантів гасла: «Незалежна юстиція», «Prime minister or crime minister?» (Прем'єр-міністр чи міністр-злочинець?), «Міністр юстиції приховує мої злочини», а також портрети обох політиків. Люди закликають до відставки Бенешової і призначення незалежного міністра.

Марія Бенешова, член партії АНО, призначена на посаду в квітні, як вважають, намагається зашкодити правосуддю притягнути прем'єра (і мільярдера) Бабіша до відповідальності у справі про шахрайство з коштами ЄС, використаними ним для свого об'єкта «Гніздо лелеки». Справою займається не тільки чеська прокуратура, а й Європейська комісія, яка до 15 травня має підготувати остаточний звіт свого розслідування.

 

Літак Меркель потрапив у ДТП

 

Літак, який перевозить канцлера ФРН Ангелу Меркель, зазнав пошкодження внаслідок зіткнення з автомобілем.

Про це у Twitter пише Team Luftwaffe.

«Урядовий літак пошкоджений у Дортмунді. Наземний транспортний засіб зачепив Global 5000. Літак був припаркований. Канцлера довезуть до Берліна вертольотом міністерства.

Як випливає з повідомлення, літак був припаркований на злітно-посадковій смузі аеропорту Дортмунда. Наземний транспортний засіб «зачепив» його близько 13.30. Про характер пошкоджень не повідомляється.

Під час інциденту на борту перебували три члени екіпажу. За фактом зіткнення проводиться слідство.

Реактивний літак типу Global 5000 не вперше потрапляє в пригоду. В середині квітня літак бундесверу здійснив аварійну посадку в аеропорту Берліна Шенефельд, торкнувшись землі обома крилами.

 

У Греції підірвали автівку журналістки

 

У грецькому місті Папагу, неподалік від столиці країни, невідомі підірвали автомобіль тележурналістки.

Про це повідомляє Ekathimerini з посиланням на грецькі ЗМІ.

«Близько 2.30 ночі у північному передмісті (Афін - ред.) Папагу був підірваний автомобіль тележурналістки, яка висвітлювала роботу поліції», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє видання, вибух стався через саморобний вибуховий пристрій, який був прикріплений під приватним автомобілем жінки біля її ж будинку.

В результаті інциденту ніхто не постраждав, лише сам транспортний засіб було пошкоджено.

Зазначається, що минулої ночі невідомі закидали також поліцейський відділок коктейлями Молотова на сході Афін.

Наразі невідомо, чи якось пов'язані між собою ці два інциденти.

 

Екс-мера Бухареста посадили за корупцію на 5 років і 4 місяці

 

Колишнього мера румунської столиці Соріна Опреску засудили на 5 років і 4 місяці ув'язнення за корупцію.

Такий вердикт виніс суд Бухареста, - повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, у 2013-2015 роках група осіб, до якої входив і Сорін Опреску, створила в міській адміністрації Бухареста корупційну схему для отримання вигідних контрактів на виконання певних робіт.

Столичні фірми були зобов'язані близько 30% прибутку виплачувати у вигляді хабарів чиновникам міської адміністрації, зокрема, працівникам апарату мера. При цьому, 10% від загальної суми виплачувалися особисто градоначальнику.

Розгляд цієї кримінальної справи тривав майже чотири роки.

Цей вирок не є остаточним, він може бути оскаржений в установленому законом порядку.

 

Екс-президента Судану обвинувачують у смерті демонстрантів

 

У Судані висунуті офіційні обвинувачення колишньому главі держави Омару аль-Баширу у вбивстві учасників акцій протесту. Про це повідомляє BBC з посиланням на заяву головного прокурора Судану.

«Судан звинуватив нещодавно скинутого президента Омара аль-Башира у причетності до вбивств протестувальників», - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Омар аль-Башир був скинутий під час народних заворушень і військового перевороту 11 квітня цього року. Невдовзі його відправили до в'язниці.

На початку травня екс-президента мали допитати у справі про відмивання грошей та фінансування тероризму.

 

На нафтові танкери Саудівської Аравії напали диверсанти

 

Два саудівські нафтові танкери зазнали диверсійної атаки біля берегів Об'єднаних Арабських Еміратів.

Про це заявив міністр енергетики, промисловості і мінеральних ресурсів ОАЕ Халід аль-Фаліх, - повідомляє державне інформагентство SPA.

«Два саудівські нафтові танкери зазнали диверсійного нападу у виключній економічній зоні Об'єднаних Арабських Еміратів біля узбережжя Емірату Фуджейра», - йдеться у повідомленні.

Танкери прямували в Аравійську затоку. Одне зі суден мало бути завантажене саудівською сирою нафтою для постачання клієнтам державної нафтової компанії Saudi Aramco у США.

Атака не призвела до жертв або розливу нафти, однак завдала значної шкоди конструкціям суден.

Глава відомства засудив атаку, «спрямовану на підрив свободи морського судноплавства і безпеки постачань нафти споживачам у всьому світі». Він також підкреслив спільну відповідальність міжнародної спільноти за гарантування безпеки морського судноплавства і безпеки нафтових танкерів, а також за пом'якшення несприятливих наслідків таких інцидентів для енергетичних ринків і тієї небезпеки, яку вони становлять для світової економіки.

12 травня ЗМІ повідомляли про вибухи на семи нафтових танкерах у порту еміратського порту Ель-Фуджайра, однак пізніше медіа-офіс порту спростував цю інформацію.

Через мовне питання МЗС Болгарії викликало посла Туреччини

МЗС Болгарії викликало посла Туреччини Хасана Улусоя на понеділок, 13 травня, для пояснень через його висловлювання щодо вивчення в країні турецької мови.

Про це повідомляє видання Novinite з посиланням на заяву болгарського МЗС.

«Така заява посла Туреччини як сусідньої та партнерської країни не відповідає очікуванням Республіки Болгарія про те, яким чином мають розвиватися наші добросусідські та дружні відносини», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, посла викликали за розпорядженням голови МЗС Єкатерини Захарієвої.

Улусой мусить пояснити свої висловлювання на церемонії відкриття заводу автозапчастин «Teklas Bulgaria» в місті Кирджалі. Тоді він закликав болгарську державу заохочувати вивчення турецької мови як іноземної.

У зв'язку з цим болгарське МЗС наголосило, що «слова посла звучать тривожно, оскільки болгарський уряд ніколи не заважав вільному вивченню турецької мови». Її можна вивчати в школі разом з англійською, німецькою, французькою, китайською, японською, румунською, російською, івритом, - наголосили у відомстві.

 

У Британії на дорогу впав літак

 

Унаслідок падіння на дорогу легкомоторного літака, який перевозив трьох осіб, обійшлося без жертв.

Про це повідомляє Sky News.

«Троє осіб у легкомоторному літаку, що розбився на автомагістралі в Уельсі, уникнули серйозних травм», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що пригода сталася неподалік міста Абергавенні.

Лікарі, оглянувши всіх, хто перебував на борту, визначили, що травми не становлять небезпеки для життя.

Ділянку автомагістралі, на яку впав літак, закрили для транспорту. Деталі інциденту з'ясовуються.

 

У Буркіна-Фасо атакували католицьку церкву, шестеро загиблих

 

У Буркіна-Фасо стався озброєний напад на католицьку церкву.

Про це повідомляє AFP.

«Озброєний чоловік вбив шістьох осіб під час атаки на католицький храм у Буркіна-Фасо», - йдеться в повідомленні.

Більшість мешканців Буркіна-Фасо - мусульмани (80%), а християн, здебільшого, католиків, налічується близько 20%.

У Буркіна-Фасо це - не перший напад на християнський храм.

Зазначимо, у квітні терористи напали на протестантську церкву, вбили шістьох християн. Це була перша атака на церкву з 2016 року, коли в країні почалися акції насильства джихадистів, пов'язаних з «Аль-Каїдою» та «Ісламською державою».

 

Свято 830-річчя порту Гамбурга відвідали понад мільйон гостей

 

Title  
 Фото Ольги Танасійчук, Укрінформ 

У Гамбурзі завершилися триденні святкування 830-річчя місцевого порту.

Фестиваль відвідали понад мільйон осіб, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«День народження гавані став фантастичним морським фестивалем для всіх мешканців Гамбурга і численних гостей», - заявив, підбиваючи підсумки, член ландтагу міста Міхаель Вестхагеманн.

Гості міста змогли помилуватися майже 300 кораблями - від старовинних вітрильників до сучасних військових суден. Багато з них запрошували в гості на борт. Цим запрошенням скористалися близько 70 тисяч осіб.

Головними віхами святкувань стали парад кораблів на Ельбі, традиційний «балет буксирів» і великий феєрверк.

 

Портовий фестиваль у Гамбурзі вважається найбільшим і бере свій початок у далекому 1189 році, коли імператор Священної Римської імперії Фрідріх Барбаросса надав Гамбургу важливі привілеї в судноплавстві й торгівлі, що поставило його в один ряд з найбільшими портами світу.

Сьогодні порт Гамбурга є найбільшим морським портом Німеччини, другим за величиною морським портом Європи та дев'ятим у світі. Він розташований на території площею 90 квадратних кілометрів, що приблизно дорівнює десятій частині всієї території міста. Щорічно тут швартуються понад 13 тисяч суден.

За посаду президента Латвії будуть боротися три кандидати

Війська США у Польщі є сигналом для Росії, – Качинський

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers