rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Як змінювалась конкуренція на ринку праці України з 2014 року

Конкуренція на ринку праці, як невід'ємна частина механізму його функціонування, - це суперництво між роботодавцями та між найманими працівниками. При цьому перші борються за більш кваліфікованих працівників, а наймані працівники пропонують свої конкурентні переваги (освіта, кваліфікація, навички тощо), щоб отримати більш вигідні умови праці й оплати.

 

Рівень конкуренції як навантаження кількості безробітних на одну вакансію показує, наскільки збалансованим є ринок праці. Так, за даними Державної служби статистики, на українському ринку праці цей показник складав 5 осіб у січні, 4 - у лютому та 3 - у березні. Окрім того, конкуренція на ринку праці може бути представлена за допомогою hh-індексу - відношення кількості резюме до кількості вакансій. Важливо розуміти, що hh-індекс показує не лише співвідношення безробітних осіб та вакантних робочих місць, а й є певним індикатором готовності пошукачів змінювати роботодавця у разі отримання більш цікавої та вигідної пропозиції.

  Title

HeadHunter Україна проаналізував, як змінювався рівень конкуренції з 2014 року.

Згідно з Барометрами ринку праці, найвищий рівень конкуренції на ринку праці можна було спостерігати у 2015 році, а найбільше зростання амплітуди hh-індексу - у 2014 році, коли у червні-липні різко скоротилася кількість вакансій. Водночас, у 2016 році, коли збільшення темпів приросту вакансій і падіння зростання кількості резюме призвели до зниження конкуренції, ринок праці з ринку роботодавця поступово почав переходити в ринок пошукача. Після 2017 року характер динаміки конкуренції знову змінився, і hh-індекс почав зростати. У 2017 році збільшилась кількість пошукачів, які заявили про зменшення лояльності до роботодавця. Такі дані було отримано в результаті опитування користувачів порталу hh.ua під час підготовки щорічного Барометра ринку праці.

Title  

Стабільно висококонкурентними були і залишаються профсфери «Вищий менеджмент», «Початок кар'єри», «Юриспруденція». Так, за підсумками І кварталу 2019 року, на одну вакансію ТОП-менеджера припадав 21 пошукач, а у профсфері «Початок кар'єри» - 10.

Список найменш конкурентних сфер протягом 2014 р. - початку 2019 р. теж зазнавав певних змін. Так, за результатами перших трьох місяців поточного року, ТОП-5 покинули такі профсфери, як «Автомобільний бізнес» та «Робітничий персонал». А от IT-фахівці, за результатами І кварталу, вперше за кілька останніх років увійшли до рейтингу низькоконкурентних профсфер. Аналогічна ситуація на ринку праці востаннє була зафіксована у 2015 році.

 

Джерело: «HeadHunter Україна»

 

Мінімальний платіж – і все про нього

Два роки після запровадження безвізу: як змінились настрої пошукувачів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers